Primul fost ofițer CIA condamnat pentru divulgarea de informații clasificate va face 30 luni de închisoare, scrie The New York Times.
John C Kiriakou a recunoscut că a dezvăluit unui reporter independent numele unui ofițer sub acoperire. Kiriakou și-a recunoscut vina, dar este de părere că numele său nu ar fi trebuit să fie făcut public în acest caz.
Cei care sunt de partea sa spun că Kiriakou nu a intenționat să atenteze la siguranța națională a SUA.
În urmă cu un an, când agenții de la FBI l-au chemat și „i-au solicitat ajutorul într-un caz”, el nu a ezitat. În perioada cât a lucrat la CIA, Kiriakou a colaborat îndeaproape cu agenții FBI din străinătate.
Fostul ofițer CIA, John C Kiriakou, împreună cu fetița sa//Foto: Captură The New York Times
Cu câteva luni înainte, el raportase Biroului că o persoană despre care crede că ar fi fost spion din Asia ar fi încercat să îl racoleze.
„Orice pentru FBI”, a răspuns Kiriakou.
La o oră de la începutul discuției relaxate cu doi agenți FBI, el a început să realizeze cine era de fapt ținta investigației lor, scrie autorul articolului.
În cele din urmă, unul dintre agenți i-a spus că tocmai în acel moment era pus în execuție un mandat de percheziție a casei lui, iar dispozitivele electronice îi erau sechestrate.
Pe 25 ianuarie, Kiriakou va incepe executarea pedepsei de 30 de luni de închisoare în procesul în care a fost acuzat de încălcarea Legii privind protecția identității persoanelor prin transmiterea unui e-mail cu numele unui agent CIA aflat sub acoperire, unui jurnalist independent. Ziaristul nu a dat publicității numele agentului descoperit.
John Kiriakou este primul ofițer CIA condamnat pentru divulgarea informațiilor clasificate unui reporter. În vârstă de 48 de ani, el a primit numeroase aprecieri pozitive în cei aproape 15 ani cât a lucrat la CIA.
El a lucrat sub acoperire în acțiunile de vânare a membrilor Al-Qaeda și a altor grupări teroriste. A condus echipa din 2002 care l-a găsit pe Abu Zubaydah, un terorist Al-Qaeda specializat în logistică, dar a capturat și alți militanți în Pakistan – fapte care au fost considerate de statul american drept victorii ale SUA după evenimentele din 11 septembrie.