Prima pagină » Știri politice » Daniel Chițoiu, vicepremier și ministru Finanțe în GUVERNUL PONTA II. Eșecul privatizării Oltchim era să-l scoată de pe lista de miniștri

Daniel Chițoiu, vicepremier și ministru Finanțe în GUVERNUL PONTA II. Eșecul privatizării Oltchim era să-l scoată de pe lista de miniștri

Daniel Chițoiu, vicepremier și ministru Finanțe în GUVERNUL PONTA II. Eșecul privatizării Oltchim era să-l scoată de pe lista de miniștri
DANIEL CHIȚOIU, actualul ministru al Economiei, este propus în noul Guvern Ponta pentru funcțiile de vicepremier și de ministru de Finanțe.

Daniel Chițoiu, actualul ministru al Economiei, este propus în noul Guvern Ponta pentru funcțiile de vicepremier și de ministru de Finanțe. El îl va înlocui pe viceguvernatorul Florin Georgescu, cel care a deținut acest mandat în primul Guvern Ponta.

Mandatul în fruntea Ministerului Economiei l-a obținut tot din partea premierului Victor Ponta în luna mai a acestui an, înainte de această dată el fiind deputat ales în colegiul uninominat numărul 4 din județul Giurgiu și vicepreședintele al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci. Chițoiu a făcut parte și din Comisia comună specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru controlul execuției bugetelor Curții de Conturi pentru anii 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 și 2010.

Recent, el a fost ales ca deputat PNL, în județul Giurgiu, în urma alegerilor parlamentare 2012 cu 78,13% din voturi.

Daniel Chițoiu a fost președintele interimar al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și apoi șeful Fiscului, ales de premierul de Călin-Popescu Tăriceanu la data de 5 aprilie 2007. El l-a înlocuit în funcție pe Sebastian Bodu, care a fost demis de către premier din cauza unor declarații pe care le-a făcut pentru un ziar central, prin care critica mai multe decizii luate de Guvernul de la acea vreme.

Ponta: Chițoiu nu va mai face parte din noul Guvern dacă nu rezolvă problemele la Oltchim și la Hidroelectrica

În timpul mandatului său de ministru al Economiei, Chițoiu a luat parte la procesul de privatizare al combinatului chimic Oltchim de la Râmnicu Vâlcea care a eșuat. Câștigătorul numit în urma licitației pentru obținerea pachetului de 54,8% din acțiunile combinatului a fost Dan Diaconescu.

În ciuda faptului că la data de 1 octombrie proprietarul OTV a scos de la o bancă comercială șapte saci cu bani din contul său, odată ajuns la Ministerul Economiei, nu i s-a permis accesul în curtea instituției.

Tot în luna octombrie, premierul Victor Ponta a declarat în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată de postul de televiziune PRO TV, că nu i-a cerut demisia lui Daniel Chițoiu în urma eșecului vânzării combinatului de la Râmnicu Vâlcea, dar că l-a atenționat că nu va mai face parte din viitor Guvern în cazul în care nu va rezolva problemele cu care se confruntă atât Oltchim, cât și Hidroelectrica.

„Am avut o discuție cu domnul Chițoiu, cu care am o relație foarte bună, și i-am spus: Cred că realizezi că după 9 decembrie vei mai fi ministru dacă rezolvi aceste două lucruri”, a spus Ponta.

Actualul ministru al Economiei anunța spre finalul lunii iulie că speră ca Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, va ieși din insolvență cel târziu în luna octombrie a acestui an.

Pagubele de la Hidroelectrica au fost de circa 4,5 miliarde de lei, respectiv 1,2 -1,3 miliarde de euro din contractele bilaterale încheiate cu „băieții deștepți”.

Cel mai mare producător de energie din țară a intrat în insolvență, la solicitarea Consiliului de Administrație, în luna iunie, membri acestuia motivându-și cererea prin scăderea cifrei de afaceri și prin creșterea datoriilor, ambele apărute pe fondul unui „dezastru de management” și pe fondul secetei înregistrate pe parcursul anului trecut.

În ora actuală, Hidroelectrica se află în continuare în insolvență, iar combinatul chimic Oltchim de la Râmnicul Vâlcea va intra în proces de restructurare, potrivit declarației făcute la începutul lunii decembrie de către premierul Victor Ponta.

Ce avere are viitorul ministru de Finanțe

Actualul ministru al Economiei deține, alături de soția sa Laura Chițoiu, un teren intravilan cu o suprafață de 360 de metri pătrați și o casă cu o suprafață de 456 de metri pătrați în Capitală, ambele dobândite în anul 2010 în urma unui contract de schimb imobiliar, la care s-a adăugat și un credit ipotecar.

El este și proprietarul unui autoturism marca Hyundai, fabricat în anul 2007, și deține bijuterii din aur, care aparțin soției, cu o valoare estimată la suma de 14.000 de euro, potrivit declarației sale de avere completată la data de 13 iunie 2012.

Chițoi deține, de asemenea, conturi și depozite bancare la patru bănci, dintre care un cont destinat alocației copilului său și un cont pe numele soției sale, în valoare totală de 3.685 de euro, 289.007 lei și 6.750 de dolari.

El deține și acțiuni sau părți sociale la trei companii, în valoare totală de 40.140 de lei, și un credit ipotecar contractat în anul 2010 și scadent în anul 2035, al cărui sold era la data de 31 mai a acestui an de 96.573 de euro.

Potrivit aceleiași declarații de avere, Daniel Chițoiu obținea un salariu de deputat de 52.044 de lei, suma de 11.644 de lei pentru activitatea de cercetare desfășurată la Universitatea din Craiova, suma de 1.081 de lei drepturi de proprietate intelectuală din partea Camerei Consultanților Fiscali și dividente în valoarea de 11.872 de lei de la Fondul Proprietatea.

Ce studii are Daniel Chițoiu

Viitorul ministru de Finanțe este doctor în economie și și-a susținut lucrarea în urmă cu opt ani, în cadrul Academiei de Studii Economice din Capitală. El a absolvit Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul aceleiași instituții de învățământ.

Daniel Chițoiu a urmat, printre aletele, și o serie de cursuri în cadrul „Institute of Charted Accountants” din Scoția, în cadrul Universității Georgetown din Washington DC.