Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, spune că, pentru ca personalul medical să fie motivat să rămână în țară, trebuie să se facă modificări legislative prin care să existe un „statut de plată după performanță”, după criterii obiective și transparente, a celor care lucrează în sistem.
Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, la Târgu Mureș, că, în prezent, resursa umană din sistemul sanitar constituie o mare problemă și vrea să reia ideea din primul său mandat în fruntea ministerului, de plată a personalului medical după performanță, dat fiind că în ultimii patru ani nu s-a făcut nimic în acest sens, transmite corespondntul Mediafax.
„Din păcate, au trecut patru ani în care nu s-a făcut nimic și trebuie să reluăm acea idee, în sensul de a încerca să facem plata personalului medical după performanță. În sensul în care să motivăm personalul medical și în felul acesta să găsim o metodă prin care să stabilizăm personalul și chiar să-l atragem. Să-l motivăm să rămână în țară. (…) Că vom face modificări legislative substanțiale, că vom merge poate la acte normative subsecvente – mi-e greu să vă spun astăzi care va fi alternativa. Dar oricum trebuie să ne gândim să scoatem statutul personalului medical din statut bugetar și să-l ducem într-un statut de plată după performanță, pe un buget global, astfel încât să existe flexibilitate la nivelul conducerii spitalului, la nivelul conducerilor de secții, dar pe criterii obiective. Criterii obiective foarte bine stabilite, ușor comensurabile, ca să poată să fie și stimulative și aplicate motivant. Pentru că, dacă nu vom face acest lucru, vom cădea într-o altă alternativă probabil, în care să întărim abuzuri sau să se întâmple orice altceva decât ceea ce ne dorim și sperăm să se întâmple ca urmare a acestor activități”, a spus Nicolăescu.
Nicolăescu a mai spus că el a avut și are în continuare „rețineri” legate de acordul încheiat de guvernele trecute cu FMI și Comisia Europeană, care impune „constrângeri suplimentare”, însă acesta trebuie respectat.
„Chiar dacă eu am avut rețineri și am rețineri în continuare pe acest acord, ei (cei de la FMI, BM și CE – n.r.) trebuie respectați, trebuie să convenim direcțiile pe care vom merge în continuare și după ce le convenim, sigur, ele vor fi făcute publice. (…) Am spus că în 2009, când s-a făcut acest acord, am considerat că n-aveam nevoie. Că dacă aveam un Guvern responsabil, acel Guvern ar fi trebuit să-și facă singur ordine în curte, să nu aibă nevoie de cineva să-i dea la funduleț cu nuiaua, ca să-și facă treaba. De asta am spus că am avut rețineri, nu pentru altceva. Și de acolo, sigur că s-au născut constrângeri suplimentare, pe care, ca o țară normală și democratică, ți le duci mai departe indiferent cine vine și pleacă de la guvernare. E acord internațional? Respecți legea internațională, indiferent că-ți place sau nu-ți place”, a arătat Nicolaescu.
Nicolăescu a adăugat că el a fost cel care, în mandatul trecut, le-a crescut lefurile celor din sistemul sanitar, chiar dacă „nimeni nu-și mai aduce aminte” că a dublat salariile medicilor și asistenților și a triplat salariile rezidenților de anul I și II.
El a arătat că, atunci când a plecat din funcție, un medic rezident avea 1.100 de lei, iar acum are 700, precizând însă că în acest an nu se pot face modificările salariale, ci abia după ce va fi schimbată legea care să permită acest lucru și se va fundamenta astfel bugetul pe 2014.
„Criteriile de performanță vor fi cunoscute, transparente, nu le țin în sertar. Deocamdată lucrăm, gândim o schimbare legislativă. Astăzi legea ne interzice, trebuie să schimbăm legea ca să facem un asemenea sistem. (…) Toată salarizarea de care discutăm se duce pe buget global, deci în aceeași sumă de finanțat. Dar este o discuție pe care trebuie să o avem în perioada următoare. Eu sper ca în acest an să reușim ca toată baza legislativă necesară pentru a ne atinge obiectivele să fie realizată. După, sigur că vom putea trece și la aplicare. (…) În 2013 e același sistem, prin Casă. Noi trebuie să facem o serie de ajustări, de revizuiri ale sistemului de finanțare, în 2013. Am o constrângere de natură legală – conform Legii finanțelor publice, toate actele normative care vor sta la baza construcției bugetului pe 2014 trebuie să fie gata adoptate până la data aprobării bugetului pe 2014. Deci dacă mă duc frumos înapoi pe Legea finanțelor publice, eu trebuie să le am pe toate adoptate până la 15 septembrie”, a precizat el.
Pe de altă parte, a spus Nicolăescu, este important și ca mediul de lucru să fie motivant și ca investiții și ca personal, întrucât un medic care lucrează cu aparatură învechită „oricând poate fi acuzat de malpraxis”.
Nicolăescu a refuzat să comenteze faptul că președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a amenințat cu o grevă generală, dacă nu cresc salariile în sistem, arătând însă că este „pregătit pentru orice”.
În aceeași conferință de presă, secretarul de stat Raed Aradat a precizat că nu se pune problema reducerii anilor de rezidențiat, astfel încât medicii să ajungă mai repede pe post, arătând că s-ar ajunge sub standardele UE, în timp ce Nicolăescu a spus că, dacă s-ar lua o asemenea măsură, România ar putea chiar ajunge în procedură de infringement pe acest subiect.