Peste 30.000 de migranți sunt înregistrați în București, majoritatea fiind chinezi, turci, moldoveni

Peste 30.000 de migranți sunt înregistrați în București, majoritatea fiind chinezi, turci, moldoveni
Peste 30.000 de migranți sunt înregistrați în București, majoritatea fiind cetățeni chinezi, turci, moldoveni, francezi, informează Inspectoratul General pentru Imigrări, care precizează că în 2012 s-a înregistrat o creștere a numărului de invitații pentru persoane din Asia și Orientul Mijlociu.
Publicat: 24/01/2013, 14:32
Actualizat: 25/06/2013, 15:24

„Potrivit bilanțului pe anul 2012 desfășurat la nivelul Direcției pentru Imigrări a Municipiului București din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în evidențele acestei instituții se regăsesc la data de 31 decembrie 2021 înregistrați pe raza municipiului București 30.941 persoane, din care 19.288 sunt cetățeni din state terțe, iar 11.653 sunt cetățeni din statele membre ale Uniunii Europene sau Spațiul SEE/Confederația Elvețiană”, precizează Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

Procentual, arată sursa citatăm, 30 la sută din numărul total al străinilor înregistrați pe teritoriul României, se regăsesc în municipiul București.

Indicatorii statistici la nivelul anului 2012 pentru municipiul București arată o creștere a numărului cetățenilor înregistrați din statele membre ale UE/SEE/Confederația Elvețiană și o scădere a numărului străinilor înregistrați din statele terțe.

Ponderea pe țări a străinilor din state terțe înregistrați la nivelul municipiului București este dată de cetățenii chinezi – 4.121, urmați de cetățenii turci – 3.425, moldoveni – 2.098, sirieni – 1.248 si irakieni- 923, iar pentru statele UE/SEE pe primele cinci locuri se află cetățeni din Franța – 2.603, Italia – 1.577, Germania – 1.359, Marea Britanie – 1.014, Grecia – 873.

„De remarcat față de anul 2011 este faptul că ierarhia statelor se păstrează, excepție făcând numărul cetățenilor înregistrați din Republica Moldova (- 772), dar unii dintre aceștia au dobândit cetățenie română în cursul anului 2012”, explică IGI.

Potrivit inspectoratului, au fost depuse 936 de cereri pentru eliberarea autorizațiilor de muncă, 2.816 cereri pentru prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă, 8.367 și cereri pentru admisia și prelungirea dreptului de ședere temporară ori permanentă sau eliberarea permiselor de ședere permanentă, 2.282 de cereri privind înregistrarea rezidenței cetățenilor din UE/SEE și 2.844 cereri în scopul prelungirii dreptului de ședere pentru membrii de familie ai cetățenilor români sau acordării dreptului de ședere pe termen lung.

Pe linia invitațiilor s-a înregistrat o creștere a numărului de cereri – 1.242, mai ales datorită celor în scop de vizită. „Se observă o creștere a invitațiilor adresate de cetățeni români sau străini unor persoane din zona Asiei și Orientului Mijlociu. Ponderea invitațiilor aparține celor care doresc să invite în scop de vizită, rude, prieteni. Se menține redus numărul străinilor invitați în scop turistic în România”, adaugă IGI.

În activitatea specifică a IGI o prioritate deosebită a fost acordată depistării căsătoriilor de conveniență.

În cursul acestui an, au fost depistate 21 de căsătorii de conveniență, majoritatea (19) având drept protagoniști bărbați din state terțe și femei de cetățenie română. Cei depistați în asemenea situații sunt, de regulă, cetățeni de origine arabă (Tunisia-6, Siria-6, Iordania-2, Pakistan-2 etc.).

În ceea ce privește controlul asupra legalității șederii străinilor pe raza municipiului București, în urma acțiunilor și controalelor efectuate, au fost depistați în anul 2012, 703 străini în situații ilegale.

Străinii depistați cu ședere ilegală provin din Turcia – 106, Algeria – 54, China – 45, Moldova – 41, Afganistan – 41.

„Față de anul 2011, se constată o creștere a străinilor depistați din spațiile Algeria, Afganistan, Siria, Maroc, Pakistan și o scădere a celor depistați din spațiile Turcia, China, Moldova. Împotriva străinilor depistați cu ședere ilegală au fost emise 210 decizii de returnare, 191 au fost conduși la Centrul de custodie publică Otopeni în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării, 23 au fost returnați direct la frontieră, la 63 li s-a comunicat că trebuie să părăsească teritoriul țării, 124 au fost puși în legalitate întrucât îndeplineau condițiile de prelungire a dreptului de ședere, patru au fost predați organelor de poliție, iar pentru 52 au fost dispuse alte măsuri (tolerare, etc.)”, arată IGI.

Pentru combaterea muncii ilegale desfășurate de cetățeni străini au fost efectuate controale la 164 de societăți comerciale, din care 27 au fost sancționate pentru nereguli constatate la regimul juridic aplicat străinilor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Reguli ITP 2024. Nu treci sigur de Inspecția Tehnică. Anunț pentru cei cu mașini mai...
Chiftele cu năut. Ingredientele folosite de călugării de la Muntele Athos
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Canada autorizează testarea cipurilor cerebrale de la Neuralink