Prima pagină » Știri » SCANDALURI legate de crime, interlopi și corupție, în ultimii ani în Poliție

SCANDALURI legate de crime, interlopi și corupție, în ultimii ani în Poliție

SCANDALURI legate de crime, interlopi și corupție, în ultimii ani în Poliție
Mai mulți șefi din Poliție au fost în ultimii ani în vizorul conducerii MAI după diverse scandaluri, cel mai recent dintre acestea, al polițistei din Balș care își acuză de viol fostul șef, determinând un control generalizat ce vizează eventuale acte de hărțuire ori discriminare pe criterii sexuale.

Mai mulți șefi din Poliție au fost în ultimii ani în vizorul conducerii MAI după diverse scandaluri, cel mai recent dintre acestea, al polițistei din Balș care își acuză de viol fostul șef, determinând un control generalizat ce vizează eventuale acte de hărțuire ori discriminare pe criterii sexuale.

Toate femeile care lucrează în Poliție vor fi intervievate de psihologii și sociologii IGPR și vor completa un chestionar elaborat de specialiști, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărțuire ori discriminare pe criterii sexuale, după cum au anunțat, joi, oficiali ai Poliției Române.

Controlul generalizat vizând aceste aspecte reprezintă o premieră, în condițiile în care, la nivelul inspectoratelor de poliție au fost efectuate, până acum, verificări tematice periodice, pe probleme cum ar fi cea a combaterii infracționalității, sau punctuale, în urma unor suspiciuni, plângeri sau scandaluri legate de activitatea unor angajați ai Poliției.

Acțiunea dispusă de ministrul Radu Stroe a venit, însă, tot în urma unui scandal izbucnit pe plan local, mai precis în Olt, unde polițista Melania Renghea de la Poliția Balș și fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital în 26 decembrie 2012, după ce femeia, care susține că polițistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.

Polițista îl mai acuză pe fostul ei șef de șantaj, dar și de faptul că ar fi oferit-o ca favor sexual unor alți polițiști, într-o plângere a ei formulată la DIICOT fiind menționate nume de la vârful Poliției Olt.

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Olt era însă în atenția șefilor de la București de dinaintea scandalului cu tentă sexuală.

Astfel, șeful IPJ Olt, Ion Voicu, cei doi adjuncți ai acestuia și alți opt ofițeri cu funcții de conducere au ajuns să fie cercetați prealabil pentru managament defectuos și lipsă de reacție în ce privește criminalitatea stradală, în urma denunțului formulat de un polițist, care a semnalat mai multe nereguli. De asemenea, șeful Poliției Balș, Ion Șotea, și cinci șefi din Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Olt sunt cercetați disciplinar pentru neglijență în serviciu, în urma controalelor efectuate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

IPJ Olt a făcut obiectul unui control al MAI în toamna lui 2012. În urma verificărilor, reprezentanții ministerului au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova în legătură cu împrejurările în care, la data de 9 aprilie 2010, s-a organizat concursul pentru ocuparea funcției de șef al Poliției Drăgănești-Olt – concurs la care șeful Poliției Balș a avut calitatea de membru al comisiei -, existând suspiciuni de fraudare a examenului.

După ce procurorii au deschis un dosar penal pe numele ofițerului, fostul ministru Mircea Dușa a cerut Corpului de Control să extindă verificările și la nivelul IPJ Olt.

Totodată, Corpul de Control al Ministerului de Interne a demarat o anchetă în cadrul instituției, în urma scandalului sexual legat de polițista din Balș.

Același scandal a dus și la declanșarea amplelor verificări în cadrul cărora echipe de specialiști din cadrul aparatului central al MAI și ai IGPR se vor deplasa la toate inspectoratele de poliție pentru realizarea unor verificări cu privire la respectarea principiilor de etică și deontologie profesională.

În același context, șase ONG-uri pentru apărarea drepturilor femeilor i-au cerut actualului ministru al Afacerilor Interne, Radu Stroe, să întreprindă demersurile necesare pentru tratarea cu seriozitate și transparență a cazului polițistei din Balș care își acuză fostul șef de viol și șantaj.

Reprezentanții societății civile i-au mai spus lui Stroe, într-o scrisoare deschisă, că tratarea necorespunzătoare a acestor incidente nu vor face altceva decât să adâncească neîncrederea cetățenilor în MAI, cu atât mai mult cu cât acest minister este „puternic masculinizat”.

