Un membru al CNA amenință că își dă demisia, nemulțumit de modul cum se votează în CNA

Un membru al CNA amenință că își dă demisia, nemulțumit de modul cum se votează în CNA
Publicat: 17/01/2013, 16:11
Actualizat: 25/06/2013, 20:35

Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a declarat joi, în pauza ședinței Consiliului, că se gândește foarte serios să își dea demisia, pentru că este nemulțumit de faptul că unii dintre membrii CNA votează ceva, după care își retrag votul.

Valentin-Alexandru Jucan a spus că demisia sa este scrisă deja, „în alb”, și crede că îi va pune data de joi, 17 ianuarie 2013.

Jucan este nemulțumit de modul în care unii dintre membrii CNA și-au exercitat în ședința de joi votul pe mai multe subiecte aflate pe ordinea de zi a Consiliului.

„Modul în care lumea alege să voteze și să argumenteze și să retragă și apoi iar să spună că au votat, dar n-am votat, dar am greșit și așa mai departe (…) Spun că stau cu cotul pe masă, dar ce, suntem la grădiniță, să spunem că stăm cu coatele pe masă? (…) Demisia mea este scrisă de șase luni, în alb, nu trebuie decât să scriu data și cred că o să scriu data de azi. Nu au decât să-și numească (în locul său, n.r.), să facă lumea ce vrea. Pot să trăiesc și fără salariul de la CNA”, a spus Valentin-Alexandru Jucan.

În momentul difuzării acestei știri, membrii CNA au luat o pauză, a cărei durată este de o oră, potrivit anunțului făcut de vicepreședintele Consiliului, Viorel Vasile Buda.

Pe ordinea de zi a ședinței de joi a CNA a fost o solicitare a societății TVMP SRL din Ploiești de prelungire a licenței audiovizuale a postului cu denumirea Televiziune Prahova. Televiziunea Prahova emite în mai multe localități din județul Prahova. De la obținerea licenței societatea a avut un număr total de 10 sancțiuni.

După analizarea solicitării și discuția cu directorul postului, Marius Visarion, la propunerea Narcisei Iorga, membru al CNA, Consiliul a votat să nu prelungească licența postului generalist Televiziune Prahova, ceea ce echivalează cu faptul că acest canal nu mai poate emite. Decizia a fost luată cu 7 voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Valentin – Alexandru Jucan, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea) și 2 voturi „împotrivă” (Monica Gubernat și Christian Mititelu).

În propunerea sa, Narcisa Iorga a făcut referire la „istoricul” postului, precizând că postul a avut numeroase abateri de la legislația audiovizualului, atât în ceea ce privește demnitatea umană, cât și prevederile legale privind imparțialitatea în campania electorală. „Nu este vorba de doar o campanie, ci de toate campaniile din 2009 încoace”, a spus Iorga.

Însă după ce a fost luată decizia și după discutarea unui alt punct de pe ordinea de zi, Viorel-Vasile Buda, vicepreședinte al CNA, a spus că discuția despre Televiziunea Prahova va fi reluată, pentru că a venit responsabilul editorial al postului.

Narcisa Iorga însă nu a fost de acord cu reluarea votului, precizând că în procesul verbal a fost consemnat faptul că solicitarea de prelungire a licenței pentru Televiziunea Prahova a fost respinsă. „Putem să audiem, dar votul a fost dat”, a spus Iorga.

Ulterior, membrii CNA au decis să iasă din sala de ședințe și să meargă într-un birou pentru a se consulta. După ce au revenit în sala de ședințe, Viorel-Vasile Buda a spus că a fost vorba despre „o neînțelegere” în cazul postului Televiziune Prahova, pe care „și-o asumă”. El a mai spus că discuția cu reprezentantul editorial al postului Televiziune Prahova va avea loc în următoarea ședință a CNA, care va avea loc marțea viitoare.

O altă situație din ședința de joi a CNA care a părut să îl nemulțumească pe Valentin Jucan a fost aceea că, în cazul solicitării societății Geopol International SRL (controlată de Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru) de acordare a unei licențe audiovizuale prin satelit pentru televiziunea de știri Realitatea Plus, inițial, secretariatul CNA a crezut că Monica Gubernat a votat pentru respingerea acordării licenței, în același fel ca Valentin Jucan și Narcisa Iorga. Ulterior, însă, Monica Gubernat a informat secretariatul CNA că a votat pentru acordarea licenței.

Membrii CNA au avut păreri diferite și când au analizat emisiunile „Telejurnal” și „Decizi pentru România”, difuzate pe 8 și 9 decembrie, la TVR 1. Astfel, Narcisa Iorga a propus somarea publică a TVR 1, pentru lipsă de echilibru în prezentarea competitorilor electorali în campania electorală pentru parlamentare, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (șase) pentru a putea fi aplicată. Pentru somarea publică a TVR 1 au votat Narcisa Iorga, Florin Gabrea și Lorand Turos, în timp ce pentru respingerea aplicării acestei sancțiuni au votat Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Laura Georgescu, Viorel-Vasile Buda, Monica Gubernat și Valentin Jucan.

Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcție de grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul său va expira în 2018.

Consiliul Național al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componență: Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu și Valentin-Alexandru Jucan.

Un alt membru al CNA, Mihai Mălaimare, și-a dat demisia din funcția de membru titular al CNA pe 11 ianuarie, ca urmare a faptului că Agenția Națională de Integritate a inițiat o cercetare în ceea ce îl privește, cu suspiciunea de incompatibilitate între funcția de membru al CNA și cea de manager al Teatrului Masca din Capitală, potrivit unui comunicat remis agenției de presă MEDIAFAX, în 15 ianuarie.

Consiliul Național al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituție publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întrunește, în mod curent, de două ori pe săptămână, în ședințe publice și este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii și să aplice sancțiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licențe audiovizuale.

Membrii Consiliului sunt garanți ai interesului public și nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eșalonat, în funcție de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului inițial de 6 ani.

Potrivit Legii audiovizualului, membrii Consiliului au funcție de demnitate publică asimilată funcției de secretar de stat. Consiliul este condus de un președinte, asimilat funcției de ministru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Reacție tranșantă a Bisericii Ortodoxe Române după imaginile cu „Cina cea de Taină” de la...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
COPACII au început să „FUGĂ” de SCHIMBĂRILE CLIMATICE! Iată cum!
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia...
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Cât de mare poate crește creierul animalelor? Misterul e la un pas de a fi...