Tribunalul București a respins, vineri, cererea de eliberare condiționată a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, decizia judecătorilor fiind definitivă.
Tribunalul București a judecat, vineri, contestația lui Vîntu împotriva deciziei Judecătoriei sectorului 4, care respinsese cererea de eliberare condiționată a acestuia după executarea a două treimi din pedeapsă.
La ședința de vineri, procurorul a susținut că omul de afaceri a purtat din penitenciar peste 3.300 de discuții telefonice și că nu a respectat anumite norme ale închisorii.
După deliberări, cei trei judecători ai Tribunalului au respins recursul omului de afaceri astfel, că acesta execută în continuare pedeapsa de un an de închisoare, dată în cazul de șantaj a lui Sebastian Ghiță.
În cadrul audierii de vineri, procurorul a arătat că Sorin Ovidiu Vîntu a folosit telefonul mobil în timp ce era deținut, făcând peste 3.300 de apeluri.
În replică, Vîntu a spus că în accepțiunea procurorului și când a vorbit de pe telefonul fix ar fi vorbit de pe telefonul mobil, precizând că în realitate, în mod logic și fizic, nu putea purta atâtea discuții dintr-un timp atât de scurt.
Vîntu a mai spus că procurorii susțin că a purtat convorbiri telefonice, inclusiv când era în instanța de judecată sau cu fiica sa la vorbitor, fapt ce nu se putea realiza fizic.
Comisia de la Penitenciarul Jilava i-a scăzut lui Sorin Ovidiu Vîntu aproape 33 de zile din condamnarea pe care a primit-o pentru șantajarea lui Sebastian Ghiță și a constatat că acesta poate cere unei instanțe eliberarea condiționată, au declarat, la începutul lunii decembrie, surse judiciare.
Comisia a luat în considerare pentru această decizie și faptul că Vîntu a publicat o carte cu conținut științific printr-o editură agreată de Colegiul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior, au precizat sursele judiciare.
În 21 iunie 2012, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu la un an de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că l-a șantajat pe Sebastian Ghiță. În același dosar, Ilie Cezar a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu executare pentru aceeași infracțiune, decizia instanței fiind definitivă.
Potrivit procurorilor, în perioada martie – aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu și Ion Ilie Cezar l-au constrâns, prin amenințare, pe Sebastian Ghiță să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunțarea unui contract cu scopul obținerii injuste, în folosul lor de beneficii materiale cu consecința prejudicierii părții vătămate. Concret, constrângerea a fost realizată de către Sorin Ovidiu Vîntu și Ion Ilie Cezar prin amenințarea cu uciderea lui Sebastian Ghiță, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice.