Prima pagină » Știri politice » Băsescu a stabilit data la care va convoca noul Parlament

Băsescu a stabilit data la care va convoca noul Parlament

Băsescu a stabilit data la care va convoca noul Parlament
Președintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul de convocare a noului Parlament pentru 19 decembrie, la ora 13.00.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat vineri, 14 decembrie a.c., Decretul prin care Parlamentul României, ales la data de 9 decembrie 2012, se convoacă în ziua de 19 decembrie 2012, la ora 13.00, la sediul celor două Camere, aflat în Palatul Parlamentului, din Strada Izvor Nr. 2 – 4, Sector 5, București”, informează Administrația prezidențială.

Decretul a fost emis imediat după ce Traian Băsescu a sosit de la Bruxelles.

Procesele-verbale privind rezultatele alegerilor parlamentare din 9 decembrie au fost publicate vineri în Monitorul Oficial. Procesele-verbale cuprind numărul alegătorilor care au mers la vot, voturile valabil exprimate, partidele și formațiunile care au trecut pragul electoral, precum și numele tuturor celor 588 de senatori și deputați cărora le-au fost atribuite mandate.

Președintele Băsescu a declarat, vineri, că imediat ce va fi publicat în MO rezultatul alegerilor va convoca noul Parlament, precizând că trebuie să țină cont de faptul că actualul Legislativ își încheie mandatul în 19 decembrie și că urmează să decidă dacă va face convocarea pentru 19, la ora 13.00

„Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie să țină seama de un element esențial: nu pot suprapune funcționarea a două parlamente. Parlamentul actual își încheie în 19 decembrie mandatul”, a spus Băsescu, în conferința de presă de la Bruxelles, răspunzând întrebărilor ziariștilor.

„În avion decid dacă voi convoca pentru 19 la ora 13.00 sau… Să fie cât mai apropiat pentru ca instituțiile rezultate din alegeri să fie puse rapid pe picioare”, a mai spus Traian Băsescu.

Senatul și Camera Deputaților nou alese se întrunesc în locul, ziua și la ora stabilite prin decretul de convocare emis de președintele României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.

Senatul și Camera legal constituite aleg, fiecare, Biroul permanent.

Până la alegerea Biroului permanent, lucrările celor două Camere sunt conduse de cel mai în vârstă senator, respectiv deputat, în calitate de președinte decan de vârstă, asistat de cei mai tineri 4 senatori, în calitate de secretari asistenți.

Regulamentele celor două Camere stipulează că până la alegerea Biroului permanent pot avea loc numai dezbateri cu privire la validarea mandatelor de senator sau deputat, la procedurile necesare depunerii jurământului sau legate de constituirea noului Senat sau a Camerei Deputaților.

Pentru validarea mandatelor, Senatul și Camera aleg, în prima sa ședință, o comisie compusă din 15 parlamentari.

Numărul parlamentarilor care sunt propuși în comisia de validare de fiecare partid sau alianță este în funcție de numărul membrilor săi raportat la numărul total al membrilor respectivei Camere și se stabilește prin negocieri realizate de reprezentanții acestora.

Nu pot să facă parte din comisia de validare parlamentarii împotriva cărora au fost înregistrate sesizări motivate de invalidare a mandatului, anterior constituirii comisiei.

Verificarea legalității alegerii se face de către grupe de lucru constituite la nivelul comisiei.

Comisia de validare se pronunță prin votul majorității membrilor săi asupra propunerilor referitoare la validarea sau invalidarea alegerii parlamentarilor, precum și asupra contestațiilor primite în termen de 4 zile de la constituirea sa. Contestațiile pot fi formulate de cetățeni români cu drept de vot.

Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator sau deputat în cazul în care constată că alegerea acestuia s-a făcut prin încălcarea dispozițiilor legii electorale privind candidatura sau obținerea mandatului, sau în situații de fraudă dovedită sau recunoscută.

Audierea parlamentarilor pentru care s-a propus invalidarea alegerii este obligatorie atât în cadrul Comisiei de validare, cât și în plen.

În cel mult cinci zile de la constituire, Comisia de validare întocmește un raport în care nominalizează parlamentarii pentru care propune validarea sau invalidarea mandatelor, cu motivarea propunerilor de invalidare.

Raportul este aprobat de Comisia de validare cu votul majorității membrilor acesteia.

Senatul, respectiv Camera, se întrunesc, de drept, în a cincea zi de la constituirea Comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului prezentat de președintele acesteia.

Plenul fiecărei Camere hotărăște prin vot asupra listei cuprinzând numele și prenumele parlamentarilor propuși pentru validarea alegerii, ordonați pe circumscripții electorale.

Hotărârea privind validarea sau invalidarea alegerii senatorilor, respectiv a deputaților, se adoptă cu votul majorității membrilor Camerei respectiv.

Ulterior, parlamentarii a căror alegere a fost validată depun jurământul de credință față de țară și popor. Refuzul de a depune jurământul atrage pierderea mandatului.

Senatul și Camera Deputaților sunt legal constituite după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori și deputați.

Autor

Citește și