Ministrul Agriculturii și celelalte autorități cu atribuții în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, „din Franța, Luxemburg sau altă parte”, să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca „suspectul de serviciu”, a afirmat premierul Pontaa
El a precizat, într-o conferință de presă susținută la Ministerul Agriculturii, alături de ministrul de resort, Daniel Constantin, și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, că din toate verificările efectuate de către autoritățile de la București rezultă că nu există niciun fel de încălcare a regulilor europene de către firme din România sau pe teritoriul României.
România va fi decredibilizată pentru „mulți ani” dacă se vor constata „nereguli la expeditor”, a declarat, duminică, președintele Traian Băsescu, comentând problema importurilor de carne de cal posibil din România în Marea Britanie.
„E o mare problemă. Vreau să știți că de se va constata că au existat nereguli la expeditor, deci în România, România va fi decredibilizată pentru mulți ani. Vreau să cred, sper, că nu se va întâmpla acest lucru. Văd că instituțiile statului s-au pus în mișcare în acest caz. Sper să nu fie de la noi o etichetare falsă.
Chiar dacă nu discutăm de un produs toxic, carnea de cal este la fel de comestibilă ca și cea de vită, dar o etichetare falsă pentru obținerea unui câștig ilegal va decredibiliza România pentru o lungă perioadă de timp și riscurile să avem restricții la export sunt foarte mari”, a declarat președintele Băsescu.
Guvernul francez va organiza luni seara o reuniune de criză cu specialiștii din industria cărnii, a anunțat duminică anturajul ministrului pentru Consum, în timp ce scandalul cărnii de cal utilizate în preparate congelate ia amploare, relatează AFP.
Este vorba despre „elucidarea trasabilității cărnii și de a se asigura de retragerea tuturor mărfurilor litigioase” împreună cu „reprezentanții producătorilor, procesatorilor, marii distribuții și industriei alimentare”, a precizat pentru AFP ministrul pentru Afaceri Agroalimentare, Guillaume Garot.
Guvernul britanic a exclus duminică posibilitatea de a impune un moratoriu asupra cărnii importate din UE, așa cum a cerut o deputată a Partidului Conservator, aflat la putere, având în vedere amploarea scandalului privind carnea de cal descoperită în produse ce ar fi trebuit să conțină vită, conform AFP.
Cantități importante de carne de cal – până la 100 la sută – au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna și spaghete bolognese care ar fi trebuit să conțină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice și irlandeze, iar lasagna și spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Dar asociațiile profesionale românești din domeniul alimentar au respins duminică aceste acuzații, afirmând că originea problemei nu este în România, a relatat AFP.