Regimul din Siria pregătea, la sfârșitul lunii noiembrie 2012, un atac cu arme chimice, dar planul a fost dejucat de serviciile de spionaj israeliene, care au transmis informațiile Statelor Unite, afirmă surse citate de presa israeliană și americană.
Potrivit New York Times, în ultimele zile ale lunii noiembrie, comandanți militari israelieni au luat legătura cu Pentagonul pentru a transmite că trupele siriene pregăteau arme chimice la două depozite de armament, fiind vorba, cel mai probabil, de gaz sarin în dispozitive de 225 de kilograme care urmau să fie lansate din avioane împotriva insurgenților.
În câteva ore, președintele Barack Obama a fost informat că armele fuseseră încărcate în vehicule care urmau să le transporte la baze aeriene.
Statele Unite, prin vocea secretarului de Stat Hillary Clinton, au lansat imediat un semnal de alarmă privind presupusele intenții ale președintelui Bashar al-Assad, liderul regimului din Siria, țară care se confruntă, de aproape doi ani, cu revolte reprimate violent care au degenerat într-un conflict civil soldat, potrivit ONU, cu aproximativ 60.000 de morți.
Statele Unite, Uniunea Europeană, țările arabe, Rusia, China, Irakul și Turcia au transmis, de atunci, avertismente repetate regimului de la Damasc, somându-l să nu utilizeze arme chimice, considerate arme de distrugere în masă și interzise de reglementările internaționale.
„Cred că rușii au înțeles că o astfel de situație ar fi forțat Statele Unite să intervină în Siria”, afirmă un oficial din cadrul Pentagonului, conform site-ului de știri israelian Ynetnews.
În cursul lunii decembrie, opoziția siriană a semnalat cel puțin două incidente în care armata siriană ar fi utilizat arme chimice, dar informațiile nu au fost confirmate din alte surse. Regimul de la Damasc a dat asigurări că nu va folosi niciodată arme chimice într-o situație conflictuală internă.