Datoriile restante ale companiilor și populației către statul elen au ajuns în primele 11 luni din 2012 la 55 miliarde de euro, cu 12 miliarde de euro peste nivelul înregistrat la începutul anului, însă autoritățile ar putea recupera abia o cincime din acestea, potrivit cotidianului Kathimerini.
Creșterea restanțelor către stat este cauzată de incapacitatea unor persoane de a-și achita taxele, dar și ineficienței sistemului de colectare a impozitelor din Grecia.
Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, datoriile restante încă din 2011 se situează la 43,5 miliarde de euro. Din acest total, 3 miliarde de de euro sunt contabilizate la companii de stat, 8,5 miliarde de euro sunt înregistrate în contul unor firme în faliment, iar restul de 31,8 miliarde de euro reprezintă restanțe ale altor companii și ale populației. Statul a reușit să colecteze doar 1 miliard de euro din datoriile vechi.
Datoriile acumulate în 2012 totalizează 12,07 miliarde de euro, iar autoritățile se așteaptă ca acestea să crească în continuare. Statul a recuperat doar 1,1 miliarde de euro din aceste restanțe.
Creditorii externi ai Greciei, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și FMI, au avertizat că 80% din restanțe nu vor putea fi recuperate și au recomandat guvernului de la Atena să tragă bani direct din conturile bancare ale datornicilor.