Fostul președinte egiptean Hosni Mubarak ar fi renunțat la putere în urmă cu doi ani după ce secretarul general al partidului său i-a spus că va avea aceeași soartă cu Nicolae Ceaușescu, relatează jurnalistul Bradley Hope în volumul „Ultimele zile ale Faraonului”, transmite cotidianul The National.
Bradley Hope, corespondent la Cairo pentru cotidianul The National din Emiratele Arabe Unite, își axează noua carte pe ultimele zile la conducere ale fostului președinte egipean Hosni Mubarak. Volumul se bazează pe interviuri cu peste 20 de foști și actuali oficiali egipteni, precum și cu jurnaliști, foști diplomați și specialiști.
Unul dintre momentele cheie ale ultimelor zile la putere ale lui Mubarak este prezentat ca fiind o discuție cu secretarul general al partidului Național Democrat, condus de președinte. Numit cu doar cinci zile înainte, Hossam Badrawi i-ar fi spus fostului președinte că vede în fața lui „o imagine a lui Ceaușescu”.
Referința la acest fost prieten, cu care Mubarak s-a întâlnit de 3 ori în cei 22 de ani de putere ai lui Nicolae Ceaușescu, l-a pus pe gânduri pe președintele egiptean.
Nicolae Ceaușescu a fost executat alături de soția sa în urma Revoluției române pus capăt regimului comunist.
În urma consultărilor cu opoziția și urmărind cu atenție evoluțiile protestelor din Egipt, Badrawi ar fi formulat o propunere menită să îl înlăture treptat pe Mubarak de la putere și să prevină căderea țării în anarhie. Mubarak ar fi urmat să aloce puteri depline vicepreședintelui și să coordoneze un referendum pentru modificarea Constituției în vederea organizării alegerilor prezidențiale anticipate.
Deși pregătit să moară pentru țara sa, Mubarak ar fi acceptat în final propunerea lui Badrawi de a renunța la putere în favoarea armatei pentru a evita o soartă disgrațioasă, asemănătoare celei suferite de fostul președinte comunist român, Nicolae Ceaușescu.
În volumul „Ultimele zile ale Faraonului”, a cărui apariție marchează doi ani de la înlăturarea de la putere a lui Mubarak, Hope arată că fostul președinte egiptean ar fi acceptat să renunțe la conducere după ce Badrawi i-ar fi spus: „Dacă faci asta, poți să trăiești pentru țara ta, nu să mori pentru ea”.
La 11 februarie 2011, Hosni Mubarak era înlăturat de la conducerea Egiptului, puterea fiind preluată de armată.