Ninsorile abundende și viscolul de vineri vor continua în mai bine de jumătate din țară până duminică la ora prânzului, atenționează meteorologii. Capitala și 27 de județe se află sub avertizare de cod portocaliu.
Fii mereu la curent cu starea vremii. Primește zi de zi prognoza meteo din orașul tău.
UPDATE 19:10 Codul galben de viscol și ninsori a fost prelungit pentru județele din estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei până duminică, la ora 9 dimineața.
Meteorologii atenționează că „va mai ninge, în general slab, iar vântul va prezenta intensificări cu viteze la rafală de 45-55 km/h, local și temporar viscolind sau spulberând zăpada”.
Sursă: ANM
UPDATE 19:00 Ministrul Internelor, Radu Stroe, l-a sunat pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, și s-a scuzat pentru neînțelegerea legată de stocurile de material antiderapant din București, a precizat edilul la comandamentul de iarnă organizat sâmbătă la primărie.
„Îi rog pe cei care informează Guvernul României să fie responsabili și corecți. Induc panică inutilă. Sunt injurii aduse administrației”, a declarat Oprescu, supărat nu pe ministru, ci pe cei care i-au spus lui Stroe că Bucureștiul nu are destul antiderapant.
UPDATE 18:00 Un echipaj format din doi militari, cu un mijloc autoșenilat de evacuare medicală, a intervenit în localitatea Ciușlea din județul Vrancea pentru evacuarea unei persoane cu nevoi de dializă, alți doi militari, cu un camion, deplasându-se la Homocea în sprijinul altor 11 persoane ce necesită dializă, scrie Mediafax.
UPDATE 17:00 Un bebeluș în vârstă de cinci luni, aflat în stare gravă, a fost preluat, sâmbătă după-amiază, de la domiciliu părinților din localitatea vasluiană Grumezoaia de un utilaj de deszăpezire, după ce ambulanța care plecase la urgență a rămas blocată în zăpadă, notează Mediafax.
UPDATE 16:30 Echipele de intervenții au acționat în mai multe cazuri de urgențe medicale din județele afectate de ninsori, unii dintre pacienți, care au suferit infarct sau accident vascular cerebral, fiind preluați cu elicoptere și transportați la spitale, a declarat, sâmbătă, secretarul de stat Cătălin Chiper, citat de Mediafax.
UPDATE 13:50 Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat comandamentul de iarna sâmbătă, la ora 17:00, la sediul Primariei Municipiului București
UPDATE 13:15 Șase drumuri naționale și 11 drumuri județene din Vaslui sunt în continuare închise circulației din cauza viscolului care creează probleme societăților de deszăpezire, autoritățile vasluiene neputând preciza când ar putea fi reluat traficul pe sectoarele de drum cu blocaje.
Traficul rutier este oprit, sâmbătă, pe șase drumuri naționale ce tranzitează județul Vaslui, respectiv DN 2F Vaslui – Dragomirești – limită județul Bacău, DN 24A Huși – Murgeni, DN 11A Bârlad – Podul Turcului, DN 26 Murgeni – limită județul Galați, DN 24 Bârlad – Tutova – Crasna și DN 24B Huși – Albița, transmite corespondentul Mediafax.
De asemenea, sunt blocate tot din cauza viscolului și 11 drumuri județene din Vaslui, cu două mai puțin decât cele raportate vineri seara de către autorități: DJ 243B Ciocani – Coroiești, DJ244C Huși – Pădureni – Dimitrie Cantemir, DJ 244D Huși – Averești – Bunești, DJ 247 Codăești – Dănești, DJ 248A Sofronești – Rafaila, DJ 284 Huși – Arsura – Ghermănești, DJ 242C Docăneasa – Tălășmani, DJ 242G Tălășmani – Vinderei, DJ 244M Roșiești – Albești, DJ 244A Gara Roșiești – Berezeni și DJ 245 Lacu Babei – Oprișița.
UPDATE 11:30 Prefectul Capitalei, Georgeta Gavrilă, și ministrul Internelor, Radu Stroe, s-au contrazis, sâmbătă, în comandamentul de iarnă, cu privire la existența sau lipsa stocurilor de material antiderapant în București, vicepremierul Liviu Dragnea acordându-le în final o oră pentru clarificarea controversei, scrie Mediafax.
„O notă aparte pentru București: Știu că stăm rău cu stocurile, asta pentru a nu spune că avem stoc zero. Prin urmare, luați măsuri. Nu știm cât de mult va ninge în București, dar vântul va fi puternic, așa că vă rog să vă pregătiți stocurile necesare sub toate formele: nisip, sare… Neapărat! Sper că nu mai e situația de acum două zile, când apărea stoc zero”, a spus ministrul de Interne.
