Constantin Niță, nominalizat ca ministru delegat pentru Ministerul Energiei, a declarat în cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului că este nevoie de liberalizarea pieței de energie, nefiind de acord cu „subvențiile acordate de stat”. El a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare, cu 57 de voturi „pentru” și 11 voturi „împotrivă”.
„Suntem într-o criză economică și energia joacă un rol important pentru a ieși din această criză, avem resurse, tradiție și oportunități foarte multe. Energia reprezintă motorul relansării economice”, a spus social-democratul. El a precizat că s-a greșit din punct de vedere al imaginii în cazul gazelor de șist, deoarece nu s-a știut să se comunice cu autoritățile locale. „În Polonia se extrage cu Chevron, trebuie făcută o analiză de specialiști, în mod firesc ar trebui să fim de acord”, a declarat Niță.
Social-democratul a spus că trebuie stimulate exploatarea surselor de energie din țara noastră și că trebuie continuat procesul de modernizare. Potrivit acestuia, trebuia schimbată legea în ceea ce privește certificatele verzi.
„Este nevoie de liberalizarea pieței de energie, nu sunt de acord cu subvențiile acordate de stat. Avem un calendar de liberalizare a prețurilor stabilit prin lege, voi face lucrul acesta. Trebuie să liberalizăm această piață și să rămână 20% reglementat pentru instituțiile publice, grădinițe, școli, restul trebuie să meargă pe piață. Se lucrează la platforma pe bursă pentru marii consumatori”, a declarat Constantin Niță.
Potrivit acestuia, România are potențial de a face export de energie. În privința negocierilor cu FMI, ministrul a spus că România se află în întârziere față de ce a negociat cu partenerii externi.
Constantin Niță a precizat că banii obținuți de pe urma privatizărilor din sectorul energetic trebuie să meargă spre retehnologizare, deoarece altfel nu se ține pasul cu industriile moderne.
În privința reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, social-democratul a precizat că soluția nu sunt investițiile de la stat, ci să acorzi 51% unui investitor. El a spus că în timpul guvernării Boc s-a primit o ofertă din partea „sud-coreenilor” de patru miliarde de euro.