Cel mai mare furt de tablouri din istorie. Un asistent al lui Cătălin Botezatu ar fi încercat să vândă în România două din tablourile furate din Rotterdam

Cel mai mare furt de tablouri din istorie. Un asistent al lui Cătălin Botezatu ar fi încercat să vândă în România două din tablourile furate din Rotterdam
Publicat: 25/01/2013, 11:22
Actualizat: 01/02/2019, 17:51

Un asistent al lui Cătălin Botezatu ar fi vrut să vândă în România două dintre cele șapte tablouri furate în octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, însă tranzacția nu a mai avut loc întrucât expertul a văzut despre ce tablouri este vorba.

În motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 5 de arestare preventivă a celor trei români suspectați de furtul tablourilor de la muzeul Kunsthal din Rotterdam se arată că un asistent al lui Cătălin Botezatu, împreună cu un cetățean moldovean, ar fi încercat să evalueze și să vândă două tablouri unui evaluator pe nume Dinescu.

Potrivit anchetatorilor, cele două persoane i-ar fi prezentat tablourile lui Dinescu, iar după ce acesta le-ar fi evaluat și ar fi constatat că sunt originale, a refuzat să le cumpărare.

Evaluatorul a fost pus sub învinuire în acest dosar, au precizat anchetatorii, citați în motivarea instanței.

Totodată, anchetatorii au arătat că cei trei bărbați arestați ar fi fost denunțați procurorilor de către o fostă iubită a unuia dintre aceștia.

Conform sursei citate, există trei fotografii cu cei trei cum au vizitat muzeul Kunsthal din Rotterdam.

O echipă de polițiști și un procuror olandez au fost delegați în România pentru a participa la ancheta legată de furtul unor tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam de către mai mulți români, a anunțat, joi, șeful Poliției Române, Petre Tobă.

Șeful Poliției Române a precizat, într-o conferință de presă susținută împreună cu secretarul general Interpol, că în acest caz, considerat cel mai mare furt de tablouri din istorie, s-au făcut percheziții și s-au audiat mai multe persoane, ancheta fiind în plină desfășurare. Petre Tobă a precizat că există indicii că la furt au participat mai multe persoane, până în prezent fiind arestați doar trei autori, Eugen Darie, Radu Dogaru și Mihai Alexandru Bitu.

Despre cei trei se știe că locuiau de mai mulți ani pe teritoriul Olandei și erau cunoscuți ca făcând parte din rândul hoților.

Șapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin și Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, anunța atunci poliția olandeză.

Operele sustrase sunt „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” și „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” și „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Poliția i-a interogat atunci pe posibilii martori și a examinat imaginile video înregistrate de sistemul de securitate al muzeului.

Trei dintre suspecți – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru – au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Decizia a fost contestată de cei trei la Tribunalul București, care judecă vineri recursurile lor.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru au fost arestați pentru modul organizat în care au acționat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin și pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, a arătat instanța Judecătoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei.

Potrivit documentului citat, „în cursul anului 2012, inculpații, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârșirii de infracțiuni și au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de șapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părții vătămate Fundația Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Răsturnare de situație în cazul dentistei din Brăila! Aceasta ar fi fost ucisă de mafia...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Ce a ajuns să facă Oana Zăvoranu. E foame mare de bani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Reacția Claudiei Pătrășcanu după declarațiile făcute de Gabi Bădălău despre momentul în care și-ar fi...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Noi speranțe în lupta cu HIV, după ce încă un bărbat a fost vindecat de...