Prima pagină » Magazin » Cât mai cântărește de fapt un kilogram. Valoarea lui s-a schimbat

Cât mai cântărește de fapt un kilogram. Valoarea lui s-a schimbat

Cât mai cântărește de fapt un kilogram. Valoarea lui s-a schimbat
Valoarea kilogramului s-a schimbat. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Newcastle arată că masei unui kilogram i s-au adăugat câteva zeci de micrograme din cauza poluării, relatează The Guardian.

Valoarea kilogramului s-a schimbat. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie arată că masei unui kilogram i s-au adăugat câteva zeci de micrograme din cauza poluării, relatează The Guardian.

Informațiile pe care le primim în școală ne spun că unitatea standard de masă, kilogramul, este egală cu 1000 de grame. Chiar dacă pare imposibil, cercetările recente dovedesc că, în ultimii ani, acest lucru s-a schimbat din cauza unei cantități semnificative de poluanți care ar fi îngreunat kilogramul.

În anul 1799 s-a stabilit că un kg  va fi egal cu masa unui decimetru cub de apă, la o temperatură de 4 °C, iar un gram (g) va fi egal cu masa unui centimetru cub de apă.

The Guardian mai scrie că valoarea standard a kilogramului, reprezentată de Kilogramul Prototip International (IPK),  a fost introdusă pentru prima dată în anul 1875. După nouă ani, patruzeci de replici oficiale ale IPK-ului au fost realizate și distribuite în diferite puncte ale lumii. Dintre acestea, replica numărul 18 se găsește în cadrul Laboratorului Național de Fizică al Marii Britanii.

 „Nu contează neapărat cât cântărește kilogramul, atâta timp cât toată lumea utilizează același standard. Problema este că există mici diferențe, IPK-ul și cele 40 de replici au mase diferite, depărtându-se de valoarea originală”, spun cercetătorii de la Newcastle.

Una din problemele care-i îngrijorează pe cercetători este modificarea atât a valorii unui Newton (N) – unitatea de măsură pentru forță,  cât și a unui Joule (J) – unitatea de măsură pentru energie.  Pentru că sunt într-o relație de interdependență, îngreunarea masei unui kg va influența în mod direct și valorile acestora. De asemenea, orice oscilare a valorii lor poate provoca probleme în comerțul internațional, fie că este vorba de diverse tipuri de materiale sau deșeuri, unde fiecare microgram contează.

Cu toate acestea, se pare că există o soluție pentru remedierea acestei situații.  Experții de la Newcastle au observat că expunerea suprafețelor respective la un amestec de raze solare și ozon, poate înlătura substanțele dăunătoare, fiind posibilă chiar readucerea prototipului la greutatea ideală.
„Este vorba despre o mică diferență-mai puțin de 100 micrograme- așa că, din păcate, asta nu înseamnă că putem lua câteva kilograme din greutatea noastră, ca și cum răsfățul culinar de Crăciun nu ar avea efecte” conchid în glumă cercetătorii de la Newcastle. (Maria Neagu)