Prima pagină » Magazin » „Cel mai rapid roman din lume” a fost lansat oficial în România

„Cel mai rapid roman din lume” a fost lansat oficial în România

"Moș Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume", volumul redactat în doar 5 ore și 35 de minute de 53 de scriitori, sâmbătă, la Universitatea din București, a fost lansat oficial miercuri seară, la Librăria Bastilia din Capitală, în prezența majorității autorilor care au participat la proiect.

„Moș Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”, volumul redactat în doar 5 ore și 35 de minute de 53 de scriitori, sâmbătă, la Universitatea din București, a fost lansat oficial miercuri seară, la Librăria Bastilia din Capitală, în prezența majorității autorilor care au participat la proiect.

Cu umor, aceștia au refăcut povestea scrierii acestui roman, cu anecdote despre lipsa diacriticelor în calculatoarele puse la dispoziție, despre „momentul țurțurelui” și amintiri despre arbitrul de fotbal care a cronometrat tot acest proces.

Scriitorul Florin Iaru a spus că povestea din romanul colectiv prezintă „un mod bucureștean de a vedea lumea”. Tot el și-a amintit și de problemele tehnice ale redactării romanului. Prima dintre ele a fost faptul că pe unele dintre calculatoarele puse la dispoziția scriitorilor nu existau diacritice. După consultații și intervenții, diacriticele au fost instalate, dar a intervenit o nouă criză – când s-a atins pragul de 25.000 de semne, programul în care era redactat romanul s-a blocat și o parte din autori și-au pierdut textele, pe care a trebuit să le refacă.

Laura Albulescu, redactor-șef al Grupului Art, a povestit cu umor „episodul țurțurelui”. În timp ce autorii scriau romanul, aceasta a fost anunțată că un țurțure a spart parbrizul unei mașini parcate lângă Universitate. „M-am gândit întâi să îi anunț după ce termină de scris, dar am zis că nu e bine așa”, a spus amuzată Laura Albulescu, amintindu-și cum a alergat prin sălile în care scriau autorii, întrebându-i dacă au o mașină cu numărul de înmatriculare al celei avariate. În cele din urmă, s-a dovedit că mașina era a sunetistului dintr-unul din amfiteatre.

În ceea ce privește titlul cărții, Răzvan Țupa, unul dintre autorii „celui mai rapid roman din lume”, a ținut să spună că volumul este totuși destinat adulților.

Redactarea cărții a început sâmbătă, la ora 10.20, cu cei patru naratori principali, scriitorii Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Răzvan Țupa și Marius Chivu, stabilind împreună planul și titlul volumului – „Moș Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”. S-au scurs doar 9 ore, 5 minute și 8 secunde până la tipărirea primului număr al ineditului roman, pe care inițiatorii proiectului îl consideră „un dar pentru societatea românească”.

Editura Art, care a publicat romanul de 288 de pagini rezultat în urma efortului colectiv depus de 53 de scriitori, a înscris acest proiect fără precedent la Guinness Book of Records pentru a fi validat și omologat ca record, lucru care ar urma să aibă loc în Ajunul Crăciunului. Guinness Book a declarat proiectul ca fiind eligibil, creând în acest sens o categorie specială.

Cei 53 de autori ai „celui mai rapid roman din lume” sunt: Leonard Ancuța, Diana Bădică, Lavinia Bălulescu, Lavinia Braniște, Anca Bucur, Marius Chivu, Laurențiu Constantin, Bogdan Coșa, Andrei Crăciun, Augustin Cupșa, Silviu Dancu, Gabriel H. Decuble, Adrian Diniș, Luca Dinulescu, Cosmin Dragomir, Gruia Dragomir, Florin Dumitrescu, M. Duțescu, Mihail Gălățanu, Adrian Georgescu, Silviu Gherman, Adela Greceanu, Mugur Grosu, Ioan Groșan, Florin Iaru, Marieva Ionescu, Cristina Ispas, Cosmin Manolache, Maria Manolescu, Eusebiu Matei, Marin Mălaicu-Hondrari, Mitoș Micleușanu, Iulia Militaru, Dmitri Miticov, Oana-Cătălina Ninu, Radu Nițescu, Veronica Plăcintescu, Dan Pleșa, Matei Pleșu, Mihai Radu, Ana Maria Sandu, Elena Stancu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Alexandru Al. Șahighian, Livia Ștefan, Cecilia Ștefănescu, Silvia T., Simona Tache, Iulian Tănase, Alex Tocilescu, Răzvan Țupa, Luiza Vasiliu, Anca Vieru.

Proiectul a fost realizat de Asociația Culturală Aedificatio și Editura ART, împreună cu Links Associates, cu sprijinul Universității din București.

Romanul este disponibil în librării la prețul de 25 de lei.

Autor