Prețul energiei crește la 1 ianuarie cu 10%

Prețul energiei crește la 1 ianuarie cu 10%
Publicat: 20/12/2012, 14:13
Actualizat: 03/07/2013, 19:11

Majorarea prețului energiei electrice, la 1 ianuarie, va fi de 10%, întrucât pe lângă creșterea de 6% determinată de recunoașterea unor costuri mai mari de producție de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va avea impact pe factură și suplimentarea ajutorului acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă.

„Pentru o factură lunară medie de 40 de lei aferentă unui consum de 100 KWh, creșterea, la 1 ianuarie, va fi de 4 lei”, a declarat joi Emil Calotă, vicepreședinte ANRE.

Anterior, ANRE a anunțat că de la 1 ianuarie consumatorii de energie electrică în regim reglementat, respectiv populația și instituțiile publice, vor plăti cu 6% mai mult întrucât autoritatea de reglementare recunoaște costuri mai mari pentru producători.

ANRE a acceptat majorarea acestor prețuri pentru a permite producătorilor care vând pe piața reglementată să recupereze pierderi din anii anteriori, generate de faptul că vindeau către consumatorii casnici la prețuri reduse, sub costurile de producție.

În plus, prețul final, achitat de consumatori, va include și sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, prin sistemul certificatelor verzi.

Sistemul de certificate verzi este forma de ajutor acordată de către stat companiilor care investesc în unități de producție a energiei din durse regenerabile, respectiv vânt, soare, apă și biomasă.

Intrarea pe piață a tot mai multor unități de producție de energie regenerabilă, în special centrale eoliene, duce și la majorarea volumului de certificate verzi, pe care furnizorii sunt obligați să le cumpere de la producători, iar ulterior sunt incluse pe facturile finale ale consumatorilor.

Certificatele verzi sunt acordate gratuit de stat producătorilor de energie din surse regenerabile, care apoi le vând furnizorilor de energie. Astfel, un producător de energie din surse alternative câștigă atât din vânzarea electricității pe care o produce, cât și din comercializarea certificatelor verzi.

Potrivit celor mai recente date disponibile, piața reglementată, la nivel național, are un consum total de energie de 28 TWh pe an. Din total, populația consumă 12 TWh, instituțiile publice – 8 TWh, iar consumatorilor industriali la revin 8 TWh de energie electrică.

Pe lângă majorările de preț cauzate de creșterile costurilor de producție a energiei și impactul în factură a certificatelor verzi, prețul energiei va fi influențat anul viitor și de liberalizarea treptată a pieței de electricitate, cerută de Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană (CE).

Liberalizarea prețurilor energiei înseamnă renunțarea treptată la tarifele stabilite de ANRE, astfel încât consumatorii vor cumpăra tot mai multă energie de pe piața liberă, și va fi aplicată separat pentru consumatorii industriali și pentru cei casnici.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu FMI și CE, pentru consumatorii industriali prețurile reglementate vor fi eliminate complet până la 31 decembrie 2013.

În privința consumatorilor casnici, procentul de achiziție din piața concurențială trebuie să crească la 10% în iulie 2013, de la 0% în prezent, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014 și la 40% în ianuarie 2015. Alte trepte de creștere de 10% au fost stabilite pentru iulie 2015, ianuarie și iulie 2016, ianuarie și iulie 2017, pentru a se ajunge la 100% în decembrie 2017.

Cea mai recentă majorare a prețului energiei a fost efectuată în luna septembrie, cu 10% pentru consumatorii industriali și cu 5% pentru clienții casnici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile...
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Altar de lumânări la poarta unde a apărat Sorin. Colegii au ținut un moment de...
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui...
Ce a apărut pe contul de Facebook al Adrianei Bahmuțeanu la câteva zile după vestea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Atac asupra reţelei feroviare de mare viteză din Franţa, înaintea începerii Jocurilor Olimpice
Descoperire SUMBRĂ despre COPIII din familiile care se MUTĂ DES
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o...
Infracțiunile odioase care ar fi avut loc în palatul unde doctorița are cabinetul, în care...
Tavi Clonda, nemulțumiri legate de Disneyland! Artistul a discutat despre aspectele care nu îi convin...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Ar putea ca valurile de căldură să ducă la pene de curent?