De la declanșarea crizei, peste 400.000 de împrumutați au fost executați silit de bănci în statul american Florida, însă în ultima perioadă asociațiile de proprietari au ajuns în ipostaza de a executa silit instituții de credit pentru datorii neachitate legate de casele preluate de la datornici, informează Mediafax.
Băncile ajung în această situație în urma neachitării contribuțiilor la asociațiile de proprietari, responsabile de asigurarea unor servicii comune precum pază, colectarea gunoiului sau aprovizionarea cu apă, potrivit CNN.
În SUA, când băncile preiau casa unui datornic prin executare silită, devin responsabile pentru plata contribuțiilor la asociația de proprietari, inclusiv a celor restante de cel mult 12 luni.
În multe cazuri, însă, instituțiile de credit nu plătesc aceste datorii, a declarat un avocat din Miami pentru CNN.
Asociațiile de proprietari și chiar unii proprietari, care trebuie să contribuie mai mult la cheltuielile comune din cauza comportamentului băncilor, pun sechestru pe proprietățile deținute de instituțiile financiare și chiar le execută silit dacă nu-și achită datoriile.
Firma avocatului consultat de CNN a depus acte pentru peste 1.100 de puneri sub sechestru ale unor case deținute de bănci și a declanșat 131 de executări silite. În peste 90% din cazuri, băncile au ales să-și achite datoriile.