Cercetătorii susțin că scanarea creierului ar putea fi în curând folosită pentru a afla dacă o persoană este sau nu rasistă, potrivit Daily Mail.
Oamenii de știință au examinat activitatea creierelor participanților la un studiu în timp ce aceștia se uitau la fotografii ale unor persoane de rase diferite.
Prin examinarea activității cerebrale a unei anumite zone a creierului, cercetatorii au reușit să „ghicească” culoarea pielii persoanei la care participantul la studiu s-a uitat, însă numai pentru acele persoane la care acest lucru se manifestă în mod puternic.
„Deși rezultatele studiului sunt interesante, capacitatea noastră de a prezice manifestările rasiste pe baza datelor activtății cerebrale este relativ modestă în acest moment”, au spus cercetătorii.
Noul studiu adâncește și mai mult înțelegerea științifică a proceselor din creier care se află în spatele manifestărilor rasiste ale unor persoane.
Cercetari anterioare au arătat că rasismul ar putea fi greu de detectat studiind creierul, deoarece circuitele neuronale care permit oamenilor să recunoască grupuri etnice se suprapun cu altele care au legătură cu deciziile emoționale.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în momentul în care observăm o persoană din aceeași rasă cu a noastră care desfășoară o anumită actviitate, creierul nostru simulează acțiunea mentală sub formă de empatie, însă nu același lucru se întâmplă atunci când vedem o persoană de rasă diferită.