Uniunea Națională a Judecătorilor cere CSM amânarea alegerii conducerii Consiliului

Uniunea Națională a Judecătorilor cere CSM amânarea alegerii conducerii Consiliului
Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) cere public Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca alegerea conducerii CSM, programată pentru vineri, să fie amânată, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidaților, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Publicat: 03/01/2013, 23:31
Actualizat: 27/09/2018, 20:50

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) cere public Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca alegerea conducerii CSM, programată pentru vineri, să fie amânată, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidaților, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

UNJR precizează că a solicitat în mod oficial actualei conduceri a CSM, încă din 19 decembrie 2012, asumarea publică a candidaturilor pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al Consiliului și a proiectelor candidaților.

„Până în acest moment, niciun membru al Consiliului nu și-a anunțat candidatura, iar pe site-ul oficial al Consiliului nu este publicat niciun anunț în acest sens”, se precizează în comunicat.

În opinia UNJR, perpetuarea acestei modalități de alegere a conducerii Consiliului, prin anunțarea doar în cadrul ședinței a candidaturilor și a proiectelor este inacceptabilă, fiind în totală contradicție cu principiile transparenței și responsabilității asumate în mod explicit de fiecare dintre membrii actualului CSM.

UNJR consideră că alegerea conducerii CSM trebuie făcută printr-o procedură similară celei pentru șefii Parchetului General și Direcției Naționale Anticorupție.

„În acest sens, reamintim că recent Consiliul însuși, invocând principiul transparenței, a desfășurat o procedură publică de audiere a candidaților pentru funcțiile de conducere din Parchetul General și Direcția Națională Anticorupție și de dezbatere a proiectelor acestora. În mod evident, o procedură similară trebuie urmată și în cazul alegerii conducerii CSM, fiind de datoria Consiliului să fie consecvent cu propriile declarații și acțiuni”, se mai arată în comunicat.

În acest context, UNJR solicită în mod ferm tuturor membrilor aleși ai CSM „să acționeze în conformitate cu interesul magistraților prin votul cărora au ajuns în aceste funcții publice”.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) își aleg, vineri, noua conducere, judecătoarea Alina Ghica și procuroarea Oana Schmidt Hăineală, care au deținut până acum președinția și vicepreședinția acestui for, intenționează să facă rocadă, însă și alți magistrați vor să candideze.

La ședință și-a anunțat participarea și președintele Traian Băsescu.

Oficial, anul acesta, niciun candidat nu și-a depus candidatura pentru conducerea CSM.

Anul trecut, Alina Ghica și Oana Schmidt Hăineală și-au depus un proiect comun, însă pe parcursul anului s-a simțit faptul că vicepreședinta Consiliului, procuroarea Hăineală, a condus mai mult decât președinta Ghica.

Surse din magistratură spun că anul acesta cele două magistrate vor să facă rocada, astfel ca Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să-i fie vicepreședinte.

Faptul că un procuror își depune candidatura pentru președinția CSM în condițiile în care acest for are în componență mai mulți judecători decât procurori a generat discuții în sistemul judiciar.

Nu există vreo interdicție prevăzută de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi președinte al CSM. De asemenea, acest lucru nu ridică probleme de constituționalitate, susțin membri ai CSM.

Potrivit judecătorului Adrian Neacșu, membru ales în CSM, niciodată Consiliul nu a fost condus de un procuror.

„Pe lângă alte motive acest lucru ține și de aritmetica simplă. În CSM sunt nouă judecători aleși și doar cinci procurori. Mai mult, în acest moment în CSM sunt doar patru procurori aleși, întrucât un post este vacant prin demisia domnului Bălan George. Numărul judecătorilor din CSM este de zece, la cei aleși adăugându-se și presedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ)”, susține judecătorul Neacșu, într-o postare pe facebook.

Judecătorul Neacșu afirmă că instanțele și judecatorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM. „Nu pot spune aici mai multe, dar in percepția sistemului judiciar acest lucru va însemna renunțarea judecătorilor la mandatul pentru care au fost aleși”, mai scrie judecătorul Adrian Neacșu.

Pentru ca tandemul Hăineală-Ghica să fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al președintei instanței supreme, Livia Stanciu, și cele două reprezentante ale societății civile în CSM, Corina Dumitrescu și Daniela Ciochină.

Totuși, pentru ședința de joi, esta dată certă candidatura unui judecător pentru funcția de președinte al CSM.

Surse din magistratură spun că judecătorul ar fi Mircea Aron.

În situația în care judecătorul Mircea Aron, reprezentantul ICCJ în Consiliu, și-ar depune candidatura, Livia Stanciu „ar fi pusă într-o situație neconfortabilă”, afirmă surse din magistratură. Concret, Livia Stanciu nu ar putea refuza să-i dea votul colegului său de la ICCJ, Mircea Aron, mai ales că în 2013 îi expiră mandatul de președintă a instanței supreme și are nevoie de avizul Consiliului pentru a fi reînvestită în această funcție.

Experiența ultimilor ani a relevat faptul că în ziua alegerilor au existat magistrați care și-au anunțat candidatura pentru conducerea CSM, astfel că și în ședința de joi sunt așteptate candidaturi, iar membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor decide cine le va fi președinte și vicepreședinte pentru următorul an.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de...
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Crima de la Brăila. Primele declarații făcute de soțul Marinei, medicul stomatolog ucis cu sânge...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea...
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Centrala nucleară din Ungaria va avea permisiunea să depășească limita de temperatură a apei Dunării