Prima pagină » Economic » Finanțele vor să atragă 150 milioane de euro de pe piața locală în 22 ianuarie

Finanțele vor să atragă 150 milioane de euro de pe piața locală în 22 ianuarie

Finanțele vor să atragă 150 milioane de euro de pe piața locală în 22 ianuarie
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să atragă, în 22 ianuarie, 150 de milioane de euro de pe piața locală printr-o emisiune de obligațiuni denominate în euro cu scadența la trei ani, potrivit prospectului publicat pe site-ul instituției.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vrea să atragă, în 22 ianuarie, 150 de milioane de euro de pe piața locală printr-o emisiune de obligațiuni denominate în euro cu scadența la trei ani, potrivit prospectului publicat pe site-ul instituției. Titlurile vor ajunge la maturitate în februarie 2016, informează Mediafax.

Cererea pentru obligațiunile în lei vândute de Finanțe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atrași de randamentele peste țările din regiune. Ca urmare, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară.

Potrivit dealerilor, leul a beneficiat de asemenea în urma investițiilor străine, iar în sesiunea de joi referința BNR a coborât la 4,3753 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel din 27 aprilie 2012.

Ministerul Finanțelor Publice vrea să împrumute în primul trimestru între 18 și 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piața internă, din care 4,6 miliarde lei doar în luna ianuarie.

Luni sunt programate două licitații pentru vânzare de titluri de stat de către Ministerul Finanțelor Publice. Ministerul vrea să împrumute în total 1,3 miliarde lei prin vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate la un an (500 milioane lei) și prin obligațiuni cu scadență de 3 ani (800 milioane lei).

„Cu 3,7 miliarde lei în titluri de stat la un an scadente pe 16 ianuarie, tilturi similare ar putea beneficia de o cerere semnificativă la licitația de astăzi și se vor vinde probabil într-o suma peste cele 500 milioane lei planificate. Cu toate acestea, deoarece acest tip de instrumente este dorit în principal de jucătorii locali, ne așteptăm doar la o scădere ușoară a randamentului față de precedenta astfel de licitație, din 7 ianuarie, până la un maxim în jurul a 6,05%”, arată un raport ING Bank transmis luni.

În schimb, analiștii băncii se așteaptă la o cerere puternică în cazul titlurilor pe trei ani, atât din partea investitorilor locali, cât și străini, așa cum s-a întâmplat la precedentele licitații pentru astfel de titluri.

„Prognozăm că suma vândută va fi semnficativ peste cele 800 milioane lei anunțate de MF și ne așteptăm ca randamentul maxim să scadă până în jurul a 6%, nivel ce ar marca un nou minim istoric pentru acest tip de instrumente”, potrivit raportului citat.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor a atras joi 1,8 miliarde lei prin obligațiuni cu scadența în octombrie 2015, de peste trei ori mai mult față de valoarea indicavă, iar randamentul a coborât la 6,03%, în condițiile în care cererea a continuat să fie ridicată.

Citește și