UPTEDE 10:00 La ora actuală 16 drumuri naționale sunt închise. Mai exact, este vorba despre DN11A Bârlad (Vaslui) – Podul Turcului (Bacău) – Adjud (Vrancea), DN2 Tișița – Adjud (Vrancea), DN22 Râmnicu Sărat – Băile (județul Buzău), DN23 Focșani – Nănești (Vrancea), DN23A Gologanu – Ciorăști (Vrancea), DN23B Măicănești – Ciorăști (Vrancea), DN24 Tișița (Vrancea) – limita cu județul Galați, DN24A Murgeni – Huși (Vaslui), DN24D Bârlad (Vaslui) – Tulucești (Galați), DN25A Fundeni – Focșani (Galați), DN26 Murgeni (Vaslui) – limită județul Galați, DN 2F Vladia – Vaslui, DN2L Tișița – Panciu (Vrancea), DN 2M Focșani – Câmpineanca, DN2N Bogza – Dumbrăveni (Vrancea).
UPDATE 09:10 Ion Sandu, șeful ANM, a anunțat prelungirea codului galben existent în prezent până la ora 20.00 pentru zona Oltenia și județele Bacău și Vaslui, iar până duminică la ora 12.00 pentru Muntenia, Dobrogea, Vrancea, Bacău și Buzău.
UPDATE 09:10 Vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat sâmbătă dimineața, de la Comandamentul de iarnă, că „veștile sunt ceva mai bune”, însă autoritățile, dar și populația trebuie să fie atente.
UPDATE 09:00 porturile maritime din Constanța și Agigea au fost închise din cauza vântului puternic,16 drumuri naționale și 47 drumuri județene au fost de asemenea închise preventiv, iar 11 localități au rămas fără energie electrică, fără să fie însă înregistrate cazuri de persoane dispărute sau decedate. Liviu Dragnea a precizat că în cursul nopții au fost salvate 27 de persoane din nămeți.
Mai multe localități au rămas fără curent electric, mașinile de ambulanță au ajuns cu dificultate la urgențele din localitățile afectate de condițiile meteo nefavorabile, zeci de școli din județul Vaslui au fost închise din cauza drumurilor înzăpezite, iar mai multe curse către Aeroportul din Iași au fost anulate din cauza viscolului și a lipsei de vizibilitate.
Guvernul a criticat dur conducerea companiei de drumuri pentru modul în care s-au desfășurat acțiunile de dezăpezire, vicepremierul Liviu Dragnea afirmând că CNADNR este „veriga slabă” și că este ultima dată când acceptă „această bâlbă națională”. Mai mult, premierul Victor Ponta i-a avertizat pe directorii companiei că îi va demite dacă va constata că joi seara, când aceștia au participat la o ședință de „Plan Operativ”, la Bâlea Lac, „se țineau de petreceri, nu de deszăpeziri”.
„Am vorbit cu domnul Pop (directorul general al CNADNR-n.r.) – care nu era la Bâlea Lac, era la Cluj – l-am chemat în București, vreau să verific ce s-a întâmplat cu conducerea CNADNR. Dacă într-adevăr se țineau de petreceri, nu de deszăpeziri, da, îi dăm pe toți afară”, a spus Ponta.
Foto: Liviu Chirica // Mediafax Foto
Cum va fi vremea în weekend
În ceea ce privește starea vremii în următoarele zile, sâmbătă, vremea va fi rece, geroasă dimineața în nordul Moldovei și în estul Transilvaniei. Cerul va fi mai mult noros și va ninge în sudul și estul țării și local în restul teritoriului.
Izolat, în sud-vest vor fi precipitații mixte și condiții de polei. În sud și sud-est ninsorile vor fi mai abundente, iar vântul va avea intensificări temporare, viscolind și spulberând zăpada.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -10 și 0 grade, ușor mai ridicate în Dealurile de Vest, iar cele minime în general între -14 și -4 grade.
Mâine, în Capitală vremea va continua să se răcească. Cerul va fi noros, va ninge iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de -5 grade, iar minima va fi de -7 și -6 grade.
Duminică, vremea se va menține rece în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi mai mult noros și mai ales în cursul zilei va ninge, pe arii extinse în jumătatea sudică a țării și izolat în rest.
În sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea vor fi condiții de viscol. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -8 și 1 grad, iar cele minime între -13 și -3 grade, mai coborâte în nordul Moldovei și estul Transilvaniei. În zonele joase, mai ales noaptea, local va fi ceață.
Ministerul Afacerilor Externe informează că serviciul ungar de meteorologie a emis, vineri dimineață, un cod portocaliu de ninsoare și viscol pentru trei județe situate în partea de vest a țării și că în aceste județe există drumuri secundare sau porțiuni ale acestora închise, potrivit Mediafax. Avertizarea de cod portocaliu de ninsoare și viscol este valabilă până la miezul nopții.
