BAC 2013 și TESTE NAȚIONALE 2013. Ministrul Educației, despre cum se vor desfășura anul viitor BACALAUREATUL și TESTELE NAȚIONALE

BAC 2013 și TESTE NAȚIONALE 2013. Ministrul Educației, despre cum se vor desfășura anul viitor BACALAUREATUL și TESTELE NAȚIONALE
Publicat: 23/12/2012, 18:41
Actualizat: 19/05/2015, 14:58

Examenele din 2013 rămân așa cum au fost anunțate, o decizie privind clasa pregătitoare va fi luată după evaluarea din ianuarie, iar legat de clasa a IX-a, după consultări, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Educației, Remus Pricopie, „care nu vrea schimbări de dragul schimbării”.

„Aș vrea să spun clar de la început: nu sunt adeptul schimbării de dragul schimbării, nu sunt adeptul schimbării peste noapte. Pe de altă parte, nu pot spune că în Educație nu trebuie schimbat nimic, pentru că sistemul de educație trebuie să de updateze nevoilor societății care sunt într-o continuă schimbare. Este nevoie, de exemplu de schimbarea manualelor, unele fiind vechi de peste 14 ani. Dar nu schimbăm manualele mâin,e pentru că nu poți să faci așa ceva. Ai nevoie de un an, un an și jumătate de analize, de clarificări metodologice și conceperea manualelor. Iar pentru schimbarea cărților pentru un cliclu de patru ani avem nevoie de patru ani. Schimbarea manualelor se va face gradual. Un copil care a început cu un concept în clasa a V-a trebuie să continue în același spirit până la finalizarea gimnaziului”, a mai spus ministrul Educației, Remus Pricopie.

Vor fi schimbări dar gradule și în măsura în care sistemul solicită aceste schimbări, iar ele vor fi adoptate numai după dialog, a adăugat Pricopie.

Potrivit ministrului, atunci când se dorește o anumită direcție în educație, trebuie să existe argumente pentru schimbare.

„Trebuie să avem date și argumente, analiză comparativă atunci când mergi într-o direcție, pentru că nu numai noi avem problema manualelor, a ceea ce se întâmplă în clasă sau a programei încărcate. Înainte de a decide trebuie să vedem și ce fac alții și aici este foarte important dialogul cu organismele internaționale abilitate, rolul pe care noi îl acordăm Institutului de Științe al Educației. Vreau să fie mult mai vizibil în toate aceste discuții publice. Este rolul lui, este rolul Ministerului Educației să-i dea forță și susținere financiară și să contibuie la definirea soluției. Ministrul nu are soluțiile în buzunar, el gestionează procesul prin care se identifică cele mai bune soluții”, a continuat Pricopie.

Legat de examenle finale, ministrul a spus că în anul școlar 2012-2013 nu se schimbă nimic, testele rămânând așa cum au fost anunțate.

„Nu vorbim de schimbări la admitere în acest an. Bacalaureatul rămâne la fel, conform legislației în vigoare, este exact ca anul trecut. Avem în Parlament o lege de modificare a bacalaureatului, vom vedea ce decizie va fi luată. Nu îmi propun să introduc ordonanțe de modificare a legii ca să modific examneul în acest an școlar. Este foarte important să vedem ce decizie va lua Parlamentul legat de legea privind examenul de bacalaureat”, a precizat ministrul.

El a spus că sistemul de educație are nevoie de o planificare strategică.

„În primul rând trebuie să respectăm principiul dialogului social și măsurile care vor fi adoptate să fie rezultatul dialogului cu actorii din sistem, școli, licee, profesori cei care administrează sistemul, cercetătorii, să facem cercetări să vedem care sunt problemele. Schimbările peste noapte nu aduc nimic bun”, a mai spus Pricopie.

Legat de clasa I și clasa pregătitoare, ministrul a precizat că discuția nu poate fi „deconectată” de la ceea ce va oferi evaluarea părerilor și a rezultatelor, care vor fi cunoscute în ianuarie.

„Vrem să corectăm neajunsurile din anul anterior. Bătălia pentru școlile bune a existat din totdeauna. Este bine că este așa. Ceea ce trebuie să facem noi și inspectoratele este să găsim soluțiile cele mai simple corecte și transparente pentru a justifica o decizie, o măsură sau alta”, a mai spus ministrul Educației.

Întrebat dacă va schimba inspectorii generali școlari sau directorii care nu sunt din USL, ministrul a răspuns negativ

„Nu am intenția să schimb pe cineva, doar dacă persoana respectivă nu-și respectă atribuțiile. Cred că trebuie să dăm stabilitate, atât inspectorilor și directorilor. Sigur, vor fi concursuri pentru că ele se organizează din patru în patru ani. Nu putem face peste noapte mii de concursuri de inspectori și de directori și acesta va fi făcute gradual. Dar trebuie să declanșăm concursurile în cadrul anului 2013. Îmi doresc pentru noul an și pentru tot mandatul să avem liniște și stabilitate, și un buget corespunzător ca să ne vedem de ceea ce avem la clasă. Performanța și calitatea nu trebuie măsurate doar la nivelul țării , ci la nivel internațional”, a conchis ministrul Educației.

Remus Pricopie a fost numit ministru al Educației vineri, 21 decembrie, el preluând mandatul de la Ecaterina Andronescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Detaliu scandalos în legea contra drogurilor la volan. Ce vor fi obligați să facă șoferii
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Anestezicele ar funcționa prin inducerea haosului în creier