Premierul Victor Ponta urmează să prezinte joi, în cadrul unei conferințe de presă, elemente legate de bugetul de stat pe 2013, care se vor constitui într-o „stare a națiunii”, respectiv situația datoriilor acumulate și proiectele care vor putea fi duse la îndeplinire în următorii patru ani.
Autoritățile au păstrat la secret proiectul bugetului de stat pentru anul viitor. Ministrul pentru Buget vrea să-i lase șefului său plăcerea de a face anunțul. Contactat de gândul, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a precizat marți că nu poate oferi detalii despre proiectul de buget pe 2013 până la conferința de presă de joi.
PLUS: Victor Ponta vrea să candideze la prezidențiale. Mesajul pe care i-l transmite lui Crin Antonescu
„Avem o convenție să nu dăm informații despre buget până la conferința de presă de joi. Atunci vă vom răspunde la toate întrebările”, a declarat pentru gândul ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea.
În condițiile în care se mențin creșterea economică și deflatorul folosit pentru calcularea PIB-ului pe 2013, acesta ar urma să scadă de la o valoare prognozată de 648 de miliarde de lei, la doar 625 de miliarde de lei. Asta înseamnă că, în loc să aibă venituri de circa 211 miliarde de lei, statul ar urma să încaseze în total doar 204 miliarde de lei, conform calculelor gândul, presupunând că anul acesta ponderea veniturilor în PIB va fi similară cu cea din 2012, respectiv de 32,6% din PIB-ul aferent anului 2012, recalculat în funcție de revizuirea făcută de INS.
Calculele gândul privind veniturile totale ale bugetului au fost făcute pe baza cifrelor privind veniturile medii încasate pe 11 luni din 2012.
Citește și Cum va arăta BUGETUL 2013
„Starea națiunii”
„Joi voi prezenta, într-o întâlnire cu mass-media, și prin intermediul dumneavoastră, nu bugetul de stat, pentru că pentru publicul larg că mă apuc să prezint capitole din buget nu cred că este soluția bună, ci mai degrabă să prezint starea națiunii, să arăt ce datorii avem din trecut, fără să încep să spun de vechea moștenire, ci pur și simplu să prezint realitatea, să arăt ce lucruri putem să facem în actualul buget și ce alte lucruri nu le putem face sau trebuie să le facem altfel”, a declarat luni premierul Victor Ponta.
Revizuirea în scădere a Produsului Intern Brut (PIB) pentru anul 2011, cu circa 20 de miliarde de lei, a provocat nemulțumire la nivelul Guvernului.
Ajustarea va determina Guvernul să taie cheltuielile bugetare pentru încadrarea în ținta de deficit stabilită, urmând să fie operate modificări și în ce privește veniturile bugetare.
Citește și BUGET 2013. Primele cifre oficiale vehiculate de Guvernul Ponta: Noi tăieri de la investiții pentru a putea reîntregi salariile bugetarilor
De unde taie Ponta
„Ideea este că aceste 20 de miliarde din PIB, care au fost calculate nu greșit, au fost estimate greșit, atunci, înseamnă când calculăm cu FMI, că se calculează procentual din PIB, se calculează deficitul, înseamnă un miliard de lei mai puțin cheltuieli la buget”, a spus Ponta luni seara la un post de televiziune.
În urma acestei ajustări a PIB-ului din 2011, văzută de la Guvern ca o „greșeală gravă”, președintele Institutului Național de Statistică, Vergil Voineagu, a fost demis de către premierul Victor Ponta.
Întrebat de unde vor fi tăiați banii, Victor Ponta a declarat luni seara că „noi vrem să facem, la partea necesară de finanțare, jumătate din tăieri de cheltuieli și jumătate din venituri suplimentare, pentru că, la un moment dat, dacă tot tăiem, nu mai avem de unde să tăiem”.
În plus Ponta a spus că există și alte capitole la care se pot face economii, făcând referire la cheltuielile cu funcționarea administrației centrale sau locale.
Salariul minim, după discuțiile cu FMI
Un alt indicator important pentru 2013 este salariul minim pe economie. Săptămâna trecută primul ministru a anunțat că Guvernul intenționează să majoreze salariul minim pe economie de la 700 la 800 de lei.
O decizie va fi luată după ce Executivul va discuta pe această temă cu delegația FMI care va sosi pe 15 ianuarie la București.
În ce privește impactul majorării salariului minim, Ponta este de părere că această creștere nu va duce la o mărire a cheltuielilor de personal în sectorul public, deoarece salariul minim al bugetarilor este deja fixat la 815 de lei.
Șeful Guvernului crede că măsura ar avea un „impact pozitiv asupra bugetului asigurărilor sociale pentru că se plătesc CAS-uri și taxe, deoarece salariile din sectorul privat plătite până acum la gri”.
Gândul a scris recent că în România salariul minim pe economie, care este în prezent de 700 de lei, este mai mic decât în Bulgaria, după ce autoritățile de la sud de Dunăre au decis majorarea, începând cu 2013, a salariului minim până la echivalentul a 158, 42 euro.
Impozitul forfetar
Ideea introducerii impozitului forfetar în zona serviciilor de turism aparține ministrului Maria Grapini, a dezvăluit luni seara șeful Guvernului. El a exemplificat că restaurantele și hotelurile vor plăti impozit forfetar care va fi calculat în funcție de numărul mediu de clienți.
În octombrie 2010, Guvernul Boc a decis să renunțe la impozitul minim aplicat companiilor și a analizat varianta introducerii unui impozit forfetar, dar a renunțat la idee invocând dificultățile care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem, orientându-se spre revenirea la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor.
Comisia de Prognoză, despre PIB: „Sunt mai multe cifre în discuție”
La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat pentru Mediafax că nu a finalizat noile prognoze de PIB pentru anii 2012 și 2013, care vor sta la baza bugetului pentru acest an, după ce ce INS a anunțat un PIB pe 2011 revizuit în scădere cu 21 de miliarde lei față de ciferele publicate anterior.
„Nu am finalizat datele. Sunt mai multe cifre în discuție. Probabil vom avea un rezultat săptămâna viitoare”, a declarat Ghizdeanu.
El a confirmat însă că după datele finale anunțate de INS, care indică un PIB pe 2011 mai mic cu 21 de miliarde lei, vor exista modificări sensibile și în PIB-ul calculat pentru 2012 și 2013.
În luna decembrie a anului trecut, înainte de revizuirea în scădere a PIB-ului, Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a declarat pentru gândul că Ministerul Finanțelor prezentase mediului de afaceri faptul că lua în calcul pentru 2013 o creștere economică de 1,8% din PIB. Prognozele băncilor și ale altor instituții financiare variau atunci între 0,8 și 1,2% din PIB.