„Dacă Monti este candidat” ca lider al taberei de centru-dreapta, „aș face un pas înapoi”, a declarat Berlusconi, la câteva zile după ce l-a privat de susținerea sa în Parlament pe actualul șef al Guvernului, determinându-și să-și anunțe demisia.
„Pasul meu înainte sau înapoi (în ceea ce privește candidatura la funcția de premier, n.red.) depinde de cum evoluează lucrurile”, a declarat Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, cu ocazia prezentării la Roma a ultimei cărți a prietenului său jurnalist Bruno Vespa, pe care l-a pus în umbră.
Presat de mai mulți jurnaliști să își clarifice intențiile, el a adăugat: „pentru moment sunt candidat la Palatul Chigi”, sediul Guvernului.
Părând să fi uitat de propriile sale critici acerbe lansate cu o zi înainte împotriva succesorului său, Berlusconi a afirmat că are o „relație excelentă cu profesorul Monti” și a apreciat că „ar fi un lucru bun pentru țară dacă el ar fi viitorul președinte al Consiliului la conducerea unui grup mare de moderați”.
Monti, curtat de centru, mediile de afaceri și Vatican, nu a anunțat pentru moment dacă intenționează să se lanseze în politică. În cazul în care șeful Guvernului tehnic se va lansa în cursă, „nu voi mai avea nicio problemă în a-mi retrage candidatura, aș putea accepta să fiu coordonator (al întregii tabere de centru-dreapta, n.red.) sau chiar să nu fiu nimic, doar șeful mișcării mele”, a declarat Berlusconi.
Marți, magnatul media l-a acuzat pe profesorul de economie că a „înrăutățit” situația Italiei într-un an. El a reiterat, miercuri, că din punct de vedere obiectiv, „toți indicatorii sunt mai proști”, citând șomajul în creștere, PIB-ul în regres.
Dar potrivit lui Berlusconi, toate acestea sunt cauzate de faptul că Monti „a fost puternic influențat” de principalii doi lideri ai stângii italiene.
Il Cavaliere, zâmbitor și mai slab, a asigurat că nu are ambiția de a reveni la Palatul Chigi, unde a guvernat în trei reprize, afirmând că și-a luat porția de onoruri, asistând la numeroase summituri și asigurând președinția Uniunii Europene.
Ca și sâmbătă, când și-a anunțat a șasea candidatură, el a declarat că a decis să revină în arenă „la presiunea trupelor sale” și din cauza promisiunilor de alianță nerespectate de centrul lui Pier Ferdinando Casini.
„Berlusconi este într-o stare evidentă de confuzie mentală”, a declarat Casini.
Întreținând confuzia, Berlusconi l-a citat, de asemenea, pe liderul partidului său PdL, Angelino Alfano, ca posibil premier.
În ceea ce privește coaliția care să îl susțină pe Monti pentru ca Berlusconi să accepte să îi cedeze locul, el a extins perimetrul la Liga Nordului, fostul său aliat, un partid care a trecut, de un an, într-o opoziție feroce față de fostul comisar european.
În opinia lui Riccardo Barenghi, comentator politic al cotidianului La Stampa, intervievat de Sky TG24, Monti „nu va vrea niciodată să fie candidatul unui conglomerat care ar merge de la fosta Alianță Națională (dreapta dură, n.red.) până la Liga Nordului. Există moderați și moderați”.
Potrivit acestui expert, prin declarațiile sale contradictorii, Berlusconi urmărește în special să „se vorbească despre el: îl propune pe Monti în timp ce tocmai a spus lucruri teribile despre el, nimeni nu crede în aceasta”.
În opinia lui Barenghi, este „evident că Berlusconi va fi candidatul centrului-dreapta”.
În timp ce Berlusconi a atacat încă o dată o Germanie „hegemonică” în cadrul Uniunii Europene, analistul a subliniat că Berlusconi folosește „plasa potrivită pentru italienii epuizați de sacrificiile impuse de Monti”, ceea ce „i-ar putea permite să ajungă la 20 la sută”.