Pivniceru pleacă la Bruxelles, ședința Plenului CSM ar putea fi amânată din nou

Pivniceru pleacă la Bruxelles, ședința Plenului CSM ar putea fi amânată din nou
Publicat: 16/01/2013, 22:02
Actualizat: 29/07/2014, 21:48

Ședința de joi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la care ar urma să fie ales vicepreședintele CSM, ar putea fi amânată din nou, în condițiile în care ministrul Justiției, Mona Pivniceru, se va afla la Bruxelles și nu va putea fi asigurat cvorumul necesar.

Pe ordinea de zi a ședinței de joi, 17 ianuarie, figurează și un punct de vedere al Direcției Legislației prin care este respinsă o solicitare a Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) referitoare la suspiciunile de vot privind alegerea președintelui forului.

Surse din interiorul Consiliului au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că și această ședință va fi amânată, tot din lipsă de cvorum, deoarece ministrul Justiției, Mona Pivniceru, se va afla joi la Bruxelles, pentru discuții cu oficiali ai Comisiei Europene, în marja Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) impus justiției române de către CE.

Ședința Plenului CSM ar putea avea loc, astfel, săptămâna viitoare, potrivit acelorași surse.

Ședința Plenului CSM din 9 ianuarie, care avea pe ordinea de zi tot alegerea vicepreședintelui CSM, a fost amânată, de asemenea, din lipsă de cvorum.

Pentru funcția de vicepreședinte al CSM și-au depus candidaturile Alina Ghica și Cristi Danileț, împotriva lor fiind adunările generale ale judecătorilor de la curțile de apel și judecătorii declanșând proceduri de revocare din Consiliul Superior al Magistraturii.

Alegerea vicepreședintelui CSM este primul punct pe ordinea de zi.

Al doilea punct pe ordinea de zi este o cerere a Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) referitoare la suspiciuni privind votul din 4 ianuarie când a fost aleasă președinta CSM Oana Schmidt Hăineală, solicitare considerată inandmisibilă de către Direcția Legislație a Consiliului. Plenul CSM se va pronunța asupra soluției privind sesizarea UNJR.

Luni, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut demisia de onoare a Oanei Schmidt Hăineală din funcția de președinte al CSM și, totodată, a solicitat judecătorilor Alina Ghica și Cristi Danileț să renunțe la candidaturile la funcția de vicepreședinte al Consiliului.

Judecătorul Horațius Dumbravă – președinte al CSM în 2011, membru ales în Consiliu – a declarat că evenimentele derulate înainte, în timpul și după procedura alegerilor din 4 ianuarie creează impresia că alegerile pentru președinția CSM au fost subordonate altor interese decât cele superioare ale sistemului judiciar și că „jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparența, corectitudinea și responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate”.

„La acest moment, rezultatul procedurii din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate, ridicând și serioase probleme de legalitate”, a spus Dumbravă, precizând că aceasta este poziția Secției pentru judecători a CSM, adoptată cu majoritatea membrilor prezenți la ședința de luni. El a precizat că din cei opt membri prezenți, șapte au votat pentru această declarație de presă.

Dumbravă a mai spus că membrii Secției pentru judecători a CSM au respins „ferm și categoric” afirmațiile de politizare ca urmare a acordării votului candidatului ales în mod transparent de majoritatea membrilor secției.

„Am asistat în ultimele zile la manipulări rușinoase ale opiniei publice, cu consecințe grave pentru statul de drept din România”, a mai spus Dumbravă.

Ca o deblocare a situației, Secția pentru judecători a CSM a solicitat demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt Hăienală din funcția de președinte al Consiliului, iar judecătorilor Alina Ghica și Cristi Danileț să renunțe la candidaturile la funcția de vicepreședinte, el precizând că „CSM trebuie resetat”.

Dumbravă a afirmat că nu aparține în niciun caz Secției pentru judecători criza de legitiminate și de legalitate în care se află astăzi CSM.

„Cerem atât reprezentaților sistemului judiciar, cât și altor actori publici să respecte principiul democratic în virtutea căruia adunările generale s-au constituit la nivelul instanțelor din România. În mod regretabil, însă, în ultimele zile, constituirea și deciziile adunărilor generale, precum și judecătorii ce le compun au fost atacate peste limitele decenței publice, fiind subminată până la urmă chiar independența justiției”, a mai declarat Horațius Dumbravă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua...
Transportatorii au luat foc. Traficul cu probleme îi scoate din minți
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani
×