Prima pagină » Știri » Andrei Marga și-a publicat o carte la editura Institutului Cultural Român, pe care îl conduce

Andrei Marga și-a publicat o carte la editura Institutului Cultural Român, pe care îl conduce

Andrei Marga și-a publicat o carte la editura Institutului Cultural Român, pe care îl conduce
Andrei Marga, președintele Institutului Cultural Român (ICR), și-a publicat cartea "Cultură, democrație, modernizare" la editura institutului pe care îl conduce, volumul apărut în acest an având prețul de 10 lei, potrivit site-ului instituției.

Andrei Marga, președintele Institutului Cultural Român (ICR), și-a publicat cartea „Cultură, democrație, modernizare” la editura institutului pe care îl conduce, volumul apărut în acest an având prețul de 10 lei, potrivit site-ului instituției.

Pe site-ul ICR, sub titulatura „Semnal Editorial 2013”, a apărut un anunț oficial privind lansarea cărții „Cultură, democrație, modernizare”, de Andrei Marga.

Contactat, vineri, de MEDIAFAX și întrebat care este motivul pentru care și-a publicat o carte la editura institutului pe care-l conduce, Andrei Marga a declarat că volumul „Cultură, democrație, modernizare” este „o carte de lucru”.

„E prezentarea dezvoltărilor din Institutul Cultural Român cu fundamentarea lor. Se poate citi dacă se vrea. Acolo sunt capitole «Democrație și cultură», «Cultură și modernizare», sunt în rest programe, strategii ale Institutului Cultural Român. Este o carte de lucru. Eu am scris cărți mai multe. Nu am scos aici (la ICR, n.r.) cărți de filosofie, am scos o carte în care am explicat ce face Institutul Cultural Român, cu noua conducere. Așa se face oriunde în lume”, a spus Andrei Marga.

El a spus că s-a consultat cu colegii săi din ICR cu privire la necesitatea publicării acestei cărți. „Noi trebuie să luăm niște lucruri în serios. O carte din aceasta de lucru pentru o instituție se scoate oriunde cel care conduce sau cei care conduc doresc să expliciteze ceea ce fac. Dacă eu aș fi scris o carte cu care mă duc într-un concurs undeva, atunci se poate discuta ce doriți dumneavoastră. Dar eu nu mai concurez la profesor universitar, că sunt profesor universitar”, a spus Marga.

El a precizat că volumul „Cultură, democrație, modernizare” este destinat „celor interesați” și a fost „făcută cadou” colaboratorilor ICR, dar și „celor din alte ministere” cu care ICR cooperează și jurnaliștilor interesați de activitatea institutului.

Andrei Marga a mai spus că volumul a fost tipărit în aproximativ 200 de exemplare.

În ceea ce privește finanțarea cărții „Cultură, democrație, modernizare”, Andrei Marga a spus că nu știe care au fost costurile de publicare a volumului său. Totuși, Marga a precizat că apariția cărții la Editura ICR a fost finanțată din bugetul ICR pe anul 2012. „Nu știu care au fost costurile. Sunt materiale de lucru, ele nu au nici costuri mari. Nu e ceva neobișnuit”, a mai spus Andrei Marga.

El a subliniat totodată că volumul „Cultură, democrație, modernizare” nu este o carte pentru CV-ul și pentru palmaresul său. „Dacă ar fi figurat în CV, aș fi fost de acord cu orice discuție. Dar această carte nu este pentru CV, ci pentru lucru. Oare nu e bine să explice cei care conduc instituții ce vor să facă? E o carte cu materiale de lucru. Nu e o carte pentru palmaresul cuiva. Pentru palmares public alte cărți mai ample de filosofie. Dar această este o treabă privată și o fac cu editurile private din România sau cu Editura Academiei sau alte edituri”, a explicat Marga.

Întrebat dacă această carte va fi scoasă la vânzare, Andrei Marga a spus: „Nu are regim de vânzare, nici vorbă”.

Totuși, pe site-ul ICR, volumul „Cultură, democrație, modernizare” figurează cu prețul de 10 lei.

Volumul „Cultură, democrație, modernizare” cuprinde trei părți: I – „Aspecte conceptuale” (care are subcapitolele „Resursele culturale ale democratizării”, „Resursele culturale ale modernizării”, „Societățile răsăritene – încotro?”, „Economia drept cultură”, „Noua problemă a Europei”, „Înțelegerea interculturală”, „Sensul învățării istoriei”, „Păcatul și prostia”, „A fi creștin” și „Ziua filosofiei”); II – „Un nou program cultural” (cu subcapitole precum „Sincronizarea Institutului Cultural Român”, „Câteva chestiuni practice”, „Programele Institutului Cultural Român”, „Un concept lărgit de cultură”, „Răspunsuri”); III – „Măsuri și acțiuni” (cu subcapitole ca „Organizarea filialelor în provinciile istorice ale țării”, „Înființarea de institute culturale în străinătate”, „Criterii de evaluare”, „Organizări de institute”, „Biblioteca Română”, „Acțiuni în diaspora”, „După două luni”, „Dacă ai ceva de spus trebuie să acționezi în acea direcție”).

