Năstase a renunțat la contestația în anulare în cazul condamnării în „Trofeul Calității”

Năstase a renunțat la contestația în anulare în cazul condamnării în Trofeul Calității
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 28/07/2014, 17:45

Adrian Năstase a retras, luni, contestația în anulare în cazul condamnării din dosarul „Trofeul calității”, avocații acestuia depunând la instanța supremă solicitarea formulată de fostul premier.

Avocatul Ion Cazacu a anunțat, luni, Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) că Adrian Năstase își retrage contestația în anulare făcută în cazul condamnării din dosarul „Trofeul calității”.

Procurorul DNA prezent la ședința de judecată a solicitat celor cinci judecători să ia act de solicitarea lui Adrian Năstase.

Instanța supremă a rămas în pronunțare asupra acestei cereri, urmând să decidă dacă o admit sau nu.

La ieșirea din sala de judecată, avocatul Ion Cazacu a spus că Adrian Năstase este nemulțumit nu de completele instanței supreme sau de judecători ai acestei instanțe, ci de sistemul judiciar românesc și de lacunele acestuia.

Avocatul a arătat că, în vreme ce dosarul „Zambaccian” se judecă de mai multe termene în recurs și suferă inclusiv amânări, lui Adrian Năstase i s-a respins luni o cerere de amânare, pentru o perioadă scurtă de timp, a judecării contestației în anulare din dosarul „Trofeul calității”, pentru ca avocații acestuia să poată să îi aducă la cunoștință procedurile de la instanță.

În sala de judecată, avocații au cerut amânarea contestației în anulare pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a-l anunța pe Adrian Năstase că doi judecători ce fuseseră desemnați să formeze acest compelt de cinci magistrați au făcut luni o cerere de abținere care a fost admisă. Potrivit avocaților, aceiași doi judecători au făcut anterior o altă cerere de abținere, dar care atunci a fost respinsă.

În aceste condiții, avocații au arătat că înțeleg demersurile ICCJ și au cerut amânarea judecării contestației, pentru a-l anunța pe Năstase despre aceste noutăți.

Procurorul DNA s-a opus, iar în final instanța a respins cererea de amânare făcută de avocații lui Năstase.

Imediat după respingerea cererii de amânare avocații lui Năstase au depus un înscris autentificat la notar prin care Năstase își retrage contestația în anulare a pedepsei primite în dosarul „Trofeul calității”.

Ion Cazacu a precizat că nu mai există altă cale de contestare a acestei pedepse, ea urmând să rămână astfel definitivă.

Instanța supremă trebuia să ia în discuție luni contestația în anulare a fostului premier Adrian Năstase în cazul hotărârii definitive de condamnare la doi de închisoare în „Trofeul calității”, după mai multe amânări din cauza faptului că la dosar nu ajunsese motivarea sentinței.

Motivarea condamnărilor din „Trofeul calității” a fost făcută publică în 26 noiembrie, iar în absența acesteia, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) nu a putut lua în discuție admisibilitatea contestației în anulare, aceasta fiind amânată în 3 septembrie, 1 octombrie și 5 noiembrie 2012. La ultima amânare, completul de cinci judecători a stabilit ca termen data de 5 decembrie 2012, timp în care hotărârea a fost depusă, însă avocații au cerut termen pentru studierea motivelor de condamnare a fostului premier, reținute de instanța supremă.

Și Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, condamnată în dosarul „Trofeul calității” la șase ani de închisoare, a formulat o contestație în anulare.

Avocații lui Adrian Năstase au spus că au nevoie de mai mult timp pentru a analiza riguros motivarea deciziei definitive prin care clientul lor a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, astfel stabilindu-se termen pentru judecare data de 14 ianuarie.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

Comisia Penitenciarului Jilava a dat aviz pozitiv, în 4 ianuarie 2013, pentru eliberarea condiționată a lui Adrian Năstase, constatând că s-a împlinit termenul la care poate fi eliberat, notează gandul.info.

„Condamnatul a avut un comportament foarte bun, a participat în mod constant la activități de educație și asistență psihologică, implicându-se în acțiuni de instruire și influențare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate”.

Potrivit raportului comisiei, reprezentanții penitenciarului mai consemnează și că Năstase a redactat o lucrare științifică și a scris alte două cărți, scrie gândul.info.

„Ca urmare a redactării lucrării științifice și a implicării în activitățile de educație, a obținut un număr total de 342 de credite și a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancționat disciplinar pe perioada detenției”, se arată în documentul citat.

În fișa de caracterizare a deținutului Adrian Năstase, comisia de la Jilava a consemnat activitățile prestate de Năstase pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare. De la închiderea sa în penitenciar, pe 26 iunie 2012, Năstase a participat la nouă dezbateri și la o conferință.

Judecătoria sectorului 4 București va lua în discuție în 12 februarie cererea de liberare condiționată a lui Adrian Năstase (62 de ani).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța