Persoanele care obișnuiesc să bea sucuri light sunt predispuse unui risc ridicat de a suferi de diabet de tip 2. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de știință francezi de la Inserm și publicat în revista americană „Journal of Clinical Nutrition”.
Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 66.188 de femei, care au fost monitorizare timp de aproximativ 20 de ani. Astfel, datele obținute în perioada mai sus menționată arată că există o legătură între băuturile îndulcite și diabetul de tip 2, notează Agerpres.
Contrar a ceea ce se crede în genera, și anume faptul că băuturile light reduc riscul de diabet, cercetătorii de la Inserm au arătat că riscul de diabet este mai mare la cei care beau acest tip de sucuri, spre deosebire de cei care beau răcoritoare îndulcite normal.
Rezultatele studiului au arătat că femeile care beau sucuri light obișnuiesc să consume mai mult decât cele care preferă băuturile care conțin zahăr și nu îndulcitori. Datele cercetării arată că voluntarele care consumă sucuri light beau 2,8 pahare pe săptămână. Femeile care beau sucuri normale consumă doar 1,6 pahare pe săptămână în medie.
Dar, chiar și la cantitate egală, băuturile light se asociază cu un risc mai mare de diabet: la un consum de 0,5 litri pe săptămână, riscul crește cu 15%, iar la 1,5 litri pe săptămână, cu 59%.
Pentru a afla dacă riscul se asociază doar cu băuturile light, doi cercetători au comparat efectele acestora cu cele ale sucului de fructe presate, nedescoperind nicio legătură în ultimul caz.
Sunt necesare studii suplimentare asupra efectelor băuturilor light pentru a confirma aceste rezultate și a stabili o legătură de la cauză la efect, precizează cercetătorii.