Boala oncologică nu este una singură, ci există peste 200 de tipuri de cancer, în lume fiind diagnosticați anual cu această maladie 12 milioane de oameni, adică 32.000 pe zi, a anunțat, sâmbătă, la un workshop la Moeciu, conferențiar dr. Tudor Ciuleanu, de la Institutul Oncologic Cluj.
Declarația a fost făcută cu ocazia unui workshop media, organizat de Roche, la Moeciu, cu prilejul aniversării a 50 de ani în oncologie ai companiei și 20 de ani de când a intrat pe piața din România.
În România, incidența cancerului este de aproximativ 250 de cazuri la suta de mii de locuitori, numai în Capitală fiind înregistrate 5.000 de cazuri noi anual.
„În fiecare an, la nivel mondial mor opt milioane de oameni cu cancer, cam 20.000 de decese pe zi, respectiv 14 pe minut. Se estimează că până în 2030 incidența maladiei va fi cu 69 la sută mai mare, iar ponderea deceselor va crește cu aproximativ 73 la sută, din cauza creșterii populației planetei și implicit a răspândirii maladiei”, a adăugat Ciuleanu.
Potrivit medicului, peste 40 la sută din totalitatea cazurilor de cancer se vindecă, o condiție fiind depistarea timpurie a bolii.
„O contribuție importantă la creșterea ratei de supraviețuire la cinci ani în boala metastatică o constituie depistarea bolii înainte de apariția simptomelor și noile terapii moleculare și tratamentele personalizate, pornind de la descifrarea codului genetic”, a adăugat medicul.
El a mai spus că în radioterapie s-au făcut progrese importante, însă Romnâia este încă tributară tehnologiei.
„Doar 27 la sută dintre pacienți ajung să facă radioterapia în momentul optim. De asemenea, este o listă cu aproximativ 30 de medicamente noi care așteaptă să intre în sistemul de compensare. Totodată, aproape 7.000 de pacienți ar trebui să urmeze tratament cu molecule noi, dar numai jumătate dintre ei fac acest lucru”, a mai spus medicul clujean.
Costurile pentru tratamentele oncologice oscilează între 4.000 – 6.000 euro pe lună, dar pot ajunge la cazul melanomului metastatic și la 80.000 de euro pe lună.
Potrivit medicului, primul medicament oncologic al companiei Roche a fost lansat în 1962. Pe piața din România, în cele două decenii de existență, Roche deține un portofoliu de peste 35 de produse, toate medicamente originale, majoritatea produse de înaltă tehnologie pentru arii terapeutice precum oncologie, infecția HIV-SIDA, hepatite virale cronice, poliartrita reumatoidă.
Conform Cegedim, Roche România avea la sfârșitul lui 2011 o cifră de afaceri de aproximativ 900 de milioane de lei , la preț de producător.