Poliția din două state americane a început să folosească un program care poate face previziuni cu privire la predispoziția unor deținuți eliberați de a comite noi infracțiuni, scrie The Daily Mail.
Pentru a nu fi nevoiți să se bazeze pe judecata ofițerilor care se ocupă de eliberări condiționate și care decid cât de atent trebuie monitorizați deținuții cărora li se permite să părăsească închisoarea înainte de încheierea condamnării, noul sistem se ghidează după un algoritm ce are la bază mai multe criterii de evaluare.
Programul a fost realizat pe baza unor criterii extrase din peste 60.000 de dosare și urmărește elemente precum cazierul judiciar, tipul de infracțiune, locul în care a avut loc fapta și vârsta la care a fost comisă.
Software-ul de detectare a probabilității comiterii de noi infracțiuni a fost implementat în Maryland și Pennsylvania și ar putea fi introdus și în Washington D.C.
Algoritmul a fost dezvoltat de profesorul Richard Berk, criminalist la Universitatea din Pennsylvania, care crede că va ajuta la scăderea numărului de omoruri.
Programul ar putea fi modificat pentru a ajuta la stabilirea cuantumului cauțiunilor sau pentru stabilirea sentințelor judecătorești, mai exact a duratei condamnărilor.
„Oamenii presupun că dacă cineva a omorât o dată o va face și pe viitor, dar ceea ce contează cu adevărat este ce a făcut acea persoană în tinerețe”, a explica Berk.
Profesorul susține că studenții săi îl tachinează uneori făcând analogie între munca sa și filmul „Minority Report”, peliculă în care unii oameni sunt înzestrați cu puterea de a privi în viitor și de a vedea infracțiunile ce urmează să aibă loc.