Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru selecția națională a concursului Eurovision 2013 o pot face începând de luni și până pe 3 februarie, finala națională fiind programată pe 9 martie, informează TVR.
Cei interesați să participe la concursul Eurovision sunt așteptați să trimită sau să depună piesele, în format audio, pe CD, la Registratura Televiziunii Române (Calea Dorobanților nr. 191, sector 1, București), precum și la sediile studiourilor teritoriale din Cluj, Iași, Timișoara și Craiova, cu mențiunea „Pentru selecția națională Eurovision 2013” înscrisă pe plic.
În premieră, anul acesta, TVR a decis să implice și studiourile teritoriale în preselecția Eurovision.
În perioada 06.02 – 14.02 este programată preselecția (piesele vor fi interpretate pe negativ, în fața juriului), după cum urmează: 6 februarie – Iași; 8 februarie – Cluj; 10 februarie – Timișoara; 12 februarie – Craiova, 14 februarie – București.
Pe 18 februarie vor fi anunțate piesele care vor intra în concurs (minimum 24, maximum 28).
Preselecția națională Eurovision 2013 va include două semifinale, pe 23 februarie și 24 februarie, și o finală, pe 9 martie (cele 12 piese rămase în concurs în urma semifinalelor).
„Am decis, anul acesta, să facilităm accesul cât mai multor artiști și compozitori la selecția națională pentru Eurovision. Așa a apărut ideea implicării studiourilor teritoriale ale TVR, unde doritorii se pot înscrie și unde au șansa de a convinge membrii juriului. Sper ca, în felul acesta, să motivăm compozitorii și interpreții aflați la început de drum și să descoperim noi talente. În plus, în felul acesta ne asigurăm că interpreții pot susține live piesa aleasă, juriul ascultând de la început melodiile cântate așa cum vor fi prezentate în concurs”, a declarat Dan Manoliu, manager al proiectului.
Mai multe detalii, precum și Regulamentul oficial al concursului vor putea fi accesate de luni, pe site-ul TVR, la adresa www.tvr.ro/eurovision.
Consiliul de Administrație al TVR a aprobat participarea Televiziunii Române la concursul Eurovision 2013, care se va desfășura în luna mai, la Malmo, în Suedia, având drept condiție ca suma maximă alocată să fie de 200.000 de euro, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții Televiziunii Române.
Totodată, Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv) a recomandat recuperarea din vânzarea de publicitate și sponsorizări cel puțin a taxei de participare la Eurovision 2013, au mai spus reprezentanții TVR.
Dan Manoliu, redactorul-șef al Redacției Divertisment din TVR, a fost desemnat să se ocupe de organizarea participării României la ediția din acest an a concursului Eurovision, care se va desfășura la Malmo, în Suedia, pe 14, 16 și 18 mai.
Concursul Eurovision este cea mai importantă competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa -, care se desfășoară în fiecare an, începând din 1956.
European Broadcasting Union este o asociație cu sediul central la Geneva, cunoscută în special pentru organizarea competiției Eurovision. EBU reunește în prezent 74 de televiziuni din 56 de țări din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Din EBU face parte și Televiziunea Română.
Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi -Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).
Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de MihaiTrăistariu.
Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului, unde a concurat cu piesa „Zaleilah”.
Eurovision este transmis în Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia și Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audiență record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numărul celor care au urmărit atât finala, cât și semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.