Directorii marilor companii telecom din Europa discută crearea unei infrastructuri paneuropene care să unească actualele rețele naționale fragmentate, după îndemnuri de la Bruxelles pentru analizarea unor opțiuni mai radicale, informează Mediafax, citând Financial Times.
Ideea comasării infrastructurii telecom a apărut la o întâlnire privată între comisarul UE pentru concurență, JoaquÃn Almunia, și șefii marilor grupuri telecom din Europa, printre care Deutsche Telecom, France Telecom, Telecom Italia și Telefonica.
Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, participanții au încheiat întâlnirea cu intenția de a analiza ideea, întrucât piața telecom fragmentată din Europa le-a afectat capacitatea de a concura. Companiile implicate în discuții, care domină piața europeană prin diverse subsidiare naționale, se confruntă cu dificultățile generate de criza financiară din Europa, dar și cu provocări din partea unor grupuri telecom globale rivale, care le utilizează rețelele.
„Operatorii și-au exprimat frustrarea și au convenit să aducă idei constructive despre cum ar trebui să funcționeze o piață europeană. Obiecțiile nu vor veni din Europa, vor veni din partea autorităților de reglementare”, a spus una din surse.
Realizarea unui acord la nivelul UE pentru utilizarea rețelelor ar întâmpina o serie de dificultăți financiare și tehnologice, având în vedere multitudinea de diferențe de infrastructură și reguli naționale. O asmenea strategie ar aduce, însă, piața europeană în linie cu cele din SUA și China, țări în care operează doar câte trei sau patru grupuri mari. Ar genera, de asemenea, beneficii și pentru consumatori, precum prețuri unice pentru serviciile telecom și de internet ale companiilor pe întreaga piață europeană.
Una dintre indeile apărute după întâlnire vizează crearea unei noi structuri, care să includă infrastructura de rețea a companiilor telecom, precum și datoriile asociate activelor respective.
Noul vehicul ar putea fi utilizat de către toate grupurile telecom, cu posibile stimulente financiare pentru compensarea companiilor care își pun în comun rețelele. O nouă structură ar avea acces mai bun la fonduri, atât publice cât și private, pentru dezvoltarea rețelelor de fibră optică de ultimă generație.