Aceleași ONG-uri consideră că, ținând cont de numărul diferit de femei și bărbați care lucrează în instituție, de faptul că „Poliția Română continuă să fie reticentă în ceea ce privește accesul și valorificarea capacităților profesionale ale femeilor, punând bariere inclusiv la admitere și la angajare, sunt necesare măsuri ferme care să elimine discriminarea de gen și să ofere aceleași șanse femeilor ca și bărbaților de a se afirma în structurile teritoriale ale Poliției și de a beneficia de un mediu de lucru sigur”.

 

IPJ Ilfov, luat în vizor după uciderea japonezei

MAI a dispus, anul trecut, verificări și la IPJ Ilfov, după uciderea japonezei Yurika Masuno, în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca.

Situația de la Ilfov a intrat în atenția conducerii MAI la scurt timp după moartea japonezei, când s-a constatat că suspectul Vlad Nicolae se face vinovat și de alte două crime și tâlhării, la care se mai adăuga și molestarea sexuală a unor femei în vârstă, fiind lăsat în libertate atât din indiferența polițiștilor, cât și a procurorilor ilfoveni.

La ordinul fostului ministru al Administrației și Internelor, Mircea Dușa, o comisie formată din ofițeri ai Corpului de control a făcut verificări, în perioada 3 – 21 septembrie 2012, la IPJ Ilfov și la Secția Regională de Poliție Transporturi București, în decembrie 2012 dispunându-se cercetarea disciplinară a șefului Poliției Ilfov și a celor doi adjuncți ai acestuia, Ionel Lefter și Nicolae Baicu.

Controlul a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalității stradale, în special infracțiunile comise cu violență, mai ales că, la nivelul IPJ Ilfov există un număr foarte mare de fapte comise cu violență, rămase cu autori necunoscuți, preciza MAI.

În 7 ianuarie, comisarul șef Ionel Lefter a fost eliberat din funcția de adjunct al șefului IPJ Ilfov și mutat pe un post de adjunct la Poliția Otopeni.

Trei zile mai târziu, șeful Poliției Ilfov, Emanuel Marin Nica, a fost eliberat și el din funcție și pus la dispoziție, iar fostul adjunct al acestuia, Ionel Lefter, a fost sancționat cu mustrare scrisă.

În cazul cercetării disciplinare va fi audiat și Nicolae Baicu, acesta neputând fi deocamdată citat întrucât este în concediu de odihnă, au precizat aceleași surse.

Șeful Departamentului Ordine și Siguranță Publică, secretarul de stat Anghel Andreescu, a precizat că ancheta de la IPJ Ilfov continuă și, în funcție de rezultate, vor fi dispuse măsuri în consecință.

 

Controalele la IPJ Timiș, pentru suspiciuni de mită de la șoferi prinși în trafic

Tot anul trecut, în toamnă, și IPJ Timiș a fost vizat de controale, pe fondul unui val de suspiciuni privind polițiști care luau mită de la șoferi prinși în neregulă în trafic. Printre cei suspectați se număra, potrivit unor surse, și fostul șef al IPJ Timiș, Gheorghe Popescu, înlocuit din funcție la sfârșitul lui iulie 2012.

Astfel, în perioada 4 – 15 septembrie 2012, o comisie formată din ofițeri ai Corpului de control al ministrului de Interne a făcut verificări privind activitatea de prevenire a faptelor de corupție și prestația managerială a conducerii inspectoratului.

În urma verificărilor, Corpul de control a început cercetarea prealabilă pe numele a 15 ofițeri cu funcții de conducere din cadrul IPJ Timiș și a dispus atenționarea a 20 de ofițeri și șase agenți. În plus, activitatea conducerii IPJ Timiș a fost supusă unui audit, ca urmare a numărului mare de fapte de corupție sesizate la nivelul instituției.

 

Epilogul din Giurgiu, pensionarea șefului IPJ

În Giurgiu, cazul morții baschetbalistului american Chauncey Hardy, pe 9 octombrie 2011, în urma unei agresiuni petrecute într-un local din Giurgiu, a venit pe fondul unei anchete la inspectoratul județean de poliție.

