Programul USL: Politica externă să recupereze prestigiul și influența diminuate în ultimii ani

Programul USL: Politica externă să recupereze prestigiul și influența diminuate în ultimii ani
Programul de guvernare al USL prevede, în domeniul politicii externe, recuperarea prestigiului și influenței diminuate în ultimii ani, având în vedere că prin câștigarea detașată a alegerilor a rezultat cel mai stabil guvern din ultimul deceniu.
Publicat: 20/12/2012, 19:54
Actualizat: 25/06/2013, 14:49

Programul de guvernare al USL prevede, în domeniul politicii externe, recuperarea prestigiului și influenței diminuate în ultimii ani, având în vedere că prin câștigarea detașată a alegerilor a rezultat cel mai stabil guvern din ultimul deceniu.

„Câștigarea detașată a alegerilor parlamentare de către o alianță politică în care se regăsesc exponenții curentelor ideologice aflate în plină revenire la nivel european și conturarea celei mai largi susțineri parlamentare, pentru cel mai stabil guvern din ultimul deceniu creează premise favorabile creionării și promovării celei mai solide și ambițioase construcții de politică externă românească, după aderarea la NATO și integrarea în UE”, se evidențiază în document.

La obiective sunt menționate consolidarea profilului României în UE și NATO, consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, susținerea procesului de integrare europeană a R.Moldova, apărarea drepturilor minorităților românești din afara granițelor, consolidarea celorlalte parteneriate strategice încheiate în ultimii ani și promovarea altora noi, diplomația economică, asigurarea la standarde europene a serviciilor consulare.

În relația cu UE sunt avute în vedere obținerea unei alocări financiare importante pentru Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune în negocierea cadrului bugetar 2014-2020, dar și eliminarea MCV și aderarea la spațiul Schengen, fără a fi menționate însă termene precise în acest sens.

Mai sunt menționate susținerea în cadrul UE a proiectelor energetice Nabucco și AGRI, sporirea numărului de diplomați români în Serviciul European de Acțiune Externă, implementarea Strategiei Dunării, incluziunea socială a romilor în plan european, susținerea procesului de extindere a UE în Balcanii de Vest și cu Turcia.

În relația cu NATO sunt evidențiate dezvoltarea mai departe a sistemului antirachetă, susținerea politicii „ușilor deschise” în Alianță, continuarea angajamentului României în misiunea ISAF din Afganistan, implicarea activă a României în în dezbaterile privind identificarea unei soluții la blocajul actual în aplicarea Tratatului CFE.

În parteneriatul strategic cu SUA se urmărește prioritar dezvoltarea cooperării economice și a investițiilor directe, precum și intrarea în programul Visa Waiver.

„Se va urmări o nouă dinamică a relațiilor politice cu Federația Rusă, pe coordonatele pozitive deja stabilite în colaborarea economică, prin identificarea de puncte de convergență, pe baza cărora să fie dezvoltat un dialog transparent”, se arată în document.

De asemenea, „se vor continua demersurile pentru reluarea și dinamizarea activității Comisiei mixte bilaterale privind soluționarea problemelor izvorând din istoria comună, inclusiv Tezaurul României”.

În relațiile cu țările vecine se are în vedere „explorarea unor noi căi de abordare a problematicii moștenirii Gojdu” în cazul Ungariei, „continuarea negocierilpr pentru finalizarea delimitării spațiilor maritime în Marea Neagră, pe baza dreptului internațional aplicabil” în privința Bulgariei, „aplicarea prevederilor Protocolului Comisiei Mixte bilaterale privind minoritățile, semnat la 1 martie 2012, la Bruxelles, cu implicarea organizațiilor internaționale relevante și a Comisiei Europene” în cazul Serbiei.

În privința Ucrainei, se vor sprijini în continuare aspirațiile europene ale țării vecine, inclusiv semnarea Acordului de Asociere cu UE. Se vor menține eforturile pentru problemele de pe „agenda politică” – Bâstroe, reluarea activității Comisiei Mixte bilaterale pentru Minorități, dar și finalizarea Acordului privind micul trafic la frontieră „care va trebui să beneficieze de instrumentele consulare de aplicare necesare”.

MAE va relua procesul de recrutare de tineri diplomați, blocat în ultimii ani, având în vedere și necesitatea pregătirii cu personal suficient și competent a deținerii de către România în 2013 a a Președinției rotative a Consiliului UE, se mai arată în programul de guvernare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Producția de energie solară din India în primele 6 luni din 2024, la cel mai...
×