Prima pagină » Știri » Fostul șef al Romgaz a demisionat din funcția actuală după ce ANI l-a acuzat de conflict de interese

Fostul șef al Romgaz a demisionat din funcția actuală după ce ANI l-a acuzat de conflict de interese

Fostul șef al Romgaz a demisionat din funcția actuală după ce ANI l-a acuzat de conflict de interese
ANI a constatat că șeful Romgaz, Marcel Adrian Piteiu, a fost în conflict de interese, existând și indicii privind comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, după ce ar fi încheiat contracte cu o firmă la care a fost administrator și care a obținut beneficii de peste 66 milioane de lei.

UPDATE Fostul șef al Romgaz a demisionat din funcția actuală după ce ANI l-a acuzat de conflict de interese

Description: Fostul director general al Romgaz Marcel Adrian Piteiu a demisionat din funcția actuală, de director al Direcției de explorare, după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că s-a aflat în conflict de interese.

„În 6 februarie 2013 domnul Marcel Adrian Piteiu a fost eliberat din funcția de director direcția explorare în urma demisiei depuse de acesta, fiind la dispoziția societății”, se arată într-un comunicat al Romgaz.

ANI a anunțat miercuri că a constatat că Piteiu a fost în conflict de interese, existând și indicii privind comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, după ce ar fi încheiat contracte cu o firmă la care a fost administrator și care a obținut beneficii de peste 66 milioane de lei.


ANI a constatat că șeful Romgaz, Marcel Adrian Piteiu, a fost în conflict de interese, existând și indicii privind comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, după ce ar fi încheiat contracte cu o firmă la care a fost administrator și care a obținut beneficii de peste 66 milioane de lei.

Într-un comunicat remis miercuri de ANI, se precizează că în urma evaluărilor efectuate, s-a constatat existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție, de către Marcel Adrian Piteiu, director general al Societății Naționale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. Mediaș, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu în calitate de reprezentant legal al S.N.G.N. „ROMGAZ” S.A. Mediaș, „a participat la luarea deciziilor și a îndeplinit acte, în procesul de atribuire a contractelor de achiziții publice, prin aprobarea de  referate de necesitate, documentații de atribuire, rapoarte și hotărâri privind desemnarea ofertelor câștigătoare și prin încheierea de contracte comerciale cu S.C. APROV S.A. Mediaș (societate la care acesta a deținut, în perioada 2001 – 2005, calitatea de administrator), beneficiul patrimonial obținut fiind în cuantum de  66.454.374,17 Lei (aprox. 15.218.442 Euro)”.

Totodată, în perioada 18 martie 2005 – 19 ianuarie 2009, Marcel Adrian Piteiu a exercitat, succesiv, în cadrul Societății Naționale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. Mediaș, funcțiile de Director general adjunct (începând cu data de 18.03.2005), Director – Direcția Explorare (începând cu data de 15.06.2007) și Director general (începând cu data de 19.01.2009).
PITEIU MARCEL ADRIAN a mai deținut și funcția de administrator în cadrul societății S.C. APROV S.A. Mediaș, în perioada 07.11.2001 – 25.05.2005.

Având în vedere cele de mai sus, ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârșire de către dDirector general al ROMGAZ S.A. Mediaș a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de Codul Penal al României, precum și a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

În comunicat se mai precizează că Marcel Adrian Piteiu a fost informat, la data de 01 februarie 2012 (confirmare de primire din data de 6 februarie 2012), despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 8 mai 2012, Marcel Adrian Piteiu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Potrivit Codului Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură.

Citește și