Fostul ministru de Interne Traian Igaș a trimis, încă din decembrie 2010, Corpul de control al ministrului la IJP Giurgiu, „sesizând grave carențe în actul managerial”, declara fostul purtător de cuvânt al Poliției Române Christian Ciocan. El preciza că cele mai grave aspecte reținute în cazul șefului de atunci al IPJ Giurgiu, Nicolae Dobrin, erau „degenerarea infracțiunilor cu violență, creșterea faptelor contra patrimoniului și neluarea măsurilor ce se impuneau pentru supravegherea și depistarea grupurilor care generează conflicte stradale”.

La finalul anchetei Corpului de control, Traian Igaș a aprobat declanșarea procedurilor cercetării sub aspect disciplinar a șefului IPJ Giurgiu Nicolae Dobrin pentru 38 de fapte și cercetarea prealabilă a 11 ofițeri.

Consiliul de disciplină al IGPR a propus trecerea lui Dobrin într-o funcție inferioară, până la nivelul de bază al gradului deținut, de comisar șef de poliție.

Măsura propusă de Consiliul de disciplină a fost aprobată de ministrul de Interne. Ulterior, șeful IPJ Giurgiu a contestat în instanță atât decizia privind trecerea într-o funcție inferioară, cât și calificativul primit în 2010.

Instanța a admis cererea lui Nicolae Dobrin de suspendare a deciziei de trecere într-o funcție inferioară până la o soluție definitivă a instanței privind anularea dispoziției. Ulterior, Nicolae Dobrin a ieșit la pensie.

 

Cazul Șoric din Neamț, declanșat de asasinarea unui interlop

Asasinarea lui Gheorghiță Mararu, membru al unei grupări de interlopi din Piatra Neamț, pe 14 noiembrie 2010, l-a adus și pe șeful de atunci al IPJ Neamț, Aurelian Șoric, în atenția MAI.

La scurt timp după asasinat, Dan Valentin Fătuloiu, șeful Departamentului de Ordine și Siguranță Publică, i-a propus ministrului de Interne, Traian Igaș, schimbarea din funcție a lui Aurelian Șoric, pentru management defectuos. Cererea de destituire lui Șoric a venit ca urmare a faptului că presa locală a relatat că Șoric ar fi avut o relație de amiciție cu frații Mararu.

Într-o conferință de presă susținută în 16 noiembrie, Șoric a lansat acuzații grave asupra magistraților, susținând că sunt și procurori care dau bani cu camătă, și la adresa lucrătorilor din serviciile secrete care nu și-au făcut treaba și nu l-au monitorizat pe Cristian Chilat – presupusul asasin al lui Gheorghiță Mararu.

Zeci de șefi de post de poliție din județul Neamț anunțau, în 16 noiembrie, că își dau demisiile din funcțiile de conducere dacă Aurelian Șoric va fi schimbat de la conducerea IPJ Neamț. Unii dintre aceștia au protestat atunci în fața IPJ Neamț față de propunerea de demitere din funcție a lui Șoric, pe care o consideră „abuzivă” și prin care onoarea IPJ Neamț „a fost puternic afectată”.

Spre sfârșitul lunii noiembrie 2010, Șoric a fost eliberat din funcție, la cererea sa.

El a fost destituit din Poliție la începutul anului 2011, după ce în urma controlului făcut de Consiliul Superior de Disciplină din MAI, în sarcina lui au fost reținute 33 de abateri disciplinare.

Inspectorii ANI au cerut, în 1 iunie 2011, confiscarea unei sume de peste 360.000 de lei pe care comisarul Aurelian Șoric nu ar putea-o justifica, suma reprezentând diferența dintre averea dobândită și veniturile realizate în perioada 1996 – 2010. Aurelian Șoric a fost promovat în 26 iunie 2006 în funcția de șef al IPJ Neamț, calitate pe care a deținut-o până în 23 noiembrie 2010.

În urma scandalului de la Neamț, ministrul de Interne Traian Igaș i-a demis, în noiembrie 2010, pe șeful Poliției Române, Petre Tobă, înlocuit cu Liviu Popa, cât și pe șeful Departamentului de Ordine și Siguranță Publică, Dan Valentin Fătuloiu, schimbat cu Ioan Dascălu.

Vineri, 11 ianuarie 2013, județul Neamț a revenit în actualitate prin celălalt frate Mararu. O tentativă de asasinare a acestuia prin detonarea unei bombe a fost dejucată de SRI și DIICOT, cinci persoane fiind reținute ca suspecte în acest caz.

Citește și