Premierul Victor Ponta a discutat, marți seara, cu oficialii FMI despre situația combinatului Oltchim (OLT), iar principala variantă luată în calcul este intrarea companiei în insolvență ca soluție ulterioară pentru privatizarea mai ușoară a societății, proces care să presupună și disponibilizări.
„Este probabil să se intre în insolvență, cu disponibilizări de personal. O decizie finală va fi luată în Guvern”, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.
Intrarea în insolvență presupune ca Guvernul să se adreseze tribunalului cu o cerere de deschidere a procedurii și să aștepte decizia judecătorului sindic, au adăugat sursele.
Tot marți seara, ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a declarat că, în opinia sa, ca fost ministru al Economiei, insolvența este singura variantă de a viabiliza compania Oltchim, care necesită un proces de restructurare.
El a confirmat, la Realitatea TV, că în acest caz vor exista disponibilizări și vor fi închise unele activități conexe, precizând că, în mandatul său la Ministerul Economiei, firma Alvarez&Marsal, administrator special, a redactat schița unui plan de reorganizare a companiei, inclusiv cu necesarul de concedieri.
Chițoiu a adăugat că știe că actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a început discuțiile cu potențiali investitori interesați de Oltchim.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat anterior, după întrevederea cu misiunea FMI, CE și Băncii Mondiale, că va propune Guvernului o soluție pentru Oltchim.
„La Oltchim, mâine voi depune un memorandum în Guvern în legătură cu perspectivele companiei. Avem un punct de vedere prezentat FMI. Dânșii au agreat că formula noastră este cea corectă. Rămâne discuția în legătură cu viabilitatea acestei mari companii. FMI dă prea puține șanse. Am explicat că privatizarea anterioară, acel Broadway show (…), s-a desfășurat în condiții politice speciale, cu o anumită anecdotică, care a ținut unii investitori departe”, a adăugat Vosganian.
El a refuzat să prezinte soluția pe care o va propune miercuri în ședința de guvern, argumentând că nu poate face o astfel de impolitețe, de a anunța public înainte de a discuta cu colegii de cabinet.
„Am prezentat patru soluții săptămâna trecută, una privește insolvența, alta agentul de privatizare, lichidarea voluntară și să fie lăsate lucrurile așa cum sunt. Mâine voi prezenta una dintre ele (…) Avem discuții cu toți creditorii, voi avea în zilele următoare și cu băncileȚ, a spus Vosganian, adăugând însă că va vedea dacă soluția pe care speră să primesc aprobarea Guvernului va permite și „o restructurare a datoriilor băncilor”.
O astfel de restructurare a datoriilor poate fi realizată prin intrarea companiei în insolvență.
Licitația pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim a fost câștigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eșec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.