În prefața cărții, Andrei Marga scrie: „În societățile umane, cultura nu este doar un domeniu delimitat și explorat de multe teorii, chiar dacă, în mod sigur, este și un astfel de domeniu. Cultura, prin cunoștințele și interpretările pe care le cuprinde, prin deschiderea de orizont și prin motivațiile pe care le creează, afectează convingeri, pune în mișcare comportamente, induce acțiuni. De aceea, cultura condiționează nu numai starea conștiințelor, ci și anvergura, profilul și rezultatele angajamentelor de orice fel, inclusiv civice, politice, economice. Cultura este forța ce pune în mișcare oamenii în diferite comunități, pe care societatea modernă târzie a descoperit-o. Acesta ar fi un motiv suficient pentru a consacra câteva capitole culturii (…) La acest motiv se adaugă, pentru a justifica publicarea volumului de față, împrejurarea că în țara noastră (și nu numai) prevalează încă, după cum se observă din finanțări, din măsura cultivării dezbaterii publice și din nivelul încurajării inițiativelor, o înțelegere vagă a culturii ca un fel de prestație aerată, fără mari consecințe”.

În subcapitolul „Păcatul și prostia”, Andrei Marga scrie: „Profesia de ziarist s-a diferențiat, la rândul ei, asemenea altor profesii. Din mulțimea celor care scriu la ziare și fac parte din redacții, dar rămân, de obicei, la redarea indistinctă a amănuntelor vieții (fără să își dea seama că datele necorelate pot fi prin ele însele false!), se desprind cei care se apropie efectiv de condiția de ziarist, asimilând informații cuprinzătoare (și care sunt, într-un fel, „cultivați”). Iar de aceștia se desprind apoi, încă o dată, cei care-și organizează informațiile în concepții și pot sesiza alternativele de descriere și de evaluare. Ziariștii propriu-ziși nu mai sunt prizonierii impresiei că devenim cunoscători doar prin faptul că suntem informați și nu mai confundă opinia contingentă cu realitatea. Astfel de ziariști sunt efectiv cei care dau importanță și noblețe profesiei de jurnalist, fără de care democrația în mod efectiv nu poate fi concepută (…)”.

Pe de altă parte, în subcapitolul „A fi creștin”, Andrei Marga scrie: „În România, și nu numai aici, a fi creștin este redus frecvent la a merge periodic la biserică, a avea legături cu preoți și episcopi, a sponsoriza ceva din ceea ce fac aceștia. Ca efect: câți nu clamează creștinismul, dar în viață sunt doar instrumentele, uneori în straie de sacerdoțiu, ale grupărilor (servicii secrete, grupuri de influență, suporteri de guverne eșuate etc.)? Câți din generațiile socotite tinere nu sunt decât profitori care exploatează clișeele ideologice ale zilei ca «înțelepciune» și atacă «ierarhia» doar pentru a-i lua locul? Câți nu pretind «apolitismul» fiind aserviți unor «activiști» mediocri, deveniți peste noapte, prin confuzia de valori endemică, demnitari? (….)”.

„Cultură, democrație, modernizare” cuprinde trimiteri la volume ale mai multor scriitori, dar și la alte cărți scrise de Andrei Marga, cuprinzând și eseuri semnate de acesta, dar și interviuri acordate unor publicații de președintele ICR.

Cartea „Cultură, democrație, modernizare” a fost tipărită la SC Art Group INT.

Contactați vineri de MEDIAFAX și întrebați care a fost bugetul alocat de ICR pentru publicarea cărții „Cultura, democratie, modernizare”, reprezentanții Direcției Comunicare a ICR au precizat că acesta a fost de 2.499,2 lei.

Totodată, aceștia au transmis un punct de vedere potrivit căruia: „Cartea «Cultură, democrație, modernizare» de Andrei Marga cuprinde reflecții asupra culturii în relație cu democratizarea, modernizarea, dezvoltarea apartenenței europene, precum și decizii ale noii conduceri a Institutului Cultural Român cu privire la măsurile ce trebuie întreprinse de institut pentru a-și realiza misiunea încredințată de lege. Volumul a fost conceput ca o lucrare utilă celor care lucrează în Institutul Cultural Român și partenerilor instituției. Materialele incluse în volum sunt evident legate de acțiunile practice ale institutului”.

ICR spune că volumul a fost publicat într-un tiraj de 500 de exemplare, deși Andrei Marga a declarat în aceeași zi, pentru MEDIAFAX, că tirajul cărții este de aproximativ 200 de exemplare.

ICR mai spune că volumul este destinat „rețelei complexe și ample de parteneri ai ICR”. „Lucrarea are și un vădit scop promoțional pentru instituție. De aceea, volumul nu are un preț de vânzare, ci doar unul de gestiune, valabil pentru orice material promoțional editat de ICR. Publicarea cărții are aprobarea forurilor de conducere ale ICR. Menționăm, de asemenea, că apariția volumului nu a implicat costuri pentru drepturi de autor”, se mai spune în punctul de vedere remis MEDIAFAX de Direcția Comunicare a ICR.

Conducerea Institutului Cultural Român s-a schimbat pe 11 septembrie 2012, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcția de președinte al instituției, după demisia lui Horia-Roman Patapievici.

Citește și