Robotul NASA Curiosity a efectuat sâmbătă primele săpături în scoarța planetei Marte, ca parte a eforturilor pe care specialiștii NASA le întreprind pentru a stabili dacă în trecut a existat viață pe aceast corp ceresc.
Potrivit Reuters, imaginile transmise în laboratoarele de știință de pe Pământ au aratat că roverul american a forat la o adâncime de circa 7 centimetri, efectuând o gaură cu o lărgime de aproximativ 1,5 centimetri.
Foto: NASA
Praful rezultat în urma săpăturii va fi analizat cu ajutorul instrumentelor speciale cu care robotul Curiosity este echipat pentru determina structura chimică a rocii din care face parte.
„Prima săpătură realizată pe Marte pentru a se colecta o mostră pentru cercetare este un succes”, au anunțat speciliștii NASA printr-un mesaj postat pe Twitter.
De asemenea, o altă premieră a fost înregistrată luna trecută, când roverul a realizat primele fotografii nocturne de pe Marte, în spectrul ultraviolet, cu ajutorul camerei de înaltă rezoluție Mars Hand Lens Imager (MAHLI).
Curiosity, cel mai greu și mai sofisticat robot trimis vreodată pe Marte, a coborât în zona ecuatorului marțian în craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina dacă Planeta Roșie a permis în trecutul ei existența vieții microbiene.