Prima pagină » Știri » DIICOT: Numele șefului IPJ Olt și al șefului Poliției Balș, în plângerea polițistei din Balș

DIICOT: Numele șefului IPJ Olt și al șefului Poliției Balș, în plângerea polițistei din Balș

DIICOT: Numele șefului IPJ Olt și al șefului Poliției Balș, în plângerea polițistei din Balș
Polițista din Balș care și-a înjunghiat fostul șef pe motiv că ar fi violat-o menționează, în plângerea depusă la DIICOT Craiova împotriva acestuia, numele șefului Poliției Olt, al șefului Poliției Balș și al unui prim-procuror cu care fostul său șef ar fi obligat-o să întrețină relații sexuale.

Polițista din Balș care și-a înjunghiat fostul șef pe motiv că ar fi violat-o menționează, în plângerea depusă la DIICOT Craiova împotriva acestuia, numele șefului Poliției Olt, al șefului Poliției Balș și al unui prim-procuror cu care fostul său șef ar fi obligat-o să întrețină relații sexuale.

Șeful DIICOT Craiova, Adrian Glugă, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că în cuprinsul plângerii depuse în 24 decembrie de către polițista Melania Renghea, împotriva comisarului-șef Gheorghe Barbu de la Poliția Balș, sunt menționate nume de la vârful Poliției Olt.

Astfel, în plângerea depusă de femeie, pentru viol și șantaj, sunt menționate numele șefului Poliției Balș, Ion Șotea, al șefului Inspectoratului de Poliție Olt, Ion Voicu și al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș, la care Barbu ar fi dus-o pe polițistă pentru a întreține relații sexuale cu ei.

„A fost depusă o plângere pentru șantaj și viol împotriva comisarului-șef Gheorghe Barbu. Melania Renghea a reclamat în cuprinsul plângerii că Barbu a constrâns-o să întrețină relații sexuale cu el, dar și cu șeful Poliției Balș, Ion Șotea, cu șeful Inspectoratului de Poliție Olt, Ion Voicu, dar și cu un alt polițist care i-a făcut lucrarea polițistei înainte de a fi făcute disponibilizări și de a fi susținut concursul. De asemenea, a fost depusă plângere și împotriva prim-procurorului Laurențiu Turcin de la Parchetul de la lângă Judecătoria Balș”, a declarat Glugă.

El a precizat că în acest caz DIICOT și-a declinat competența către Parchetul Curții de Apel Craiova.

De asemenea, la Parchetul Tribunalului Olt a fost deschis un dosar penal pe numele Melaniei Renghea, pentru tentativă de omor.

Contactat de MEDIAFAX, șeful Poliției Balș, Ion Șotea, nu a dorit să comenteze faptul că numele său apare în plângerea formulată de fosta sa subalternă.

Șeful IPJ Olt nu a putut fi contactat în legătură cu același subiect.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) precizează, într-un comunicat remis la solicitarea MEDIAFAX, că „urmare a agresiunii comise de agenta de poliție față de șeful Secției de Poliție Rurală Bobicești (Gheorghe Barbu – n.r.), a fost deschis un dosar penal în cadrul căruia se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă la infracțiunea de omor de unitatea de parchet competentă”.

„De asemenea, la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova se desfășoară cercetări cu privire la cele sesizate de agenta de poliție. Inspectoratul General al Poliției Române sprijină anchetele declanșate de procurori în vederea stabilirii situației de fapt și luării măsurilor legale ce se impun”, se mai arată în comunicat.

În același comunicat, IGPR precizează că Inspectoratul de Poliție al Județului Olt a făcut obiectul unui control realizat în ultimele două luni de către Corpul de Control al MAI. La jumătatea lunii decembrie, în urma finalizării controlului, s-a propus cercetarea prealabilă față de șeful IPJ Olt, cei doi adjuncți ai acestuia, față de șeful Poliției orașului Balș, precum și față de alți opt ofițeri cu funcții de conducere.

„Astfel, la nivelul MAI a fost declanșată cercetarea prealabilă a șefului IPJ Olt. De asemenea, la nivelul Poliției Române au fost declanșate cercetările prealabile disciplinare față de cei doi adjuncți ai șefului IPJ Olt, a șefului Poliției orașului Balș și față de alți opt ofițeri cu funcții de conducere”, a mai precizat MAI.

De asemenea, arată MAI, urmare a controlului tematic efectuat de ofițeri din cadrul Direcției de Control Intern a IGPR, a fost declanșată cercetarea prealabilă și față de șeful Secției de Poliție Rurală Bobicești.

Polițista Melania Renghea de la Poliția Balș și fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital, miercuri după-amiază, după ce femeia, care susține că polițistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.

Comisarul Gheorghe Barbu din cadrul Secției de Poliție Balș a fost înjunghiat de mai multe ori în abdomen și la picioare de către Melania Renghea, în vârstă de 27 de ani. Femeia a lucrat în cadrul Secției Balș, comuna Bobicești, care intră în subordinea comisarului Barbu, iar în urmă cu câteva luni a solicitat și obținut mutarea la Secția de Poliție din localitatea olteană Brâncoveni.

