MAREA BRITANIE. Reportaj în orașul imigranților: „Nu mai merge așa, dar avem nevoie de acești muncitori”

Publicat: 02/02/2013, 19:36
Actualizat: 03/02/2013, 11:37

În timp ce Marea Britanie se pregătește să-și deschidă porțile pe piața muncii și a ajutoarelor sociale, pentru România și Bulgaria, proaspeții imigranți din estul Europei se tem, la fel ca și britanicii, că aceștia le vor lua locurile de muncă.

Daily Mail a realizat un reportaj vădit anti-imigrație, în orășelul Boston, supranumit și capitala verzei din districtul Lincolnshire. Acesta ar fi, conform publicației, orașul britanic cel mai populat cu imigranți din Estul Europei.

„Românii și bulgarii vor repeta ce s-a întâmplat înainte. Agențiile de muncă și șefii de echipe vor începe să-i anagajeze pe ei, pe bani mai puțini, în loc să angajeze polonezi, letoni sau lituanieni. Ce va urma?”, se întreabă Ziedonis Barbaks, liderul comunității de letoni din Boston.

Dacă se va ajunge aici, scrie ziaristul britanic, Marea Britanie s-ar putea trezi că sistemul său de ajutoare sociale este din nou suprasolicitat, deja susținând imigranții existenți și britanicii șomeri. Un imigrant poate solicita ajutor social după doar 3 luni de la sosirea în Marea Britanie. Presa a relatat despre o femeie din Letonia, mamă a 10 copii, care primea ajutor social de 34.000 de lire sterline pe an.

Ziaristul britanic spune că autoritățile britanice nu cunosc câți imigranți beneficiază de ajutor social în Marea Britanie, nici naționalitățile lor. Nu se cunosc nici estimări privind numărul de imigranți din România și Bulgaria care ar putea veni după decembrie 2013. Ziaristul avansează însă cifra de 40.000 de copii de imigranți, care de fapt nu s-ar afla în Regat și care primesc ajutor social. Și se întreabă care va fi „nota de plată”.

Foto: Daily Mail

În Boston, populația a crescut cu 15% în ultimii 10 ani, până la 65.000 de locuitori. Creșterea s-a datorat în mare imigranților din Estul Europei. Ziaristul estimează că numărul acestora ar fi și mai mare, din cauza „legiunilor de muncitori imigranți care trăiesc cinci într-o cameră și nu completează formularele de recensământ”.

Conform unui profesor local, al cărui nume nu este citat, ar exista încă 4000-6000 de imigranți în Boston. Consiliul local estimează numărul imigranților ascunși la 10.000.

Dacă Boston ar fi Londra, păstrând proporțiile, ar însemna un plus de 1,3 milioane de locuitori în 10 ani.

Cum s-a ajuns la „invazie”

În Boston, te lovește imediat atmosfera baltică, de la supermarketurile poloneze la magazinele de delicatese din Letonia, până la femeile care poartă pelerine de ploaie din plastic, atât de populare în fostul spațiu sovietic, scrie reporterul britanic.

Există o furie a localnicilor, că orășelul lor a devenit un satelit al țărilor baltice, însă furia nu este îndreptată către imigranți, ci către Guvern și către UE.

Districtul Lincolnshire a avut mereu nevoie de oameni care să culeagă și să ambaleze legumele și florile pe care se bazează economia locală. Mai demult, această muncă era făcută de studenți și de muncitori sezonieri, aduși din Doncaster și Nottingham. În 2004, lucrurile s-au schimbat, după ce restricțiile de pe piața muncii au fost ridicate pentru noile membre ale UE.
Marea Britanie nu a aplicat restricțiile pe care Franța sau Germania au ales să le aplice. Rezultatul a fost un aflux masiv de polonezi, letoni și lituanieni, care au fost plătiți mai prost. Localnicii nu au mai putut concura cu ei.

Mulți imigranți și-au făcut aici familii, și-au adus rudele, și-au făcut afaceri. Alții au continuat să muncească peste program, pe salarii mici, trimițând banii înapoi în țările de origine. Cu toții se bucură de beneficiile sistemului de ajutoare de stat, fie că muncesc în continuare, fie că rămân șomeri.

„Nu mai merge așa – dar avem nevoie de acești muncitori imigranți. Dacă ei ar pleca, orașul ăsta s-ar nărui. Ar deveni un oraș-fantomă”, recunoaște paradoxul Elliott Fountain, consilier local în Boston.

Foto: Daily Mail

Est-europenii gălăgioși invadează

În Boston, un magazin cu specific românesc stă lângă unul cu specific baltic. Lângă ele, un salon de frumusețe pentru estici, un club de noapte Baltic și o patiserie letonă.
Consiliul local din Boston este condus de conservatori. Peter Bedford, șeful Consiliului, crede că ar trebui să existe restricții pentru imigranții care vor sosi. El spune că una dintre cele mai mari probleme cauzate de imigranți este zgomotul.

„Una dintre cele mai mari probleme este zgomotul. Boston a fost mereu un oraș liniștit și mulți dintre est-europeni nu sunt, să spunem, obișnuiți să vorbească încet. Mergi prin oraș și auzi aceste voci zgomotoase și străine peste tot. Mergi la doctor și sunt mulți localnic care stau în liniște, în timp ce o voce puternică și străină încearcă să se tocmească cu recepționistul. Iar oamenii se gândesc: Ne invadează”, spune Peter Bedford.

Noaptea, în Boston mergi o oră pe străzi și auzi numai voci străine, scrie jurnalistul.

Responsabilul de comunități din Consiliul Local, conservatorul Mike Gilbert, crede că de vină este sistemul britanic de educație, care îi cocoleșește pe elevi, le dă o grămadă de certificări, apoi se miră de ce aceștia nu acceptă slujbe la o fabrică.

„De ce își devalorizează această țară propriii cetățeni și îi lasă pe alții să facă munca și creează o subclasă care corodează restul societății?”, spune Gilbert.

Un protestatar anti-imigranți descrie și el situația. „Este ușor să spui că imigranții fac munca pe care nouă ne e lene să o facem, dar nu este corect. Încearcă tu să întreții o familie cu 6.2 lire sterline pe oră, să plătești ipoteca și să trăiești ușă în ușă cu 10 tineri care vin și pleacă ziua și noaptea”, spune Bob McAuley, 65 de ani, pensionar.

„Nu avem nimic cu imigranții. Eu condamn pe afurisiții ăștia de politicieni care au creat această problemă”, mai spune pensionarul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar...
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Conexiunile sociale ne schimbă microbiomul, sugerează un studiu