Borcea: Nu voi părăsi țara, pentru a nu se crea niciun fel de suspiciuni

Borcea: Nu voi părăsi țara, pentru a nu se crea niciun fel de suspiciuni
Publicat: 11/02/2013, 13:50
Actualizat: 07/02/2019, 21:28

Fostul acționar dinamovist Cristian Borcea a declarat, luni, după ce procurorii au solicitat ca inculpații în Dosarul Transferurilor să nu aibă voie să părăsească țara, că și-a adus familia în țară și că nu intenționează să plece, pentru a nu se crea niciun fel de suspiciuni.

„Indiferent de situație, eu mi-am adus familia în țară. Este un motiv neîntemeiat din moment ce eu, la două săptămâni după operația pe cord m-am prezentat la proces. Știind că am proces am venit imediat în țară, iar soția și copilul au venit alaltăieri. Voi rămâne indiferent de decizie. Nu voi părăsi țara, pentru a nu se crea niciun fel de suspiciuni”, a spus Borcea.

Cristian Borcea a menționat că afirmațiile DNA potrivit cărora a început să înstrăineze o parte din bunuri și acțiuni deținute la diferite societăți comerciale pentru a îngreuna recuperarea prejudiciului produs nu sunt conforme cu realitatea. „Procurorul s-a referit la acțiunile de la Dinamo pe care le-am dat de un an de zile și la apartamentul de la Miami pe care îl am”, a completat Borcea.

Procurorul DNA a depus, luni, la instanța supremă o cerere prin care solicită judecătorilor să ia față de toți cei opt oameni de fotbal judecați în dosarul transferurilor de jucători măsura interdicției de a părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile. Judecătorii instanței supreme au amânat, pentru 19 februarie, judecarea cererii DNA.

Totodată, instanța supremă a stabilit ca judecarea recursurilor să fie reluată în 5 martie.

Înalta Curte de Casație și Justiție a început luni judecarea recursurilor făcute de cei opt oameni din fotbalul românesc, printre care Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor și Ioan Becali, față de condamnările la închisoare primite în dosarul transferurilor de jucători.

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) prezent la ședința de judecată a solicitat, printr-o cerere depusă la instanță, să fie luată măsura interdicției de a părăsi țara pentru toți cei opt oameni de fotbal judecați în acest dosar.

Procurorul nu a apucat să dezvăluie motivele acestei cereri, întrucât Jean Pădureanu a cerut un alt termen de judecată, pentru a-și angaja avocat. Totodată, la dosar a fost depusă și o cerere a avocatului lui Mihai Stoica prin care arată că este în imposibilitate de prezentare.

Cei doi oameni de fotbal sunt lipsiți de apărare la termenul de luni al procesului, însă acestora le-a fost asigurat un avocat din oficiu. Acesta a fost prezent la ședința de luni, dar nu poate pune concluzii, atâta vreme cât un inculpat are avocat ales.

Avocații celorlalți inculpați din dosar s-au opus cererii procurorurului, din aceleași considerente, astfel că instanța a susupendat ședința și a reluat dezbaterea cererii în jurul orei 11.00, după ce avocații oamenilor de fobal vor fi studiat solicitarea DNA.

După reluarea ședinței de judecată, instanța a constatat că Jean Pădureanu este lipsit de apărare, motiv pentru care a hotărât amânarea dezbaterii cererii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de aplicare a interdicțiilor de a părăsi țara în cazul celor opt oameni de fotbal.

Procurorul DNA a susținut, după reluarea ședinței de judecată, că cererea poate fi discutată în absența inculpaților Mihai Stoica și Jean Pădureanu, chiar și în absența apărătorilor acestora, pe motiv că în cazul ambilor există un avocat stabilit din oficiu, care poate să răspundă pentru ei.

La rândul lor, ceilalți avocați au arătat că atâta vreme cât Stoica și Pădureanu au un apărător ales, acesta trebuie lăsat să-și facă meseria. Totodată, avocații prezenți la ședința de judecată au spus că o astfel de cerere nu poate fi dezbătută la acest moment, pentru că persoanele față de care se cere luarea unei măsuri preventive trebuie, în mod obligatoriu, potrivit normelor legale în vigoare, să dea o declarație în legătură cu acest aspect.

Avocații au mai arătat că procurorul DNA nu a făcut nicio minimă dovadă a faptului că Mihai Stoica și Jean Pădureanu s-ar sustrage acțiunii judiciare sau că ar încerca să tergiverseze cauza. În cele din urmă, instanța supremă a stabilit ca judecarea recursurilor să fie reluată în 5 martie.

La ședința de judecară au fost prezenți Victor și Ioan Becali, Cristian Borcea, Gheorghe Copos, Gheorghe Popescu și Gheorghe Nețoiu, lipsind managerul general al FC Steaua, aflat cu echipa în Olanda, și Jean Pădureanu.

Curtea de Apel București a decis, în 12 noiembrie 2012, condamnarea lui Gheorghe Copos, principal acționar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru înșelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an și șase luni pentru evaziune fiscală. În sentința dată, judecătorii au reținut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.

Președintele clubului Gloria Bistrița, Jean Pădureanu, a primit trei ani de închisoare și trei ani interzicerea unor drepturi, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Pădureanu a mai primit două pedepse de doi ani pentru spălare de bani și încă una de trei ani pentru înșelăciune în formă continuată, iar pentru evaziune fiscală încă un an și jumătate de închisoare.

Fostul vicepreședinte al clubului Oțelul Galați, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare și interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. El a mai primit două pedepse cu închisoare de doi ani pentru spălare de bani.

Fostul președinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la șapte ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de șase ani, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. El a mai primit un an și nouă luni de închisoare pentru evaziune fiscală și două pedepse a câte doi ani și jumătate pentru spălare de bani.

La rândul său, pe lângă cei opt ani de închisoare cu executare și șapte ani de interzicere a unor drepturi pentru înșelăciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an și nouă luni pentru evaziune fiscală și a mai primit două pedepse a câte doi ani și nouă luni pentru spălare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe lângă cei șapte ani de închisoare cu executare și șapte ani interzicere a unor drepturi, pentru înșelăciune, a mai primit un an și nouă luni pentru evaziune fiscală și două pedepse a câte doi ani și nouă luni pentru spălare de bani.

Fostul internațional și impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înșelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu câte un an pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Fostul acționar al FC Dinamo, Gheorghe Nețoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înșelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Nețoiu a mai primit pedepse de câte un an pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Inițial, Tribunalul București i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toți cei opt inculpați din dosarul transferurilor de jucători.

Decizia însă a fost contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Curtea de Apel București, care în 12 noiembrie a pronunțat sentința. Toți cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curții de Apel București la instanța supremă, care va da o sentință definitivă în acest dosar.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Serialul fenomen revine pe Netflix. Noul sezon, peste câteva zile. Video
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Irina Loghin reacționează dur la zvonurile cu privire moartea Mariei Ciobanu: ”Unii deja m-au pus...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Orașul distrus pentru că s-a răzvrătit împotriva Romei „a rămas nelocuit timp de peste 170...