În fiecare an, aproximativ 12 hectare de teren agricol sunt transformate în deșert din cauza acțiunilor oamenilor, potrivit declarațiilor lui Luc Gnacadja, secretarului executiv al Convenției ONU de Luptă împotriva Deșertificării (UNCCD), informează Agerpres, citând EFE.
Gnacadja a explicat, de asemenea, că principala cauză a faptului că peste un miliard de persoane trăiesc în sărăcie la nivel mondial este deșertificarea.
Secretarul general al UNCCD a mai adăugat că tot deșertificarea este și unul dintre factorii care duc la apariția fenomenului de imigrație din țările sărace. Acesta a ținut să menționeze și că „soluția nu este ridicarea de ziduri în jurul Europei pentru ca imigranții din Africa să nu mai poată veni aici, ci oferirea de ajutor pentru soluționarea problemelor astfel încât ei să nu mai aibă motive să emigreze”, potrivit Agerpres.
Gnacadja a dat, de asemenea, exemplul Nigeriei, unde costul necesar pentru a căuta alternative la distrugerea terenurilor din cauza pășunatului ar fi de 50 până la 200 de dolari pe hectar, iar costul operațiunilor necesare pentru recuperarea calităților agricole ale terenurilor ar ajunge până la 1.100 dolari pe hectar.