Băsescu: „Proiectul Deveselu merge înainte”. Care este riscul pentru România

Băsescu: Proiectul Deveselu merge înainte. Care este riscul pentru România
Publicat: 10/02/2013, 19:43
Actualizat: 01/11/2016, 10:07

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că în opinia sa nu există un risc ca proiectul amplasării în România a scutului antirachetă să fie oprit de SUA pentru ineficiență în cazul unor atacuri ale Iranului, singurul risc fiind însă ca România să fie etichetat „stat imprevizibil”.

Președintele a fost întrebat într-o conferință de presă despre raportul Departamentului Apărării din SUA, despre care a relatat zilele trecute presa americană, potrivit căruia scutul antirachetă proiectat să fie amplasat în Europa nu poate proteja teritoriul SUA de rachetele iraniene și dacă are informații că este analizată de către decidenții de la Washington oprirea proiectului.

Băsescu a răspuns că nu poate comenta articolele din presă, însă în opinia sa nu există acest risc, adăugând însă că singurul risc pe care îl vede pentru oprirea proiectului Deveselu este ca României să îi fie pusă eticheta de „stat imprevizibil”.

„Eu nu pot să comentez apariții în presă. Proiectul Deveselu merge înainte, vă pot spune că există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil. Sper că nu ne pricopsim cu această etichetă în perioada următoare. Deci în opinia mea nu avem un astfel de risc”, a afirmat Băsescu.

Baza de la Deveselu care va adăposti elemente ale scutului antirachetă ar urma să devină operațională din 2015, Ambasada SUA informând în decembrie despre atribuirea către o firmă românească a unei licitații pentru pregătirea facilităților preliminare necesare lucrărilor propriu-zise la componentele bazei.

De asemenea, ministrul de Externe Titus Corlățean a afirmat de mai multe ori în ianuarie că se speră ca în perioada următoare să fie organizată o ceremonie de inaugurare a lucrărilor de la Deveselu, la care să fie și „o prezență politică corespunzătoare” din România și SUA.

Studii secrete ale Departamentului Apărării pun la îndoială faptul că sistemul de apărare antirachetă ce ar urma să fie amplasat în Europa va putea să protejeze Statele Unite de rachetele iraniene, potrivit unei anchete a Congresului.

Oficialii militari afirmă că ei cred că problemele pot fi depășite și continuă planurile. Dar soluțiile propuse s-ar putea dovedi dificile. O posibilitate a fost deja exclusă ca fiind imposibilă din punct de vedere tehnic. O alta, care presupune relocarea interceptorilor de rachete din Polonia și posibil România pe nave în Marea Nordului, ar putea fi explozivă din punct de vedere diplomatic, a relatat zilele trecute Fox News.

Planul a fost criticat pe mai multe fronturi. Republicanii susțin că acesta a fost întocmit în grabă în încercarea de a calma Rusia, dar și aceasta critică planul, pe care îl consideră îndreptat împotriva rachetelor sale. O serie de rapoarte guvernamentale și științifice au emis îndoieli cu privire la funcționarea acestuia așa cum a fost plănuit.

Într-o perioadă în care armata se confruntă cu tăieri bugetare uriașe, studiile ar putea determina Congresul să se mai gândească dacă merită să cheltuiască miliarde de dolari pentru un sistem care ar putea să nu își îndeplinească scopurile inițiale.

Studiile secrete au fost rezumate într-o informare pentru congresmeni de către Government Accountability Office, aripa nepartizană a Congresului care se ocupă de investigații și audit. Această informare, care nu a fost clasificată, a fost obținută de Associated Press.

Oficialii care au discutat cu AP au subliniat că interceptorul care ar urma să protejeze Statele Unite se află în primele stadii de dezvoltare și capacitățile lui nu sunt cunoscute. Ei susțin că Statele Unite sunt deja protejate de alte sisteme de apărare antirachetă. Chiar dacă interceptorii din Europa nu pot apăra direct Statele Unite, aceștia ar proteja nu numai aliații europeni și trupele americane staționate pe continent, ci și radarele americane din Europa, necesare pentru toate planurile SUA de apărare antirachetă.

Anchetatorii GAO susțin că rapoartele secrete ale Agenției de apărare antirachetă au conchis că România nu este o locație suficient de bună pentru un interceptor care să protejeze Statele Unite.

Anchetatorii GAO au criticat administrația pentru că nu a realizat mai devreme studii care ar fi putut dezvălui problemele. Rapoartele GAO și ale organismelor științifice care consiliază administrația au ridicat alte probleme în legătură cu scutul antirachetă, citând erori de producție, depășirea costurilor, probleme cu radarele și unii senzori care nu pot distinge între focoase și alte obiecte. Un raport al Academiei Naționale de Științe recomandă anularea fazei a patra a sistemului și mobilizarea interceptorilor pe coasta de est.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Raluca Podea, amanta lui Ilie Năstase?! Brigitte Pastramă nu a mai putut răbda: „Am simțit...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Eclipsa solară aduce mari transformări. Persoanele care își schimbă cariera
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Telescopul Webb a descoperit dioxid de carbon și apă oxigenată pe unul dintre sateliții lui...