Cine revendică ATENTATUL de la ambasada SUA la Ankara

Cine revendică ATENTATUL de la ambasada SUA la Ankara
Publicat: 02/02/2013, 18:09
Actualizat: 03/07/2013, 20:34

UPDATE. Gruparea turcă radicală, clandestină și de extremă stânga DHKP-C a revendicat sâmbătă, pe site-ul său pe Internet, atentatul sinucigaș comis vineri împotriva ambasadei Statelor Unite la Ankara, relatează AFP.

O fotografie cu atacatorul sinucigaș purtând o centură de explozibili și o pușcă mitralieră, având ca fundal steagul mișcării radicale, a fost postată pe site-ul Halkin Sesi (Vocea poporului).

„Copiii noștri sunt în plină glorie”, iar „Alisan Sanli” este nemuritor, se poate citi într-un comunicat al DHKP-C (Partidul/Frontul Revoluționar pentru Eliberarea Poporului) postat pe acest site, acuzând Statele Unite că sunt „călăul popoarelor” și denunțând „masacre” comise de această țară, aliată a Turciei în cadrul NATO, în Irak, Afganistan, Libia, Siria și Egipt.

Mișcarea ironizează în acest comunicat faptul că Statele Unite își prezintă reprezentanțele diplomatice ca fiinde cele mai bine protejate din lume, cea din Ankara fiind ținta unui „atac martir”.

DHKP-C amenință Statele Unite că noi atacuri împotriva misiunilor americane de pe teritoriul turc și îndeamnă această țară „să părăsească Turcia care ne aparține”, acuzând totodată Turcia și Guvernul ei că sunt complice la acțiune americane vizând o remodelare a Orientului Mijlociu.

Atacatorul sinucigaș, prezentat de către autoritățile turce ca fiind Ecevit Alisan Sanli, în vârstă de 40 de ani, s-a detonat în fața unui punct de control de la intrarea în ambasada americană, omorând un agent turc de securitate.

O jurnalistă care se afla în acel loc a fost grav rănită.


ȘTIRE INIȚIALĂ. Autorul atentatului sinucigaș comis vineri împotriva ambasadei Statelor Unite la Ankara este un fost deținut care a făcut greva foamei și care a devenit cunoscut în urma unor atacuri armate comise în trecut, scrie presa turcă sâmbătă, relatează AFP.

Bărbatul, Ecevit Sanli, în vârstă de 40 de ani, este, potrivit autorităților turce, membru al mișcării interzise DHKP-C, de extremă stânga.

El s-a detonat în fața unui punct de control din fața ambasadei, omorând un agent turc de securitate.

O jurnalistă care se afla în acel loc a fost grav rănită și a fost operată în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Acest kamikaze, care ispășea o pedeapsă pentru „terorism”, după ce a comis un atac cu rachetă împotriva unui complex militar, în 1997, a fost eliberat din închisoare în 2001, în urma unei acțiuni de protest prin greva foamei în închisorile turce, care s-a soldat, în decembrie 2000, cu o intervenție violentă a forțelor de ordine, în cursul căreia au fost uciși aproximativ 20 de deținuți care făceau parte din Partidul/Frontul Revoluționar de Eliberarea Poporului (DHKP-C).

Această mișcare, clasată ca teroristă de către Turcia și un număr de alte țări, se află la originea a numeroase acțiuni violente comise pe teritoriul Turciei începând de la sfârșitul anilor ’70.

Atacatorul sinucigaș suferea de sindromul Wernicke-Korsakoff – o maladie neurologică cauzată de cancere grave ce afectează numeroși deținuți ce au participat la greva foamei -, motiv pentru care a fost ales să comită acest atentat sinucigaș, deoarece „zilele sale erau numărate”, potrivit ziarelor Milliyet și Vatan.

Mișcarea interzisă își utilizează activiștii bolnavi, aflați pe moarte, pentru a comite acest tip de atacuri spectaculoase, precizează publicația Radikal.

Autoritățile turce nu au procedat, pentru moment, la vreo arestare, în urma acestui atac, denunțat de către comunitatea internațională.

Operațiuni de poliție, de anvergură, sunt efectuate împotriva DHKP-C, începând de la 18 ianuarie. Aproape 100 de persoane, inclusiv avocați și muzicieni, considerați apropiați mișcării, au fost arestați. Potrivit presei turce, mișcarea ar fi putut organiza acest atentat cu scopul de a se răzbuna împotriva acestor oprațiuni.

Pe de altă parte, atentatele comise de grupări interzise s-au soldat, în decursul anilor, cu zeci de morți, inclusiv doi generali în retragere și un fost ministru al Justiției, potrivit AFP.

DHKP-C a revendicat recent responsabilitatea unui atentat sinucigaș în care a fost ucis un polițist, la Istanbul, pe 11 septembrie 2012.

Mișcarea este clasată în rândul organizațiilor teroriste de către Statele Unite și Uniunea Europeană (UE). Este vorba despre o organizație care se opune în mod violent atât Statelor Unite, cât și NATO și regimului turc.

Creată în 1979 sub numele de Devrimci Sol ou Dev Sol, mișcarea și-a schimbat numele în 1994, în urma unor lupte interne. Termenul de „Partid” aplicat grupării desemnează activitățile sale politice, în timp ce termenul „Front” face trimitere la atentatele comise de către activiștii săi.

Începând din 1990, DHKP-C a declanșat o campanie împotriva intereselor străine în Turcia, în special împotriva militarilor, diplomaților și instalațiilor care depind de Statele Unite, potrivit unor rapoarte ale Biroului american pentru coordonarea luptei împotriva terorismului.

Începând din 2001, DHKP-C utilizează explozivi mai sofisticați împotriva unor ținte turce și americane, în funcție de circumstanțe, precizează aceeași sursă.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Serialul-fenomen de pe Netflix. Așteptarea a luat sfârșit. Video
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...