Ce județe sunt afectate de codurile emise de ANM
Județele vizate de avertizarea cod galben valabilă până vineri, la ora 20.00, sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Buzău, Vrancea, Galați, Bacău, Vaslui, Iași, Neamț, Suceava și Botoșani.
Sursă: ANM
După ora 20.00, vineri, și până sâmbătă, la ora 4.00, Capitala și județele Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, Ilfov, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Argeș vor fi sub cod galben de viscol, notează Mediafax.
Potrivit ANM, în sudul Moldovei și în cea mai mare parte a Munteniei, vântul va prezenta intensificări susținute, depășind la rafală 65-70 de kilometri pe oră. În jumătatea nordică a Moldovei, ninsorile vor slăbi treptat în intensitate, iar viteza vântului la rafală mai poate atinge 35-40 de kilometri pe oră.
Sâmbătă, de la ora 4.00 până la 14.00, vor fi sub cod galben de ninsoare viscolită Capitala și județele Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj și Mehedinți.
„În prima parte a zilei de sâmbătă, va ninge în sudul și sud-estul țării, iar vântul va depăși la rafală 40-50 km/h în Oltenia și Dobrogea și 55-70 de km/h în Muntenia și sudul Moldovei, viscolind ninsoarea”, a precizat ANM.
Lista drumurilor închise
Potrivit celor mai recente date ale CNADNR, 13 drumuri naționale continuă să fie închise. Mai exact este vorba despre DN22 Râmnicu Sărat – Băile (județul Buzău), DN23A Gologanu – Ciorăști (Vrancea), DN23B Măicănești – Ciorăști (Vrancea), DN2N Bogza – Dumbrăveni (Vrancea), DN11A Bârlad (Vaslui) – Podul Turcului (Bacău) – Adjud (Vrancea), DN24D Bârlad (Vaslui) – Tulucești (Galați), DN26 Murgeni (Vaslui) – limită județul Galați, DE581 Tecuci – Tișița (Galați), DN25A Fundeni – Focșani (Galați), DN2 Tișița – Adjud (Vrancea), DN23 Focșani – Nănești (Vrancea), DN24 Tișița (Vrancea) – limita cu județul Galați, DN2L Tișița – Panciu (Vrancea), DN24A Murgeni – Huși (Vaslui).
Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne (MAI), le-a cerut polițiștilor de la Rutieră să nu aibă „niciun fel de milă” față de șoferii care forțează accesul pe drumurile blocate. Ministrul a arătat că în câteva ore au fost aplicate peste 1.300 de sancțiuni pentru șoferii care nu au respectat indicațiile poliției și s-au aventurat pe drumurile închise.
Foto: Liviu Chirica // Mediafax Foto
Cât au acționat autoritățile în județele afectate de ninsori și viscol
Punctul de frontieră Albița a fost închis în prima jumătate a zilei, autoritățile oprind un autocar cu 32 de cetățeni moldoveni în orașul Huși până când drumul de acces a fost dezăpezit și vama a fost redeschisă.
Opt localități din județul Vrancea, unde se află peste 1.400 de gospodării, au rămas fără curent electric în cursul zilei de vineri.
Totodată, un număr de de 67 de școli din județul Vaslui au fost închise, vineri, pentru că microbuzele și mijloacele de transport în comun nu s-au putu declasa la unitățile de învățământ din cauza viscolului și a ninsorilor, notează Mediafax. Astfel, peste 6.600 de elevi nu au mers la școală după ce inspectoratul a decis suspendarea cursurilor.
O femeie însărcinată din Vaslui, aflată în travaliu, a fost preluată, vineri după-amiază, cu un tractor de la domiciliu și transportată cinci kilometri prin zăpadă până la ambulanța care nu a mai putut înainta spre casa femeii din cauza drumului înzăpezit.
O ambulanță care se deplasa la o urgență tot către o localitate din județul Vaslui pentru a prelua un bebeluș de nouă luni în stare gravă a rămas înzăpezită, a aproximativ zece kilometri de locul solicitării, autoritățile intervenind cu Armata la acest caz.
În ceea ce privește trenurile de călători, reprezentanții CFR Călători au precizat că deși s-a circulat în condiții dificile și s-au înregistrat întârzieri, niciun tren nu a rămas blocat din cauza ninsorilor.
„Circulația feroviară pe raza județelor afectate de vremea nefavorabilă se desfășoară în condiții de iarnă. Compania Națională de Căi Ferate CFR recomandă publicului călător ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informații despre eventualele întârzieri care se pot înregistra în traficul feroviar din cauza vremii nefavorabile”, se arată în comunicatul transmis de Transporturi.
Cele mai afectate trenuri sunt cele care vin și pleacă spre județele din Moldova, au precizat pentru gândul reprezentanții CFR Călători, întârzierile trenurilor care circulă către și dinspre Constanța fiind cauzate de furturile de pe calea ferată.