Prima pagină » Știri externe » Secretul care a ieșit la lumină după 30 de ani. Pacienți folosiți drept cobai pentru grupurile farmaceutice occidentale

Secretul care a ieșit la lumină după 30 de ani. Pacienți folosiți drept cobai pentru grupurile farmaceutice occidentale

Secretul care a ieșit la lumină după 30 de ani. Pacienți folosiți drept cobai pentru grupurile farmaceutice occidentale
Grupuri farmaceutice occidentale au efectuat teste de medicamente, în anii '80, asupra unor pacienți ai unor spitale din fosta Republică Democratică Germană (RDG) care nu erau informați întotdeauna în acest sens, scrie un ziar german în ediția de vineri, citând documente de arhivă, relatează AFP.

Grupuri farmaceutice occidentale au efectuat teste de medicamente, în anii ’80, asupra unor pacienți ai unor spitale din fosta Republică Democratică Germană (RDG) care nu erau informați întotdeauna în acest sens, scrie un ziar german în ediția de vineri, citând documente de arhivă, relatează AFP.

„Dispunem de documente care atestă contracte încheiate între întreprinderi farmaceutice occidentale și instituții din RDG cu privire la testarea de medicamente”, a declarat pentru AFP o colaboratoare a Arhivelor Naționale germane, confirmând parțial informații din articol.

Potrivit cotidianului german Tagespiegel, care a studiat în detaliu aceste documente, peste 50 de firme occidentale au încheiat contracte cu Ministerul Sănătății din Germania de Est cu scopul efectuării a 165 de teste de medicamente în perioada 1983-1989.

Asemenea teste puteau aduce venituri de până la 860.000 de Deutsche Mark – deviza vest-germană foarte apreciată în fosta RDG comunistă – scrie ziarul.

Cotidianul citează diverse întreprinderi din vremea respectivă, dintre care unele și-au schimbat numele între timp, în urma unor fuziuni sau preluări, ca Bayer, Schering, Hoechst (integrată în Sanofi), Boehringer Ingelheim sau Gödecke (în prezent Pfizer).

Iar uneori „cobaii” nu erau informați, adaugă cotidianul, evocând șapte cazuri concrete ale unor pacienți care afirmă că nu au știut despre aceste teste.

Televiziunea germană regională MDR, care a lucrat la acest dosar, citează cazul unui pacient în vârstă de 60 de ani, Gerhard Lehrer, aflat sub îngrijiri intensive în urma unui infarct la un spital din Dresda, în 1989.

După ce a luat medicamente „speciale”, „care nu se aflau în comerț”, prescrise de un medic de la spital, starea sa de sănătate s-a deteriorat și mai mult.

Aceste pilule, dintre care soția lui Lehrer a păstrat câteva, s-au adeverit, potrivit unor teste de laborator efectuate la solicitarea MDR, a fi utilizate pentru un efect de placebo în cadrul unui studiu comandat de Hoechst.

Citește și