Președintele, după ce a primit la Cotroceni torța olimpică a Festivalului Olimpic al Tineretului European: „Este prima dată când rămâne în România”

Președintele, după ce a primit la Cotroceni torța olimpică a Festivalului Olimpic al Tineretului European: Este prima dată când rămâne în România
Publicat: 09/02/2013, 15:53
Actualizat: 01/11/2016, 10:07

Președintele Traian Băsescu a primit sâmbătă, la Palatul Cotroceni, torța olimpică a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE 2013), organizat anul acesta în țara noastră, el remarcând că este pentru prima oară când flăcara olimpică s-a aprins în Grecia având ca destinație finală România.

El a primit flăcara olimpică, în cadrul unei ceremonii, din partea campioanei olimpice la gimnastică Sandra Izbașa, și a predat-o uneia dintre componentele junioare ale lotului feminin de gimnastică al României.

„Este pentru prima dată când flacăra olimpică s-a aprins în Grecia, având ca destinație România. Flacăra olimpică a mai trecut pe teritoriul României cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Moscova și Jocurilor Olimpice de la Berlin, dar acum este pentru dată când în Grecia flăcara olimpică a fost aprinsă pentru a rămâne în România (…) Am speranța că cei 900-920 de tineri, între 14 și 16 ani, care vor concura la cele opt probe din cadrul festivalului nu sunt nimeni alții decât viitorii mari mari campioni olimpici și mondiali proveniți din țările europene”, a spus președintele Băsescu.

El a arătat că organizarea Festivalului în România „a fost posibil, pe de o parte, ca un moment de recunoaștere a contribuției României la dezvoltarea mișcării olimpice, a olimpismului, și în același timp a fost posibil pentru că au fost oameni în România care și-au asumat responsabilitatea dezvoltării unei infrastructure care să permită desfășurarea Festivalului Olimpic European la Brașov, și nu numai, în Brașov, Râșnov,Predeal și alte stațiuni montane”.

Președintele a evidențiat că „e un moment în care toți putem fi bucuroși că România a primit încrederea de a găzdui acest festival”.

De asemenea, Băsescu a spus că de acum turiștii care vin în zona respectivă vor constata că România dispune de infrastructura necesară dezvoltării sporturilor de iarnă.

Președintele a subliniat și simbolistica flăcării olimpice. „Simbolul Flăcării Olimpice înseamnă continuitate, demnitate, toleranță, înseamnă fair-play. Și, nu în ultimul rând, Flacăra Olimpică simbolizează respect pentru cel cu care te afli în competiție”, a afirmat Băsescu.

La eveniment au fost prezenți și președintele COSR, Octavian Moraru, ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu și Octavian Belu, antrenorul lotului olimpic de gimnastică.

Ivan Patzaichin a fost primul purtător al torței olimpice a FOTE 2013 din ștafeta care a plecat, sâmbătă, de la sediul COSR și care va străbate un traseu de 15 km atingând puncte importante din București, printre care Palatul Victoria, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Primăria Municipiului sau Pasajul Basarab.

Din ștafeta formată din aproximativ 70 de persoane nu vor lipsi Alina Dumitru, Laura Badea, Camelia Potec, Monica Roșu sau Gabriela Szabo.

După periplul de aproximativ patru ore prin București, torța olimpică va reveni în fața sediului COSR, iar duminică, la ora 9.00, va pleca spre Brașov.

Tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani vor concura în cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European, la opt competiții de sporturi de iarnă, respectiv schi alpin, biatlon, schi fond, patinaj artistic, hochei pe gheață, patinaj viteză, snowboard și sărituri cu schiurile, concursurile urmând să fie organizate la Brașov, Râșnov, Predeal, Fundata și Poiana Brașov.

Festivalul Olimpic al Tineretului European, ajuns la cea de-a 11-a ediție, se va desfășura în perioada 17-22 februarie.

Aproximativ 1.450 de sportivi și oficiali din 45 de țări sunt așteptați la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), urmând să fie cazați la Poiana Brașov, în „satul olimpic” special amenajat, din care fac parte cinci hoteluri.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Harry, eclipsat total de William. Momentul a fost jenant
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Povestea incredibilă a femeii care s-a căsătorit cu ea însăși! Cum a sărbătorit un an...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Atmosfera noastră transformă praful din Sahara în minerale care alimentează viața