Rambursările pentru POSDRU nu intră la buget anul acesta. Teodorovici, trimis de Ponta la Bruxelles

Rambursările pentru POSDRU nu intră la buget anul acesta. Teodorovici, trimis de Ponta la Bruxelles
Publicat: 28/12/2012, 12:18
Actualizat: 19/05/2015, 07:21

Premierul Victor Ponta a declarat că rambursările pentru unele programe din fonduri europene nu vor fi plătite de Comisia Europeană anul acesta, așa cum a fost estimat în mod „hiper-optimist”, și i-a cerut ministrului de resort să plece la Bruxelles imediat după 1 ianuarie, pentru a discuta problema.

La începutul ședinței de Guvern, premierul a arătat că, dacă pentru Programul Operațional de Mediu plățile de la Comisia Europeană au intrat la buget anul acesta, la alte programe „nu au intrat banii europeni, așa cum se previzionaseră într-un mod hiper-optimist”.

În acest context, Victor Ponta i-a solicitat ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca imediat la începutul anului să plece la Bruxelles pentru a discuta cu comisarii europeni măsurile pe care trebuie să le ia autoritățile române.

„Domnul ministru Teodorovici, după 1 (ianuarie – n.r.) mergeți imediat la Bruxelles să discutați cu comisarul Hahn și cu comisarul Andor, să discutați direct ceea ce avem de făcut de la începutul anului”, i-a cerut Ponta lui Teodorivici.

În ședința de săptămâna trecută, premierul l-a întrebat pe ministrul Fondurilor Europene dacă România va primi la sfârșitul acestui an o parte din fonduri de la Comisia Europeană pentru programul privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), iar acesta a arătat că se discută cu oficialii CE pentru a vedea „dacă este posibil, până la final de an, să intre anumite fonduri”.

Ministrul a adăugat că pentru Programul Operațional Regional (POR) au intrat deja fonduri la buget.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat vineri, în timpul audierii din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost parțial deblocat, un nou audit fiind însă așteptat la sfârșitul lunii ianuarie 2013.

În urma unei misiuni de audit desfășurate la sfârșitul lunii noiembrie, Comisia Europeană a solicitat Guvernului, într-o scrisoare oficială, să trimită înainte de 15 decembrie 2012, o cerere de plată care să includă o sumă corectată, corespunzătoare cu 25% din cheltuielile declarate către Comisie de la începutul Programului Operațional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane până în noiembrie 2011.

Comisia a recomandat totodată ca autoritățile române să transmită o cerere de plată separată înainte de sfârșitul lunii decembrie 2012, cuprinzând sumele procesate pe baza procedurilor de verificare îmbunătățite, dar care să includă și rata de corecție financiară medie de 25%.

„Având în vedere numărul foarte mic de cereri de rambursare care au fost procesate pe baza procedurilor îmbunătățite, este prea devreme pentru a fi siguri în privința eficienței verificărilor de administrare. Prin urmare, va fi necesară o nouă misiune de audit odată ce vor exista suficiente dovezi ce pot fi supuse auditului pentru a evalua eficiența procedurilor îmbunătățite de verificări de administrare. Se prevede ca această misiune să se desfășoare în primul trimestru al anului 2013. (…) Plata acestei de-a doua cereri de plată (precum și a cererilor ulterioare) ar trebui să se facă odată ce se confirmă impactul pozitiv al îmbunătățirilor de sistem menționate mai sus”, se arată în scrisoarea transmisă autorităților române.

Rugat atunci să precizeze unde anume în textul scrisorii este indicată deblocarea POSDRU, consilierul premierului Eugen Teodorovici a arătat că în nicio comunicare a Comisiei nu sunt folosite formulări atât de explicite, iar trimiterea cererilor, chiar cu corecții de 25%, constituie de fapt prima etapă a deblocării programului.

Întrebat dacă, până la plata fondurilor de către CE, Guvernul va plăti de la buget beneficiarii POSDRU, Teodorovici a arătat că între timp Guvernul „caută soluții” pentru a asigura aceste fonduri până la finalul anului curent. Potrivit acestuia, sumele necesare ar fi de circa 100 milioane euro.

Cu puțin înaintea alegerilor parlamentare, președintele Traian Băsescu l-a acuzat pe premierul Ponta că a mințit privind deblocarea plăților pe programul POSDRU de către Comisia Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Dieta Mădălinei Ghenea: ce consumă zilnic pentru a avea un trup fără celulită! Și-a dezvăluit...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Invazie de alge la malul Mării Negre! În ce zonă a litoralului se manifestă acest...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Cod Rutier 2024. Se suspendă automat permisul 30 zile. ORICINE poate reclama șoferii
Situație incredibilă. O tânără și-a dat părinții în judecată. Vaccinul, banii și „traumele”
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Lidia Buble, în lacrimi după ce a primit un diagnostic cumplit: ”Mi s-au tăiat picioarele...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Planeta Marte ar fi fost lovită de meteoroizi mai des decât se credea până acum
×