Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu: Apariția CNA a fost rezultatul unui șantaj; CNA e o instituție de cenzură și control

Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu: Apariția CNA a fost rezultatul unui șantaj; CNA e o instituție de cenzură și control
Publicat: 08/02/2013, 11:00
Actualizat: 04/02/2019, 02:10

Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a declarat, vineri, că apariția Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) în România a fost „rezultatul unui șantaj”, care, în timp, a ajuns o instituție de „cenzură și de control”, situație care trebuie să fie rezolvată printr-o nouă Lege a audiovizualului.

Sorin Roșca Stănescu, membru al Comisiei de Cultură din Senat, participă vineri la dezbaterea „Libertatea de exprimare – drept fundamental sau absolut?”, organizată de CNA la Palatul Parlamentului.

„Sunt unul dintre cei responsabili de faptul că ziariștii au știut și au avut capacitatea să respingă de-a lungul celor 22 -23 de ani toate tentativele privind introducerea în România a unei legi a presei (…) Sunt, de asemenea, responsabil pentru faptul că, la timpul respectiv, breasla jurnaliștilor a cedat unui șantaj, pentru că, la origine, instituția CNA a fost rezultatul unui șantaj. Așa a apărut CNA. Că apoi s-a legitimat, că apoi au apărut și obligațiile noastre pe care ni le asumăm și trebuie să le respectăm față de normele Uniunii Europene este altceva. Dar, în anii ’90 (…), s-au exercitat și de către guvernanți si de către reprezentanți ai unor organisme internaționale să acceptăm și un organism de control. Și sunt printre cei responsabili de a fi cedat atunci pentru crearea unei instituții numită CNA, despre care ne place să vorbim că este o instituție de control, dar știm la fel de bine toți că orice control asupra informației se transformă în cenzură. Trebuie să nu ne ferim să spunem că CNA este, în acest moment, o instituție de cenzură și de control”, a spus Sorin Roșca Stănescu.

În acest context, Roșca Stănescu a spus că Legea audiovizualului trebuie modificată și adaptată schimbărilor din audiovizual. „Este aproape un truism afirmația că, din punctul de vedere al controlului informației, avem o situație bizară. Nu este doar în România, dar cumva trebuie să o rezolvăm. Presa scrisă – slavă Domnului – nu are nicio instituție care să o controleze, cu excepția legii, a procuraturii, când este cazul foarte rar, a justiției, cum este cazul ceva mai des. Televiziunile străine pe care le pot vedea, accesa și copiii și persoanele de două vârste și persoanele vârstnice nu sunt controlate și nu sunt cenzurate și nu cad sub incidența CNA. La fel televiziunile pe internet care vor acoperi treptat tot ce înseamnă audiovizual. Internetul nu va fi controlat de niciun CNA din niciun stat europen și nu va fi controlat de vreun CNA din România”, a spus senatorul.

El a precizat că CNA lucrează în baza unor suprareglementări. „La fel cum s-a întâmplat cu Constituția, avem o constituție și jumătate. La fel se întâmplă și cu CNA, pentru că o Curte Constituțională, alcătuită din păcate din prea puțin speciali, a interpretat prevederi constituționale și chiar a schimbat prevederi constituționale și ne-am trezit cu o Constituție și jumătate. La fel cum CNA, el lucrează după o lege, dar și după propriile reglementări (…) Eu nu cred că este nevoie de o reglementare, eu cred că viitorul CNA este al unei dezreglementări, cred că sunt necesare mai puține norme, care trebuie să fie mai clare, iar CNA ar trebui să-și deplaseze efortul pe dezbateri de fond”, a spus Sorin Roșca Stănescu.

Potrivit acestuia, asemenea dezbateri vor produce efecte mai profunde și mai importante în societatea românească decât sancțiuni financiare sau de altă natură. „Rolul punitiv al CNA trebuie să scadă semnificativ în viitor. Voi colabora atunci când voi face proiectul pe care l-am anunțat, al noii Legi a audiovizualului, și cu toți specialiștii din CNA, nu voi ignora experiența lor, dar le atrag și eu atenția că inițiativa legislativă aparține doar Parlamentului în această materie”, a explicat senatorul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cartofii perfecți pentru prăjit. Acest soi e folosit de marii bucătari
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
România, prezentă la „World Robot Olympiad Open Championship”! Ce rezultate au obținut echipele de robotică?