Vorbele persoanelor devenite celebre prin natura meseriei lor sau datorită contribuțiilor pe care le-au avut în diverse domenii i-au inspirat întotdeauna pe oameni.
Un exemplu este cel al arheologului britanic MARY LEAKEY, care a descoperit craniul de Proconsul africanus, o primată preistorică din Miocen considerată strămoșul comun al maimuțelor.
Gândurile pe care MARY LEAKEY le-a împărtășit cu sinceritate au făcut ca personalitatea sa debordantă să îi farmece pe toți cei din jurul său, și chiar și pe cei care nu au cunoscut-o.
„Îmi plăcea să fac săpături. Eram curioasă. Îmi plăcea să desenez tot ceea ce găseam.”
MARY LEAKEY s-a născut pe 6 februarie 1913 în Londra și și-a petrecut copilăria în SUA, Franța, Italia și Egipt, unde tatăl ei lucra ca pictor. La 12 ani, a asistat la excavarea unei peșteri din Les Eyzies (Franța), moment în care i-a fost stârnit interesul pentru arheologie.
„Mai degrabă prefer să stau într-un cort decât într-o casă.”, spunea ea.
MARY LEAKEY nu părea interesată de altceva în afară de arheologie și pictură și a fost de două ori exmatriculată, prima dată după ce a refuzat să recite o poezie, iar a doua oară după ce a provocat o explozie în laboratorul de chimie.
„Niciodată nu am reușit să iau un exam în timpul școlii și cu siguranță nu am să pot face asta vreodată”.
MARY LEAKEY a luat parte la descoperirea celui mai mare dinte de elefant (Swanscombe, 1934), a descoperit multe unelte primitive vechi de sute de mii sau milioane de ani (Tanzania, 1935-1959), dar și 15 noi specii de animale și un nou gen.
Citește și Pentru că România i-ar fi „agresat simbolic” pe maghiari, oficialii de la Budapesta anunță UN RĂSPUNS FĂRĂ PRECEDENT
Citește și Actorul Robin Sachs, cunoscut pentru rolul din serialul „Buffy, spaima vampirilor”, a murit