Din primele date a reieșit că miercuri după-amiază femeia a mers cu autoturismul său în Morunglav, localitatea de domiciliu a fostului său șef și, sub pretextul că vrea să îi transmită un mesaj, l-ar fi chemat pe acesta în autoturismul său și, în urma discuției cu acesta, l-ar fi înjunghiat, cel mai probabil, cu un cuțit, de mai multe ori în zona abdominală.

Soțul polițistei, care este însărcinată, a susținut încă de atunci că aceasta ar fi fost violată în trecut de către comisarul Gheorghe Barbu, la acea vreme șeful polițistei.

Soțul femeii spune că a aflat de toată povestea abia în 22 decembrie și că a încurajat-o pe aceasta să depună plângere, lucru care s-ar fi petrecut în data de 24 decembrie, la DIICOT Craiova.

Polițista afirmă într-o scrisoare pe care i-a dictat-o soțului său de pe patul de spital și care a fost dată publicității vineri că Gheorghe Barbu ar fi oferit-o drept favor sexual unui procuror și altor trei polițiști și că nu crede că acesta este la prima faptă de acest gen, făcând apel la eventuale victime să o ajute, potrivit Pro Tv.

„Am întâlnit o persoană pe nume Barbu Gheorghe care face parte din acea categorie de oameni pe care nu ai vrea să îi cunoști niciodată în viață (…) Acest Gheorghe Barbu s-a folosit de toate avantajele pe care funcția pe care o ocupă i le oferea și a început să mă trateze exact ca pe fiecare femeie pe care a întâlnit-o, și anume ca pe un obiect”, se arată în scrisoare.

Potrivit Pro Tv, și în plângerea depusă la Parchetul din Craiova, tânăra îl acuza pe comisarul șef că a bătut-o, violat-o și, mai mult decât atât, a oferit-o drept favor sexual unui procuror și altor trei colegi din Poliție. Totodată, femeia susține că Gheorghe Barbu ar fi șantajat-o că dacă nu se supune va fi trecută pe lista celor care urmează să fie disponibilizați

„Prin acest calvar am trecut eu și sper din tot sufletul să nu mai existe nimeni care să pățească ce am pățit eu”, spune polițista în scrisoare.

Melania Renghea mărturisește că după ce a absolvit Academia de Poliție s-a angajat ca agent și că imediat s-a lovit de lumea dură a bărbaților.

„Unii dintre polițiști încercau într-un fel să se răzbune prin toate mijloacele pe noi, femeile, care vrem să ajungem polițiste, spunând că femeile nu au ce căuta în acest sistem închis ca o carapace”, afirmă ea.

Polițista mai spune în scrisoare că, după părerea ei, comisarul Barbu nu este la prima faptă de acest fel.

„Nu cred că acest individ este la prima faptă de acest fel. Din acest motiv, fac apel deschis la toate femeile care au intrat în contact cu acest Barbu Gheorghe și care au pățit ce am pățit eu. Eu am început un război însă ca să pot câștiga am nevoie de femei puternice lângă mine chiar dacă în momentele când Barbu le șantaja, le amenința sau le viola se considerau slabe sau femei de nimic”, se mai arată în scrisoarea polițistei.

Polițistul Gheorghe Barbu a mai intrat în atenția presei în luna martie a anului 2010, când a fost filmat în timp ce consuma băuturi alcoolice, după care ar fi plecat la volanul unei mașini. Barbu a fost oprit atunci de un coleg polițist care se afla într-o razie, însă Barbu a fugit pe câmp. El a fost cercetat de către colegii săi pentru sustragerea de la recoltarea de probe bilogice, însă nu a fost sancționat, ci, din contră, la scurt timp ar fi fost promovat.

În 10 decembrie, MAI a anunțat că șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt, Ion Voicu, cei doi adjuncții ai acestuia, șeful Poliției orașului Balș și alți opt polițiști cu funcții de conducere sunt cercetați disciplinar în urma unui control care a avut loc la solicitarea ministrului Administrației și Internelor.

Cei 12 sunt cercetați pentru management defectuos și lipsă de reacție în combaterea infracționalității stradale, în urma unui denunț formulat de un polițist și a unei anchete jurnalistice difuzate de un post tv, declara, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

De asemenea, alți nouă polițiști, dintre care doi cu funcții de conducere, au primit atenționări, preciza MAI.

Măsurile au fost luate în urma controlului dispus de ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, în perioada 20 noiembrie – 6 decembrie.

Purtătorul de cuvânt al MAI mai spunea că acțiunea disciplinară survine difuzării unui material de presă și a denunțului formulat de un polițist care a mers inclusiv în audiență la ministrul Mircea Dușa și care a trimis, în 20 noiembrie, Corpul de Control pentru a verifica neregulile sesizate.

În urma verificărilor, reprezentanții MAI au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova în legătură cu împrejurările în care, la data de 9 aprilie 2010, s-a organizat concursul pentru ocuparea funcției de șef al Poliției Drăgănești-Olt – concurs la care șeful Poliției Balș a avut calitatea de membru al comisiei -, existând suspiciuni de fraudare a examenului.

După ce procurorii au deschis un dosar penal pe numele ofițerului, ministrul Administrației și Internelor a cerut Corpului de Control să extindă verificările și la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Olt.

Citește și