Senatul american a aprobat cu o foarte mare majoritate, marți, nominalizarea lui John Kerry, în vârstă de 69 de ani, la conducerea diplomației Statelor Unite, înlocuind-o pe Hillary Clinton care părăsește guvernul după patru ani, relatează AFP.
Senatorii, a căror aprobare este imperativă pentru confirmarea tuturor miniștrilor, au votat cu 94 de voturi pentru și 3 împotrivă nominalizarea lui John Kerry, după un prim vot favorabil desfășurat în cursul dimineții în comisie.
Numirea lui John Kerry s-a realizat în doar câteva zile, dovadă a consensului din jurul personalității senatorului, care a petrecut 28 de ani în camera superioară a Congresului.
Pentru democrat, care a pierdut alegerile prezidențiale din 2004 în fața lui George W. Bush, numirea aceasta este o consacrare. Erou de război în Vietnam devenit sceptic privind intervenționismul și as în politică, acesta pretinde că are „diplomația în sânge”.
Parcursul carierei sale merge de la Iran la China trecând prin dosarul israelo-palestinian și schimbarea climatică.
„Puține persoane cunosc atâția președinți sau premieri și stăpânesc atât de bine politica externă”, a apreciat președintele Obama la numirea lui Kerry la 21 decembrie.
Hillary Clinton, în vârstă de 65 de ani, își va părăsi postul vineri. Washingtonul speculează cu privire la o eventuală candidatură a acesteia la alegerile prezidențiale din 2016, însă secretarul de Stat a afirmat că, pentru moment, se gândește doar la odihnă, după patru ani de epuizare străbătând planeta.
John Kerry, un politician cu o solidă experiență internațională
John Kerry se numără printre puținii lideri americani cu o solidă experiență internațională, relatează AFP.
De la alegerea sa la conducerea Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat, la sfârșitul lui 2008, John Kerry a mers în Afganistan, Pakistan, Egipt, Israel, Gaza, Siria, Iordania, Darfour, Beijing.
Ales în Senat în 1984, el candidează la alegerile prezidențiale din 2004 din partea democraților. În fața președintelui George W. Bush, el denunță informațiile incorecte care au condus la declanșarea războiului din Irak și face din restabilirea prestigiului american o prioritate a campaniei sale. Președintele în exercițiu, care va fi reales, îi amintește senatorului Kerry că a votat pentru război, ca mulți dintre colegii săi.
În Camera superioară a Congresului, el are numeroși prieteni din cealaltă tabără, începând cu John McCain.
Din septembrie, John McCain și aliații săi au ridicat un zid împotriva lui Susan Rice, acuzând-o că a înșelat americanii în declarațiile sale privind atacul de la consulatul din Benghazi, în Libia. Accidental, mulți au sugerat numele lui John Kerry drept o alegere preferabilă.
„Domnule secretar de Stat”, și-a permis John McCain să i se adreseze lui John Kerry în cadrul unei conferințe de presă comune pe un alt subiect. „Domnule președinte”, a ripostat John Kerry. McCain a pierdut și el un scrutin prezidențial, în 2008.
„Iată ce se întâmplă când aduceți împreună doi perdanți!”, a adăugat acesta, izbucnind în râs.
Catolic, căsătorit cu moștenitoarea Heinz, Teresa, John Kerry este fiul unui pilot din al Doilea Război Mondial și al unui diplomat. El a povestit că s-a aventurat pe bicicletă în Berlinul de Est, acolo unde tatăl său se afla la post, în Germania. După ce a urmat studiile la Universitatea Yale, el a intrat în armată și a luptat în Vietnam, ca și John McCain, înainte de a denunța public războiul, la întoarcerea sa, în 1971.
În Senat, el apără în zadar un proiect de lege privind reducerea emisiilor cu efect de seră, un dosar în privința căruia este foarte implicat.
După alegerea lui Barack Obama, el este emisar în dosare fierbinți ale diplomației, în special în Orientul Mijlociu. El este cel pe care președintele l-a trimis la Islamabad pentru a încerca să calmeze spiritele în mai 2011, când aliații pakistanezi nu au fost informați în legătură cu raidul împotriva lui Osama ben Laden, liderul Al-Qaida.
În februarie 2009, el este unul dintre cei trei congresmeni americani care vizitează Fâșia Gaza, controlată de Hamas, pe care Statele Unite o consideră grupare teroristă.
El se întâlnește de mai multe ori cu președintele sirian în 2010, înainte de declanșarea rebeliunii în țară.
Dar John Kerry cunoaște și Europa și mai ales Franța, unde părinții săi au petrecut numeroase veri. Senatorul vorbește foarte bine franceza.
John Kerry a fost votat de o majoritate covârșitoare a colegilor săi senatori pentru a prelua funcția de secretar de Stat.
Dar calea este liberă, potrivit senatorilor republicani.
„Chiar dacă nu suntem de acord cu senatorul Kerry în privința unor probleme interne, el a făcut treabă bună în calitate de președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe”, a declarat republicanul Chuck Grassley în urmă cu câteva zile.