Cinci giganți „ruinați” de fondatori. Cum au evoluat afacerile unor companii mari conduse de șefi fără viziune

Cinci giganți ruinați de fondatori. Cum au evoluat afacerile unor companii mari conduse de șefi fără viziune
Publicat: 12/02/2013, 09:29
Actualizat: 15/05/2019, 12:37

Lipsa de viziune a unor fondatori a făcut ca mulți giganți americani să-și vadă poziția de lider amenințată, afacerile în scădere și acțiunile din ce în ce mai puțin valoroase, reiese dintr-o analiză realizată de portalul 247wallst, citată de Huffington Post.

O greșeală de care se fac vinovați fondatorii companiilor analizate a fost aceea că nu au reușit să-și adapteze compania odată cu transformările din piață. Scandalurile și lipsa de încredere a investitorilor s-au numărat, de asemenea, printre motivele care au dus la „prăbușirea” companiilor analizate mai jos.

Best Buy

Fondator: Richard Schulze

Dreptul de vot (procent): 20,24%

Anul înființării: 1966

Afacerile Best Buy au fost puternic lovite de migrația către comerțul online, principalul competitor în acest sens fiind gigantul Amazon.com. Mai mulți experți și analiști din industrie au punctat că Best Buy se transformă într-un showroom pentru clienții de electronice. Mai exact, aceștia vin în magazine pentru a vedea produsele pe care le comandă ulterior online, la un preț mai scăzut. Cele mai recente date trimestriale arată că veniturile Best Buy au scăzut cu 4%, respectiv 10 milioane de dolari, față de anul anterior. Valoarea acțiunilor este de circa o treime din ce era în urmă cu cinci ani.

Mai mult, Shulze a fost implicat recent într-un scandal sexual. Mai exact, secundul său, fostul director general al companiei Brian Dunn, a fost nevoit să demisioneze după ce s-a descoperit că avea o relația cu o angajată. Fondatorul a fost criticat după ce s-a descoperit că nu a anunțat consiliul de administrație cu toate că știa despre aventura lui Dunn. Schulze și-a anunțat retragerea din Consiliu la scurt timp după.

American Apparel

Fondator: Dov Charney

Dreptul de vot (procent): 43,3%

Anul înființării: 1989

Dov Charney a fondat și a început să conducă American Apparel din camera sa de cămin de la Universitatea Tufts, la sfârșitul anilor 1980. Douăzeci de ani mai târziu, în 2008, compania de haine avea peste 6.700 de angajați și 197 de magazine în întreaga lume.

Reclamele provocatoare și expansiunea rapidă nu au reușit însă să compenseze pentru probleme financiare ale companiei a cărui fondator a fost implicat în numeroase scandaluri, notează sursa.

În 2009, o agenție guvernamentală a descoperit că un sfert dintre angajații American Apparel de la fabrica din Los Angeles sunt imigranți fără acte. În 2011, împotriva lui Charney au fost intentate două procese de hărțuire sexuală. În decembrie, un fost manager de magazin l-a acuzat pe Charney că ar fi încercat să-l asfixieze. Fondatorul American Apparel a negat acuzațiile. Mai mult, compania a înregistrat pierderi în ultimele 12 luni.

Groupon

Fondator: Andrew Mason

Dreptul de vot (procent): 19,5%

Anul înființării: 2008

Andrew Mason, fondatorul Groupon, a gafat în mai multe rânduri în ultimii ani, notează sursa. Compania sa, care oferă reduceri zilnice la diferse produse disponibile online, a trebuit să-și rectifice rapoartele financiare în august 2011 după ce reglementatorii și analiștii au descoperit inadvertențe în metodele contabile folosite de Groupon.

La începutul anului trecut, compania a fost nevoită să-și revizuiască din nou cifrele, ceea ce a dus la reducerea profitului pe anul 2011 cu peste 20 de milioane de dolari. Pe fondul acestor probleme, dar și a temerilor privind reducerea cifrei de afaceri, valoarea acțiunilor Groupon a scăzut și este de circa o treime din cea a ofertei publice inițiale de 20 de dolari pe acțiune. Mai mult, valoarea de piață a companiei este de 3,3 miliarde de dolari, în condițiile în care Google a oferit în 2010 șase miliarde de dolari pentru a prelua Groupon.

BlackBerry

Fondator: Mike Lazaridis

Dreptul de vot (procent): 5,7%

Anul înființării: 1984

Mike Lazaridis a cofondat BlackBerry, compania care până recent se numea Research in Motion, în 1984 și a ocupat funcția de director general, alături de Jim Balsillie până în ianuarie 2012. Cei doi au fost unii dintre pionierii „revoluției smartphone-urilor”, scriu analiștii americani.

Lazaridis a eșuat însă să pregătească BlackBerry pentru competiția care a venit din urmă, respectiv rivalii Apple și Samsung. Printre cele mai mari greșeli ale cofondatorului se numără tableta BlackBerry PlayBook, o întrerupere globală a serviciilor care a durat patru zile (utilizatorii nu au putut activa internetul) precum și insistența de a targeta companii și oameni de afaceri, în timp ce Apple cucerea piața consumatorilor obișnuiți. În trimestrul trei din 2012, cota de piață a BlackBerry în ceea ce privește vânzarea de dispozitive mobile a fost de 5,3%, față de 11% în 2011, potrivit Gartner.

Dell

Fondator: Michael Dell

Dreptul de vot (procent): 13,9%

Anul înființării: 1984

Michael Dell a înființat compania care îi poartă numele în 1984, când avea doar 19 ani.

În 2001, compania pe care a fondat-o, student fiind, era cel mai mare furnizor de computere din lume. În 2004, Dell a renunțat la funcția de director general, dar s-a întors trei ani mai târziu la conducerea companiei. Competitivitatea din industria PC-urilor a făcut ca Dell să piardă din clienți în acea perioadă. Cota de piață a scăzut de la 15,9% în 2006, la 10,7% în 2012.

Interesul consumatorilor pentru tablete și smartphone-uri a fost o altă lovitură pentru companie. Mai mult, în 2010 compania a intrat în atenția Fiscului american care a amendat Dell cu 100 de milioane de dolari și pe fondatorul său cu 4 milioane de dolari, acuzând fraudă contabilă și inducerea investitorilor în eroare în ceea ce privește performanța companiei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce